2011. július 31., vasárnap

Hamburger

A Hamburgerzsemle receptje Limarától való. Azt hiszem az Ő oldalát nem kell senkinek sem bemutatni! :)
Tökéletes!

Hozzávalók:
  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 40 g. olaj
  • 1 tojás
  • 100 g. joghurt
  • 60 dkg. liszt
  • 2 dkg. élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez.

Elkészítés:

Mindent bepakolok a kenyérsütő gépbe. Dagaszt, keleszt. 
Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma darabba vágom a tésztát. 
Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 percig.




A Hamburger húspogácsa receptje innen, némi átalakítással:

Hozzávalók:
  • 70 dkg. darált marhahús (vagy sertés, csirke, pulyka)
  • 1/2 hagyma lilahagyma 
  • 1 ek. ketchup 
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. Worcestershire szósz 
  • 1 kk. mustár
  • 1 kk. bors
  • 1 kk. méz. 
Elkészítés:

A hagymát apróra vágom, de inkább ledarálom. :)
Mindent összekeverek, és lapos húspogácsákat formázok belőle, nagyobbat, mint  a zsemle, mert összesül.
Tálcára teszem mindegyik közé folpackot teszek, hogy ne ragadjanak egymáshoz, és  beteszem a fagyasztóba. Legalább egy órára. A hűtés hatására tojás nélkül is egyben marad.
Fagyott állapotban sütöm, kevés olajon. 
Grillrácson is süthető.
Ha kész, azonnal beborítom egy vastagabb sajtszelettel, ami a forró húson megolvad. 


A Hamburgerszósz szintén az előző oldalról. Valami isteni ízű! :)

Hozzávalók:
  • 1 rész majonéz
  • 1/3 rész ketchup
  • 1/3 rész nagyon apróra vágott csemegeuborka 
  • 1/3 rész nagyon apróra vágott lilahagyma
  • só, bors, kevés méz és ecet.

Elkészítés:

A hagymát, uborkát nagyobb darabokra vágom, beleteszem az aprítóba és apróra vagdalom. 
Ezután beleteszem a többi hozzávalót is, és az egészet krémesre keverem.




Jó étvágyat! :)

6 megjegyzés:

  1. Ide érzem a hamburgered illatát :))) Csaba

    VálaszTörlés
  2. Hát igazán szép zsemléket sütöttél, ennek a kipróbálásán már én is gondolkodtam, de még nem értem odáig.

    VálaszTörlés
  3. Kati!
    Próbáld ki, nagyon finom, tényleg nagyon sokszor megsütöttem már,több féle lisztből(sima-, rétes- kenyér - lisztből), de mindig nagyon jól sikerült. :)

    VálaszTörlés
  4. csorog a nyálam:) alig várom,hogy kipróbáljamm:)

    VálaszTörlés