2015. január 11., vasárnap

Bolognai lasagne




Nagyon finom!! A besamel nekem sűrű volt, én kicsit még hígítottam. A receptet itt találtam. Nálam a paradicsom és a mozzarella a tetejéről elmaradt.



Hozzávalók:
 

A bolognai szószhoz:
  • 25 dkg. darált marhahús 
  • 25 dkg. darált sertéshús
  • 1 közepes db. sárgarépa
  • 1 db. nagyobb vöröshagyma
  • 5 dkg. bacon (nálam elmaradt)
  • 25 dkg. sűrített paradicsom
  • 3 tk. oregánó
  • 1 marék bazsalikom frissen vagy 2 tk. szárítottan
  • 1 tk. só
  • 1 kk. bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • kb. 30 dkg. lasagne tészta

A besamelhez:
  • 20 dkg. liszt
  • 20 dkg. vaj
  • 6 dl. tej
  • 1 kk. szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi fehérbors



Elkészítés:

Bolognai szósz: A hagymát, répát és a bacont apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és só hozzáadásával dinszteljük, amíg ki nem fehéredik.
Ezután hozzáadjuk a fűszereket és a sűrített paradicsomot, majd 15 percig főzzük.
Amikor levettük a tűzről, hagyjuk kicsit kihűlni, majd botmixerrel aprítjuk az egész szószt, így lesz igazi, hamisítatlan olasz állaga.

Besamel szósz: A vajat megolvasztjuk egy edényben, majd hozzáadjuk a lisztet, vigyázunk, hogy le ne égjen!
Hozzáadjuk a sót, borsot, szerecsendiót is, majd szépen lassan elkezdjük felönteni a tejjel.
Mindig kicsit adjunk hozzá, hogy a massza fel tudja szívni a tejet, így nem lesz csomós. Ha hígabb szószt szeretnénk, akkor öntsünk hozzá több tejet.

Összeállítás: A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. Egy jénai tálat veszünk elő, vagy tepsit. A jénai vagy tepsi alját meglocsoljuk egy gondolatnyi olívaolajjal, majd elkezdjük a rétegezést: tészta, 1 réteg bolognai szósz, majd besamel és egy réteg tészta.
Folytassuk ezt addig, míg el nem fogynak a hozzávalók.
A felső réteg bolognai legyen, a tetejére karikázzunk paradicsomot és szórjuk meg a felkockázott mozzarellával.
Sütőtől függően 30-45 percig süssük a lasagne-t, míg meg nem pirul a teteje.




Jó étvágyat! :)