2011. július 20., szerda

Habos

Nagy szeretettel köszöntöm, a 9. rendszeres olvasómat, örülök, hogy itt vagy ÉVA!!  
Nagy szeretettel köszöntöm, a 10. rendszeres olvasómat, örülök, hogy itt vagy BENCE/EMOKE!!



Habos- imádom!! :D
Gyermekkorom óta a két nagy cukrászdai kedvencem a Mignon, és a Habos!! Nálunk még a cukiban most is lehet kapni, isteni!!
Elég régóta keresem már a receptjét... mígnem egyik éjjel Aleda blogját nézegetvén rám mosolygott! :D
Az eredeti recept a blogon, ide úgy írom be, ahogyan én készítettem. 
Köszönöm a receptet! :)


Hozzávalók:
  • 3 rétes lap
  • 6 tojás fehérje
  • 3 dl. víz
  • 30 dkg. cukor
  • csipet só
  • 10 g. zselatin
  •  2 g. citromsav

Elkészítés:


A  réteslapokból kivágtam 3 db. 20*30 as téglalapot, kikentem egy kis olajjal a tepsit, a lapokat is megkentem picit,  egymásra tettem és 190 C fokon 2-3 perc alatt  megsütöttem. 
A vizet felforraltam, hozzáadtam 15 dkg cukrot és együtt főztem, kicsit tovább, mint 5 perc.(az eredeti recept azt írja, h amíg szálasodik- no, nekem nem nagyon akart, úgyhogy mikor már "besűrűsödött" a szirup, elzártam alatta a gázt). 
Levettem a tűzről és belekavartam az előzőleg  0,5 dl vízben feloldott zselatint.
Közben habverőgéppel habbá vertem a tojások fehérjét, kanalanként adagolva hozzá a 15 dkg cukrot majd vékony sugárban a még forró szirupot.
Habos, elég kemény krém lesz, ami a zselatin hatására, kihűlve még keményszik.
Legvégén citromsavval ízesítettem, 2 g.-ot tettem bele, következőnek majd csak 1 grammal próbálom. :)
Egy 20*30 as tepsi aljára tettem a réteslapokat, rákentem a habot, 2-3 órára lehűtöttem, majd tálaltam. 
Én még kakaóval is megszórtam az enyémet!! :)













15 megjegyzés:

  1. Csilla,gyönyörű lett a habosod,örülök,hogy hasznodra vált a recept.A szirup azért szálasodott hamarabb nrkrm,mert szörpben föztem a cukrot,igy a cukortartalom nagyobb volt.Ezért is kell több citromsav így.

    VálaszTörlés
  2. Enni tényleg jó...lenne, ha itt lenne előttem ez a kis habos :D

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm! :)
    Én is erre gondoltam, meg talán a szörp a sűrűsége miatt még emel is a sütin.
    Na, de ez legyen a legnagyobb probléma, nagyon finom lett!

    VálaszTörlés
  4. Petra!
    :D... és enni tényleg jó volt, így múlt időben, mert ez az adag nekünk sajnos nagyon kevésnek bizonyult. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon kivánatos ez a habos csoda:) Érdekes én még sosem ettem ilyet, nem is láttam. Megérne egy próbát, de persze itt réteslap sincs:( Anyukám mindig otthon csinálta a rétestésztát, erre én nem vállalkozom:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett a sütid, guszta! Elkébzelem milyen könnyü a habja, mert látszik rajta hogy az!

    VálaszTörlés
  7. Nézz be hozzám vagy egy díjam számodra! :)

    VálaszTörlés
  8. Trollanyu!
    Ha szeretitek az édes, habos sütikét, akkor bátran próbáld ki.
    Nem baj, ha nincs réteslap, épp most írtam be egy rétes receptet, amit nem kell húzni. :)
    De, ha gondolod van még egy olyan receptem aminek a tésztájával is ki tudod váltania réteslapot. :)


    Éva!
    Köszönöm!, nagyon finomra sikerült, valóban könnyű habos lett. :)

    VálaszTörlés
  9. Most találtam rá a habosodra, de örülök neki, mert imádom:))))Valamikor Pécsett volt egy üzlet, ahol a világ legfinomabb málnahabosát árulták! Nagyon régen volt, talán igaz sem volt:( Nagyon könnyűnek néz ki a habosod:)) Remélem sikerül nekem is az elkészítése:-)

    VálaszTörlés
  10. Tücsi!
    Én is imádom!! :) Málnásan még nem ettem. Nagyon finomra sikerült ezzel a recepttel, próbáld ki, vetekszik a cukrászdaival. :)))

    VálaszTörlés
  11. Kedves Csilla! Most jött el az idő, hogy ezt az isteni habost elkészítsem!?:)) Remélem sikerül!Köszi a receptet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reméljük, nagyon finom lett nálunk. A cukiban lehet kapni, jó pénzért, és ez meglepően hasonlít rá. :)

      Törlés
  12. nagyon finomak a sutik. kati, szomolyárol.

    VálaszTörlés
  13. Kedves Kati! Köszönöm, örülök, hogy itt vagy, és tetszik! Csilla

    VálaszTörlés
  14. Jajj...Ahová suliba jártam, volt egy Mackó cukrászda, rendszeresen vettem ilyet, imádtam. Azóta sem láttam sehol. Kipróbálom, hátha sikerül nekem is.
    Ötlet: A réteslap helyett vékonyra nyújtott leveles tészta.

    VálaszTörlés