Stahl recept. Finom. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 1/2 kk. szódabikarbóna
- 1 nagy csipet sütőpor
- 10 dkg. cukor
- 10 dkg. puha margarin
- 5 ek. méz
- 2 púpos kk. őrölt gyömbér
- 1 kk. őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
A kenéshez:
- 1 tojásfehérje.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 190 C fokra, és sütőpapírt terítünk 2 db. 30x40 cm-es tepsibe.
A tésztához a lisztet a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszereket és két kávéskanál híján az egész cukrot. A maradék cukor a kekszek tetejére kerül majd.
Ezután beledaraboljuk a puha margarint, és összegyúrjuk.
Amikor ez megvan, hozzákanalazzuk a mézet, és tempós, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.
A kész masszát megfelezzük, és mindkét részből kb. 2 cm átmérőjű gombócokat formázunk. Az első adagot egymástól 4-4 cm-re elrendezzük az egyik tepsiben, a másodikat ugyanígy a másikban, majd egy pohár aljával 1 cm vastag korongokká lapítunk minden golyóbist. (Na ez itt nekem nem ment, pedig próbáltam lisztezni is a pohár alját, így csak egyszerűen kézzel lenyomogattam a tésztagolyókat).
Enyhén felverjük a tojásfehérjét, vékonyan megkenjük, vele a korongokat, és arányosan rájuk hintjük a félretett cukrot.
8-12 perc alatt megsütjük őket. 30-35 darab keksz lesz belőle.
De jól hangzik! Nagyon finom ropogtatni való kekszecske! :-))
VálaszTörlésOlyan jó kis karácsonyi illatú-hangulatú kekszecske, nagyon fincsi lehet! :)
VálaszTörlésGionetta, Hankka!
VálaszTörlésNagyon finom, ropogós. :) Köszi! :)