2011. július 31., vasárnap

Csokoládés mignon

Hát igen. Két dolog van, amiből bármikor, bármennyit, bárhol... az egyik a Pilóta keksz, a másik a Mignon. :D
Még sohasem próbáltam ezelőtt megsütni, most nekiveselkedtem. A máz hm, nem az igazi, de az íze kárpótol mindenért. :)
Az alaprecept Petrától van, köszi! :)
A recepten annyit változtattam, hogy a narancsot teljesen kihagytam, és csokis pudingport használtam.


Hozzávalók:

A piskótához:
  • 5 tojás 
  • 5 ek. cukor 
  • 4 ek. liszt 
  • 1 ek. kakaópor 
  • 1 kk. sütőpor 
  • 1 csipet só.

 A krémhez:
  • 20 dkg. étcsokoládé 
  • 10 dkg. cukor 
  • 3 dl. tej 
  • 1 cs. csokis pudingpor 
  • 25 dkg. vaj 
  • rum aroma. 

A mázhoz:
  • 1 ek. kávé 
  • 10 dkg. porcukor.

Elkészítés: 

A tojásfehérjéket a cukorral, sóval kemény habbá vertem. 
Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadtam a tojássárgájákat.   
A lisztet, sütőport, kakaópor elkevertem és a tojáshoz masszához adagoltam, óvatosan.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, 180 fokon, kb. 20 perc alatt készült el.
A krémhez a pudingport 1 dl tejjel elkevertem. A maradék tejet a cukorral tűzre tettem, majd a pudingos tejet hozzáadva készre főztem. 
Hozzáadtam a darabokra tört csokoládét. Addig kevergettem, amíg a csoki teljesen elolvadt, hűlni hagytam. 
A vajat a rumaromával habosra kevertem, majd hozzáadtam a csokis keveréket.
A piskótát hosszában három csíkra vágtam, a krémmel megkentem és hűtőbe raktam. 2 óra múlva kockákra vágtam. 
Elkészítettem a cukormázat: a kávét lassan adagoltam a porcukorhoz, joghurt állagúra kevertem. 
A sütikockákat a mázzal bevontam.

Nekem 12 darab lett belőle. 
A mázzal egy kicsit megszenvedtem. Nekem nem lett elég csak a felére a kávés.  Készítettem csokisat is, de még azon finomítani kellene. :)  (2 tk. kakaót elkevertem 2 ek. vízzel, és ezt adagoltam a porcukorhoz).










9 megjegyzés:

  1. A narancsos csokikrémet nagyon ajánlom, azt még egyszer érdemes volna kipróbálnod. A máz nekem is mumusom volt. Nekem elég volt, de ha neked nem akkor megpróbálom az én receptemben is emelni a mennyiséget.
    A végeredmény biztos finom lehetett! Jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki, szívesen mondanám hogy adok neked egy kis marcipán golyókat 1-2 mignonért!

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    A cukrászdai mignonon fondánbevonat van. Ilyet lehet házilag is készíteni, Farkas Vilinél van is róla egy videó:
    http://farkasvilmos.blogspot.com/2011/07/fondan-fozes.html
    De sokkal egyszerűbb, ha egy kis vödörrel (1 kg) veszel a cukrászkellékesnél. Aztán ha kell, segítek a használatával :) Cukrásztanoncként nagyon szerettem a mignonokat mártogatni :D

    VálaszTörlés
  4. Imádom a mignonokat,minden mennyiségben jöhetne, még nem csináltam, de köszi az ötletet. Nagyon finomak lehetnek ezek a sütik:):):)

    VálaszTörlés
  5. Petra!
    Azt majd egyszer kipróbálom. :)
    Lehet, hogy akkor én rontottam el valamit a mázon, hogy nekem kevés volt, meg ne változtasd a recepted ezért! :) A külsőségektől eltekintve nagyon finom lett! :)

    Éva!
    Áll az alku, cserélhetünk! :D

    Gomba!
    Szia!
    Köszi az ötleteket! A videó szuper, bár nem hiszem, hogy nekiállok, :D a vödrösnek utána néztem kicsit húzós az ára. Marad a ronda, de finom saját változat! :D Gondolom, ha jó az alapanyag, még öröm is lehet a mártogatás. :) Azért, lehet ha egyszer, mégis... akkor megkereslek tanácsért. :)

    Tücsi!
    Ezzel én is így vagyok, nagyon szeretem! Köszi, finom lett! :)

    VálaszTörlés
  6. Na igen, én nem vagyok cukrász. Saját kútfőből próbáltam a nálam bevált mázat elkészíteni. Előtte puncstortákat vontam így be, és működött. Hát, ez a házi módszer és a cukrászda közötti különbség. Jó, hogy Gomba megosztotta ezt a linket, majd felteszem a recept alá, így mindenki láthatja a profi verziót is. :))))

    VálaszTörlés
  7. Én se vagyok cukrász, de ez nálam látszik is. :D
    A máz ötlete szerintem nagyon jó, mert finom volt, és működött. :) Csak valamiért nálam kevés volt, de ez nem a máz hibája, meg elsőre kicsit hígra is csináltam. :)

    VálaszTörlés