2011. július 17., vasárnap

Szalagos fánk

A kérdésemre, hogy mi legyen a leves után, a fánk volt a válasz a családomtól. :)

Mindig ezt a  fánkot sütöm, könnyű a tésztája, és nagyon finom.

Hozzávalók:
  • 3 dl. tej
  • 3 dkg. élesztő
  • 1 ek. porcukor
  • 5 dkg. margarin
  • 2 tojássárgája
  • 1 pohárka rum(még sosem tettem bele)
  • késhegynyi só
  • 50 dkg. liszt
  • zsír(nálam olaj)
  • vaníliás porcukor a szóráshoz.

Elkészítés: 

A tejet meglangyosítjuk belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a  porcukrot. Amikor az élesztő megkel a vajjal(amit én kicsit megolvasztok), a tojássárgájával, a rummal, a sóval, és a liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk.
Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
A kelés után nyújtódeszkára borítjuk és ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, ruhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
A fánkot középforró zsírban(én olajban), egyenletes tűzön sütjük.
A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön a zsírban alulra.
Sütés elején az edényt fedjük be, megfordítás után vegyük le róla a fedőt.
A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.








5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek:) Mi is nagyon szeretjük, valahogy mégsem sütök gyakran.

    VálaszTörlés
  2. Köszi! :)
    Azért nagyon gyakran nálunk sincs jelen. :)

    VálaszTörlés
  3. De szépek lettek, mi is nagyon szertjük, anyukám szokta gyakrabban készíteni.

    VálaszTörlés
  4. Jééé nekem is ez a recept van meg :)
    Egyébként a rum nem árt bele, (nálam 1-2 kanál) nem lesz rumos íze, viszont kevésbé olajos, mikor kisült. Sajnos akármikor kezdek neki, reggelre kb. 4db marad. Pedig hárman vagyunk :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk is nagyon fogy ám! :) Meglehet Neked is simán, mert ez egy elég régi süteményes könyvből való recept. :) Köszi, hogy írtál!

      Törlés