2012. február 23., csütörtök

Lekváros bukta




Szinte egész héten lekváros buktáról álmodoztam. Ma eljött az ideje, leves után másodiknak, tökéletes választás volt. 
Limarától hoztam a  receptet.


Hozzávalók:
  • 60 dkg. liszt
  • csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 tojás
  • 3 dl. tej
  • 6 dkg. olvasztott margarin
  • 2,5 dkg. élesztő
  • lekvár 
     
  • + 1 tojás a lekenéshez.


Elkészítés:

Kevés cukros, langyos tejben elkeverjük az élesztőt kb. 10-15 perc alatt felfut.
A többi hozzávalóval lágy, hólyagos tésztát dagasztunk, a vajat csak a végén adjuk hozzá. 
Letakarva, duplájára kelesztjük. 
Lisztezett felületre borítjuk, ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd kb. 8 cm-es négyzetekre vágjuk. 
Mindre teszünk bőven lekvárt, egyesével feltekerjük. 
Egy zománcos tepsit vajjal kikenünk, belesorakoztatjuk a tekercseket. 
Akkora tepsibe tegyük, hogy az egymás mellé ültetett bukták teljesen kitöltsék. 
Egy ruhával letakarjuk, hagyjuk ismét, kb. 30 percig kelni, ezalatt szépen megemelkednek.
A megkelt buktákat tojással lekenjük. 
180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 25 percig, míg szép piros színe lesz. 
Hagyjuk kicsit hűlni, csak ezután tépkedjük szét a buktákat.










17 megjegyzés:

  1. Most komolyan, de én is, még süthető lekvárt is vettem!!! Annyira jól néznek ki, meghalok pár darabért!!! :) A napokban tuti sütök én is! :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon bukták:-) Olyan hamvas-foszlós, ennivaló.
    Én még nem bátorkodtam Limara receptjeit kipróbálni, pedig annyira csábítóak. De látva sikeredet, talán ráveszem magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En mar sutottem a Limaratol turos buktat,foszlos kalacsot is.Tuti jok nr hagyd ki Gerdi!

      Törlés
  3. Csilla, ezek a gyönyörü perfekt finom lekvárral töltött bukták is hoznak vissza gyerekkori emlékeket, ami nagyon kellemos volt, mert nagymamám szokta a legfinomabb buktákat sütni. Ilyenkor csak ez volt ebédre, persze egy finom leves előtte!
    A Limara péksége nagyon szép élesztős finomságokat készit, és te meg nagyszerüen elkészited:DDD

    VálaszTörlés
  4. Amikor egy álom valóra válik! :)

    VálaszTörlés
  5. Barbi!
    :DDD Látod én is így voltam vele, majd meghaltam érte... :))) Nem tudom, mi van erre felénk, de valahogy a kelt dolgokat ennénk csak mostanában, ki érti ezt?? :)

    Gerdi!
    Azok! :))) Pedig tutik a receptek, amiket eddig elkészítettem egytől- egyig azok. :)

    Elisabeth!
    Köszönöm! :) Örülök, ha gyerekkori emlékek jönnek elő a buktáimmal. Most ez nálunk is így volt, leves, és a bukta. :)

    Vicuska!
    Kicsiket merek csak álmodni, látod?, és akkor tutira valóra válnak. :)))

    VálaszTörlés
  6. Csilla, ezek gyönyörűségesek! ...és az az utolsó fotó, ahol ketté van törve a bukta... hmmm... mekkorákat nyelek most. :D
    Mi is hegyre-halomra ennénk most a kelt tésztákat hiába közeleg a tavasz. Bár igazából a családommal annyira rajongunk a kelt tésztákért, hogy Én nyáron is nagyon sok kelt tésztát sütök, mert egyszerűen kívánjuk és kész! :))

    VálaszTörlés
  7. Ezer éve nem ettem! Gyönyörű pirosra sültek!

    VálaszTörlés
  8. Csodálatosak lettek ! De szívesen bele harapnék most az egyikbe!

    VálaszTörlés
  9. Csodásak, tényleg tökéletesek:) Én is álmodozom mindig valamiről, ami biztos, hogy édes és hízlal:)

    VálaszTörlés
  10. Tényleg csodálatosak:) Én nagyon megkívántam, de nagyon......
    A jövő héten sütnöm kell!!! Én, így soha nem fogok leszokni az édességről, az már biztos! de, lehet, hogy nem is akarok:((:))

    VálaszTörlés
  11. Még annyit szeretnék,hogy mondod, kelt tésztákat ennél mostanában. Nincs talán Bvitamin hiányod???

    VálaszTörlés
  12. Gabriella!
    Köszönöm! :) Nálunk eddig nem volt "menő" a kelt tészta, de valahogy akármit is sütök mostanában minden elfogy. Nem utolsó sorban pedig jóval olcsóbb, mint a péknél. :(

    Katucikonyha!
    Köszi! :)

    Éva!
    Köszi, azt elhiszem, és hidd el, nem csalódnál, nagyon finom puha, szinte légies ez a tészta. :)

    Trollanyu!
    Köszi! :)))

    Tücsi!
    Leszokni?, főleg annak aki blogot ír?, ne viccelj! :)))
    Hát, nem hinném, hogy az van, persze lehet. Mondjuk a nyers élesztőt is bírom enni, időnként csipegetek belőle... :)

    VálaszTörlés
  13. én mindég igy sütöm,nem is tudtam hogy ez a recept töled származik,de szerintem nem is lehet másképpen csinálni,liszt,tijás,pici vaj hogy puhább legyen,tojás,pici só,élesztö,kelni hagyni aztán nyujtani és lekvárral megkenni,hát nagy egyetem,nagy merészség kell hozzá

    VálaszTörlés
  14. Holnap meg sütőm remelem finom lessz... :)

    VálaszTörlés
  15. megsütöttem! kedves Csilla �� nagyon jó recept, isteni lett a bukta�� köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  16. Most, hogy a hőmérő csak mínusz 12 fokot mutat, mi más lehetne holnap az ebéd, mint gulyásleves és ez a finomságos bukta? Igaz? Szép hétvégét Mindenkinek! 😊

    VálaszTörlés