A recept a diabetikus szakácskönyvből való.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg. liszt
- 15 dkg. margarin
- 5 dkg. édesítő
- 1 tojás sárgája
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 2-3 ek. tejföl
- 1 citrom reszelt héja.
A töltelékhez:
- 2 dl. tej
- 2-3 tojás
- 1 rúd vanília
- 1 ek. liszt
- 50 dkg. túró
- 2 dkg. édesítő, vagy 10 szem édesítő tabletta
- 1 citrom leve.
Elkészítés:
Két részre osztjuk és pihentetjük, amíg a tölteléket elkészítjük.
Tejben elhabarjuk a tojássárgáját, aztán folyamatos keverés közben beleszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, és az édesítőt. Folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
Amikor kihűlt belekeverjük az áttört túrót, a keményre felvert tojáshabot, és a citrom levét.
A tészta egyik felét belenyújtjuk a tepsibe, rátesszük a tölteléket, és végül a tészta másik felét.
Tetejét megkenjük tojásfehérjével, megszurkáljuk, és megsütjük.
A tésztához fruktózt használtam,a töltelékhez tablettát. A fruktóztól kicsit jobban barnul a tészta.
3 tojást tettem a töltelékhez, és a maradék fehérjét, abból csak egy kicsit vettem el lekenéshez.
Vanília rúd nem került bele, csak vaníliás cukor.
190 C fokon sütöttem, kb. 25 percig.
Nagyon finom, könnyű süti lett belőle, még két nap múlva is ehető volt.
Hú, de jól néz ki, olyan lágyan krémes, beleharapnék szívesen.
VálaszTörlésNagyon finomnak látszik:) Az meg csak előnyére válik, ha diabetikus. A túró nagyon hiányzik, erre mindenalkalommal rá kell, hogy döbbenjek.
VálaszTörlésIde vele!!! Nagyon rendes tőled, hogy figyelsz a vonalainkra! ;D Persze tudom, hogy jó feleség módjára a párodnak akartál kedveskedni, aki most nem ehet meg akármit. Igazán finomnak, krémesnek tűnik! :)
VálaszTörlésKati!
VálaszTörlésKöszi, finom krémes volt a töltelék. :)
Trollanyu!
Azért én személy szerint el bírtam volna egy kicsit több édest ízt bele, így megporcukroztam a tetejét. :) A túrót mi is nagyon szeretjük, bármilyen formában, elhiszem, hogy hiányzik.
Barbi!
Adnék, ha volna szívesen. ;) Vigyázok ám, nehogy kárba vesszen a diétázásotok! :D
Nagyon finom lett, és krémes. Épp az előbb olvastam, hogy a fruktóz megköti a nedvességet, ezért a vele készített sütemények tovább frissek maradnak. Megjegyzem, hogy csodálkoztam is amikor a doboz mélyén egy darab árválkodva követelte, hogy megegyem, és puha, friss volt. :)))
Nagyon guszta! Én is kérek. :)))
VálaszTörlésHú, de kívánós lettem!... Fantasztikusan néz ki!!! Szerintem ez fogyókúrázóknak még így is sok, nem? Neeem????:))) Akkor máris megyek és megsütöm!:)
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésLegközelebb duplázok, hogy mindenkinek jusson!:)))
Tiffanylda!
Köszönöm szépen! :)))
Szuper! Olyan, mint az igazi, csak light:))
VálaszTörlésKedves Csilla.Köszönöm a receptet. Ma megcsináltam, annyi különbséggel, hogy teljes kiőrlésű tönköly búzalisztet használtam sima liszt helyett. Nagyon finom lett)
VálaszTörlésKedves Ticsú01! Köszönöm szépen a visszajelzést! Örülök, hogy ízlett!
Törlés