2011. szeptember 27., kedd

Diabetikus túrós pite




A recept a diabetikus szakácskönyvből való.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. liszt
  • 15 dkg. margarin
  • 5 dkg. édesítő
  • 1 tojás sárgája
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 csipet só
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1 citrom reszelt héja.

A töltelékhez:
  • 2 dl. tej
  • 2-3 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 1 ek. liszt
  • 50 dkg. túró
  • 2 dkg. édesítő, vagy 10 szem édesítő tabletta
  • 1 citrom leve.


Elkészítés:

A lisztet elkeverjük az édesítővel, a sütőporral, és a citrom héjával, majd összemorzsoljuk a margarinnal. Végül a tojássárgájával és annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk, összegyúrjuk.
Két részre osztjuk és pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
Tejben elhabarjuk a tojássárgáját, aztán folyamatos keverés közben beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, és az édesítőt. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
Amikor kihűlt belekeverjük az áttört túrót, a keményre felvert tojáshabot, és a citrom levét.
A tészta egyik felét belenyújtjuk a tepsibe, rátesszük a tölteléket, és végül a tészta másik felét.
Tetejét megkenjük tojásfehérjével, megszurkáljuk, és megsütjük.

A tésztához fruktózt használtam,a  töltelékhez tablettát. A fruktóztól kicsit jobban barnul a tészta.
3 tojást tettem a töltelékhez, és a maradék fehérjét, abból csak egy kicsit vettem el lekenéshez.
Vanília rúd nem került bele, csak vaníliás cukor.
190 C fokon sütöttem, kb. 25 percig.
Nagyon finom, könnyű süti lett belőle, még két nap múlva is ehető volt.





10 megjegyzés:

  1. Hú, de jól néz ki, olyan lágyan krémes, beleharapnék szívesen.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomnak látszik:) Az meg csak előnyére válik, ha diabetikus. A túró nagyon hiányzik, erre mindenalkalommal rá kell, hogy döbbenjek.

    VálaszTörlés
  3. Ide vele!!! Nagyon rendes tőled, hogy figyelsz a vonalainkra! ;D Persze tudom, hogy jó feleség módjára a párodnak akartál kedveskedni, aki most nem ehet meg akármit. Igazán finomnak, krémesnek tűnik! :)

    VálaszTörlés
  4. Kati!
    Köszi, finom krémes volt a töltelék. :)

    Trollanyu!
    Azért én személy szerint el bírtam volna egy kicsit több édest ízt bele, így megporcukroztam a tetejét. :) A túrót mi is nagyon szeretjük, bármilyen formában, elhiszem, hogy hiányzik.

    Barbi!
    Adnék, ha volna szívesen. ;) Vigyázok ám, nehogy kárba vesszen a diétázásotok! :D
    Nagyon finom lett, és krémes. Épp az előbb olvastam, hogy a fruktóz megköti a nedvességet, ezért a vele készített sütemények tovább frissek maradnak. Megjegyzem, hogy csodálkoztam is amikor a doboz mélyén egy darab árválkodva követelte, hogy megegyem, és puha, friss volt. :)))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta! Én is kérek. :)))

    VálaszTörlés
  6. Hú, de kívánós lettem!... Fantasztikusan néz ki!!! Szerintem ez fogyókúrázóknak még így is sok, nem? Neeem????:))) Akkor máris megyek és megsütöm!:)

    VálaszTörlés
  7. Petra!
    Legközelebb duplázok, hogy mindenkinek jusson!:)))

    Tiffanylda!
    Köszönöm szépen! :)))

    VálaszTörlés
  8. Szuper! Olyan, mint az igazi, csak light:))

    VálaszTörlés
  9. Kedves Csilla.Köszönöm a receptet. Ma megcsináltam, annyi különbséggel, hogy teljes kiőrlésű tönköly búzalisztet használtam sima liszt helyett. Nagyon finom lett)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ticsú01! Köszönöm szépen a visszajelzést! Örülök, hogy ízlett!

      Törlés