2013. február 9., szombat

Teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal




Rachel Allen recept. Szeretem a műsorait és a receptjeit, szeretem a stílusát, egyszerű, mégis elegáns, könnyedén meggyőz minket, hogy a sütés- főzés gyerekjáték. Ez a kenyér is példa rá, igen hamar elkészíthető. Bár ez a kenyér kicsit sűrűbb, nem a megszokott puha, laza kenyér, azért nagyon finom lett.


Hozzávalók:
  • 20 dkg. teljes kiőrlésű liszt (nálam Graham)
  • 7,5 dkg. simaliszt
  • 7,5 dkg. magkeverék valamint 2 ek . amivel megszórjuk a tetejét
  • 5 dkg. zabpehely
  • 2,5 dkg. korpa (nálam kimaradt, helyette lisztet tettem bele)
  •  1 tk. só
  • 350- 400 ml. meleg víz
  • 1 ek. méz
  • 1,5 dkg. élesztő vagy 7 g. száraz élesztő
  • 1 ek. olaj.


Elkészítés:

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a magokat, a zabpelyhet és a sót.
1 dl. vízbe belekeverjük a mézet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
60 ml. víz kivételével hozzáadjuk a vizet a liszthez, majd a felfuttatott élesztőt és az olajat.
Fakanállal alaposan elkeverjük. A keverékek nedvesnek, és lazának kell lennie, ha mégsem adjuk hozzá a maradék 60 ml. vizet is.
A kenyérformát béleljük ki papírral, tegyük bele a tésztát és a tetejét szórjuk meg a 2 ek. maggal.
Lefedjük, majd meleg helyen addig hagyjuk kelni, amíg a teteje el nem éri a forma peremét.
Előmelegítjük a sütőt 200 C fokra és kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Amikor elkészült kivesszük a formából és ellenőrizzük. Ha elkészült kongó hangot ad ki amikor megkopogtatjuk az alját. Ha még nem készült el tegyük vissza a sütőbe további 5- 10 percre,
Rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.

Én a lefedésnél, kelesztésnél a konyharuha alá tettem folpackot is. Alapból 400 ml. vizet mértem ki, de nem volt szükség a félretett 60 ml. vízre. Sűrű "nokedliszerű" állaga van, mikor összekeverjük. Kb. 30 perc alatt megemelkedett és elérte a forma peremét.






Jó étvágyat! :)

5 megjegyzés:

  1. Szeretem az ilyen sűrű kenyereket, nagyon jó íze lehet a tésztájának a mézzel, magokkal! :)

    VálaszTörlés
  2. Úgy látszik most zabpehely dömping van. Én is nagyon rákattantam. Sütöttem egy klassz kenyeret vele. Ezt is elteszem a kosárba, nagyon tetszik! :-)) Beleharapnék most így, éccaka.

    VálaszTörlés
  3. Hankka, Gionetta, Viki!
    Köszönöm Nektek! :) ! Finomnak finom volt az tény, de én azért nem az ennyire sűrű kenyeret szeretem, ettől függetlenül elfogyott. :)))

    VálaszTörlés
  4. Megpróbáltam kiszámítani a ch tartalmát, de abszolút járatlan vagyok benne, nem sikerült :( Valaki esetleg?

    VálaszTörlés