Igazán gyors, egyszerű, könnyen összeállítható süti. A cukor mennyiségén csökkentettem, illetve lecseréltem xilitre. A családnak nagyon ízlett. :) Stahl recept.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg. liszt
- 10 dkg. búzadara
- 2 kk. szódabikarbóna
- 20 dkg. xilit (eredetileg 35 dkg. cukor)
- csipetnyi só
- 2,5 dl. joghurt
- 1 citrom héja + 1 ek. citromlé
- 3 db. tojás
A sziruphoz:
- 15 dkg. xilit (cukor)
- 1,5 dl. víz
- 3 citrom leve (eredetileg 4 + a héja)
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 160 C fokra, és kivajazunk egy 20x30 cm-es tepsit.
Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy mérőpohárban pedig a nedveseket robotgéppel kikeverjük.
A keveréket átöntjük a tálba, és egy fakanállal összedolgozzuk a tésztát.
Ha elkészült átöntjük a tepsibe, elsimítjuk és betesszük a sütőbe.
Kb. 45-55 perc alatt megsütjük. Tűpróba!
Amíg a sütemény sül összeforraljuk a citromos szirupot.
A cukrot beleszórjuk a vízbe, hozzáadjuk a citromok levét és a héját. Takarékon a cukor elolvadásáig kevergetjük, majd magasabbra véve a gázt a szirupot 3-4 percig forraljuk.
A megsült sütit villával megszurkáljuk. Még melegen rákanalazzuk a tepsiben hagyva a szirup felét, majd 15 perc múlva rálocsoljuk a maradék szirupot is.
Ha kihűlt szeleteljük.