2013. február 24., vasárnap

Semla- édes zsemle




Ahol én megláttam az Gionetta blogja volt. Ő GasztroManónál találta. Eredetileg ez egy svéd húsvéti sütemény zsemléje. Az eredeti receptet végigolvasva egy nagyon finom sütemény lehet. :)
Gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Köszönöm a receptet!



Hozzávalók: 

A tésztához:
  • 2 dl. tej
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 7,5 dkg. margarin
  • 5 dkg. cukor
  • 1 tk. kardamom
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 35 dkg. liszt

Az átgyúráshoz:
  • 5 dkg liszt
  • 2 tk. sütőpor

A lekenéshez:
  • 1 tojás.



Elkészítés:

A langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a kardamomot, a megolvasztott vajat, tojást, sót és a felfuttatott élesztőt.
Összekeverjük.
Egy lágy, fánkszerű tésztát kapunk, amit addig verjünk, míg egynemű nem lesz a tésztánk. 
Fél óráig állni hagyjuk.
Ezután hozzágyúrjuk a sütőporral elkevert lisztet és 12 darabot formálunk belőle. Kb. 60-65 g. legyen egy zsemle. Hagyjuk még fél óráig kelni.
Tojással megkenjük és 220 C fokos sütőben 5 percig sütjük. A hőt 200 C fokra mérsékeljük és a zsemléket 10- 15 perc alatt szép pirosra sütjük. 
Rácson hagyjuk kihűlni.

Nálam robotgép keverte. Csak 8 darabba gömbölyítettem, így szép nagyra megnőttek. Vajjal és baracklekvárral ettük.










Jó étvágyat! :) 

15 megjegyzés:

  1. Jaj de szépek! A régi oldalamon van egy édes zsemle recept. Szerintem hasonló. Nagyon guszták!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon-nagyon jól néz ki! :) Nem olyasmi mint amit puffancs néven árulnak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) De olyasmi, ez talán picit édesebb. Bár már nem is emlékszem a bolti puffancsra, nagyon rég ettem. :)

      Törlés
  3. Szuper jól néz ki! Recept mentve.

    VálaszTörlés
  4. Első ránézésre a hamburgerzsemlére emlékeztettet, de aztán végignéztem a receptet. Nagyon szépek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akár annak is jó, kardamom nélkül. :) Köszi! :)

      Törlés
  5. Ajj, de szépek lettek Nálad is! Csak az az egy baj van vele, hogy rettentően fogy! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Na, igen egy darab maradt csak belőle, de az se maradt meg sokáig. :) Nagyon finom volt! :)

      Törlés
  6. De szépek, mosolygósak lettek! :) És belülről is gyönyörűséges! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! Pihe- puha, finom zsemlécskék voltak. :)

      Törlés
  7. Olyan szépek, és olyan jó pihe-puhának látszanak... :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, ajánlom kipróbálásra. Nagyon finom, és pihe- puha. :)

      Törlés
  8. Amit még tudni kell, hogy a tetejét levágják, mandulamasszával megtöltik és tejszínhabbal tálalják.
    Minden évben újítanak valamit, egy újabb változatot találnak ki...
    Isteni finom!

    VálaszTörlés