2012. szeptember 9., vasárnap

Paradicsomos spagetti húsgombóccal




Ilyesmit kívántam már napok óta. :) Körbenéztem a neten, aztán innen- onnan  ötletet merítve, de a mi szájízünk szerint elkészítettem. Nagyon finom lett. :)


Hozzávalók:
  • 50 dkg. spagetti

A húsgombóchoz:
  • 50 dkg. darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • őrölt bors
  • 1 tk. só
  • 1 tk. oregánó
  •  2 tk. szárított petrezselyem

A paradicsomszószhoz:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olaj, kevés margarin
  • 2 tk. bazsalikom
  • 1 tk. oregánó
  • 1 db. nagyobb sárgarépa
  • 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
  • kb. 2 dl. házi paradicsomlé
  • kb. 3-4 dl. víz.


Elkészítés:

Először feltettem főni a szószt, és tettem fel vizet a tésztához.
Megpucoltam a hagymát, apró kockákra vágtam. Kevés olaj és margarin keverékén puhára dinszteltem. (Eleve nagyobb lábasban kezdtem el, gondolván, a gombócokra, hogy elférjenek majd benne).
Beletettem a fokhagymát, az apróra vágott répát, kicsit így is pároltam.
Ráöntöttem a paradicsomokat, a vizet, megfűszereztem, majd miután elkezdett forrni takarékra vettem és főztem úgy kb. 30 percet.
Közben tettem sót a tészta főzővizébe, én spagetti főzővizébe szoktam egy kortynyi olajat is önteni, majd kifőztem benne a  tésztát. Lecsöpögtettem, és a fazékba hagytam, hogy ne hűljön ki.
A darált húst a hozzávalókkal alaposan összekevertem, kicsi gombócokat formáztam belőle, és kevés olívaolajon egy serpenyőben mindkét oldalát megpirítottam. Tányérra szedtem.
Ezalatt az idő alatt elkészült a szósz, botmixerrel pürésítettem, és beleraktam a gombócokat. Időnként nagyon óvatosan megkevertem, vagy az edényt mozgattam.
Kb. 20 percig főztem szintén takarékon. Ekkor még került bele kóstolás után némi só, és pár csepp édesítő is.
A 20 perc letelte után beleborítottam a tésztát, megkevertem, és tálaltam. 
Akár reszelt sajt is kerülhet a tetejére tálaláskor.






Jó étvágyat! :)

6 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki, most úgy megkívántam! :) Egy kis reszelt sajttal a tetején, nagyon finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  2. Hűha, ez nagyon fincsi lehet... Annyira jók a fotók, teljesen megkívántam! :P

    VálaszTörlés
  3. Már én is egy ideje fenem a fogam erre a finomságra, de most már itt az ideje, hogy én is megfőzzem. Szuper jól néz ki , gondolom az is szuper jó.

    VálaszTörlés
  4. Csilla, nagyon finoman készitetted a spaghetti szószt...őszintén mondva, a sárgarépa hozzáadása kimondott déli olasz mód. A Sziciliai és a Calabrai mód, amit már én is készitettem régen. Az olasz vejem igy késziti a saját restaurantjában, kimondottan a Calabriai nagymamájátol tanulta meg.
    Guszta, és finom nagyon...gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta lett. A reszelt sajt nálam is jöhetne rá, meg egy kis capri és/vagy olívabogyó.
    No és hozzá finom vörösbor. LOL

    VálaszTörlés
  6. Hankka!
    Köszi! Nagyon finom lett. Én is azért készítettem, mert úgy kívántam valami ilyesmit. :)

    Gabriella!
    Köszi szépen! :)

    Juci konyhája!
    Szuper jó bizony, köszi! :)

    Elisabeth!
    Köszönöm szépen! Márpedig az olaszok igen csak tudják, hogyan kell fincsi tésztaételt készíteni. Ez kimondottan nagyon fincsi! :)

    Hobbychef!
    Köszi, hogy benéztél! :)

    VálaszTörlés