2011. július 22., péntek

Vanília kivonat, és vaníliás cukor házilag

Valamikor még tavasszal ahogy a neten nézelődtem a blogokon, ezt a nagyon praktikus remek dolgot találtam. Nem csak saját részre, de akár ajándéknak is kitűnő. :)
Az alapötlet Palócprovence, és Szepyke oldaláról való.

Vanília kivonat hozzávalói:
  • 2 dl. vodka
  • 2-3 db. vaníliarúd.

A vaníliarudakat hosszában kettévágjuk, és beletesszük a vodkás üvegbe. Minél tovább áll, annál sötétebb színű, intenzívebb ízű lesz. Az elhasznált mennyiség folyamatosan pótolható, de a vanília mindig álljon a vodkában. Azt a vaníliarudat se dobjuk ki, aminek elhasználtuk a belsejét, tegyük bele az üvegbe.
Mivel nem tartalmaz cukrot, így sós ételekhez is használható.


Vaníliás cukor:
  • cukor
  • 2 db.vaníliarúd

Bármilyen cukorral elkészíthető, akár a cukrok keverésével is.
A cukor kivétele után, egyszerűen csak utána kell tölteni.
A kifőzött vanília rudakat, megszárítás után is beletehetjük.
Szavatossági ideje végtelen. :)



















3 megjegyzés:

  1. Ezeket a módszereket ismerem. Nekem is nagyon beváltak! Jó ötlet volt felrakni, mert a bolti esszencia aránytalanul drága. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a jó kis ötletet megvalósítom! Bárcsak előbb tettem volna!

    VálaszTörlés