2011. július 29., péntek

Fondant

és az első fondantal bevont tortám. :)  
Rengeteg tortát készítettem már. A gyerekek, és férjem szülinapjára mindig, de volt, hogy magamnak is sütöttem már.
Mindig csak az egyszerű krémes, csokis díszítést mertem bevállalni.
Most viszont nekiveselkedtem egy fondantosnak. Körbejártam a kérdést, átolvastam több blogot. Technikák, tapasztalatok, vélemények stb., és belevágtam. Persze mégse voltam eléggé körültekintő, mert festékem viszont csak piros volt itthon,  jah, meg kakaó, de azt el is felejtettem, hogy felhasználhatnám. :)
Akkor először a fondant, amelyet Kiskukta oldalán lévő leírást követve készítettem el.


A cukormassza hozzávalói:
  • 1 ek. zselatin
  • 6 ek. víz
  • 1 ek. margarin
  • 2 ek. méz 
  • porcukor, amennyit felvesz
  • étkezési keményítő (nyújtáshoz, gyúráshoz).

Elkészítés:

A porcukrot egy sűrű szitán átszitáljuk, ez lényeges momentum, fontos, hogy minél finomabb porcukort kapjunk. 
Egy részét a porcukornak félre pakoljuk, a keverő tálban pedig egy lyukat képezünk a porcukor közepébe.
A zselatint a folyadékkal összekeverjük. 
Időközben egy lábasba teszünk kb 2-3 ujjnyi vizet forrni, mikor forr rátesszük a zselatinos folyadékot, addig melegítjük, míg teljesen felolvad a zselatin. Közben kavargatjuk. 
Mikor felolvadt hozzátesszük a mézet és a margarint, majd addig kavargatjuk, míg teljesen feloldódik benne a margarin.
A zselatinos masszát a porcukorhoz adjuk, és kanállal kavarjuk bele a porcukrot, mindaddig, míg bírjuk, utána kezünkkel gyúrjuk tovább hozzá a porcukrot
Addig adagoljuk hozzá a porcukrot, míg szép egynemű, gömbé álló, kézhez még jócskán tapadó masszát kapunk. 
A porcukrot a vége felé már csak kanalanként adagoljuk, és addig ne tegyünk hozzá újabb adagot, míg jól nem dolgoztuk bele a masszánkba, mert lehet már az az 1 kanál elegendő. Ha tortát szeretnénk bevonni vele hagyhatjuk lágyabbra, figurák részére kicsit keményebbre, ezt gyakorlattal lehet kitapasztalni.
Miután készen vagyunk csomagoljuk duplán bele egy frissentartó fóliába, a fóliát jó ha még az elején odakészítjük, mert ragacsos kézzel nehéz a fóliával bánni. 

Hagyjuk pihenni a kész maszát szobahőn kb. 6 órán át. 
A fondant akkor tapad szépen, légmentesen és göröngyök nélkül a tortára, ha előtte kívülről szépen egyenletesen krémmel (tejszínhabbal) elsimítjuk , és lehetőség szerint hagyjuk dermedésig hűtőben pihenni.

Tulajdonképpen könnyen ment, bár kicsit hadilábon álltam azzal, hogy amennyit felvesz. A vége felé én is csak kanalanként dolgoztam bele a cukrot. Nem mértem le, de kb. 70-80 dkg. porcukor ment bele. 
Műanyag edényben gyúrtam össze. 
A virág formázásnál, a legegyszerűbb módot választottam. :)
2 napig állt a konyhapulton, nem tettem hűtőbe. A fehér kicsit kemény volt(igaz nem tudom, hogy milyennek is kell lennie, :)) de könnyen ki tudtam nyújtani nem szakadt. A pirossal már akadtak gondjaim, az lágyabb volt, ezért csak a kiszúrást vállaltam.
Az étkezési keményítő a nyújtáshoz, gyúráshoz kellett.








A torta:

A piskóta: 7 tojásból készítettem, vizes piskótát.

Hozzávalók:
  • 7 tojás
  • 7 ek. víz
  • 14 ek. cukor
  • 14 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor.
A tojás szétválasztása után külön felverem  a  fehérjét habnak, a sárgáját pedig habosra keverem a cukorral, és a vízzel.
A sárgájához belekeverem a  sütőporos lisztet, és óvatosan a habot.
170-180 C fokon sütöm készre. Ez most 40 percig sült.
Kiveszem a  formából, picit meglisztezem a  tetejét, és "pofára " borítom, úgy hűl ki.
3 felé vágtam.


A kérés az volt, hogy vaníliás legyen a krém.


A krém hozzávalói:
  • 6 dl. tej
  • 6 púpozott ek. liszt
  • 1 db.vanília rúd
  • 30 dkg. margarin
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 25 dkg. porcukor. 
 Elkeverem a lisztet a tejjel csomómentesre, és állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Belefőztem egy rúd vaníliát.
A vajat a porcukorral habosra keverem, és hozzákeverem a kihűlt lisztes masszát.
Megtöltöm a  tortát.
















7 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Ha először csináltad nagyon ügyes vagy! Megkéne próbálni annyira tetszik nekem is az ilyen díszités!

    VálaszTörlés
  2. Hát nagyon jól sikerült. Hát nekem még mindig nehezen megy a fondanttal való burkolás....gratulálok az első fondant tortához és kivánok még sok ilyen szépet!

    VálaszTörlés
  3. Éva!
    Köszi, kicsit féltem tőle, de így utólag már látom, hogy felesleges volt, nem két perc alatt készül el, de megéri. :)
    Mondjuk a legegyszerűbb díszítési módot választottam hozzá :)

    Anikó!
    Köszönöm szépen! :)
    Nem választottam bonyolultat elsőre, de azért megdolgoztam vele még így is. :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett! Már a fóliába csomagolt masszán is látszik, hogy jó az állaga. Ahogy olvaslak, úgy hangzik, hogy könnyű volt vele dolgoznod.
    Én erre még nem mertem vállalkozni...Le a kalappal előtted!

    VálaszTörlés
  5. Köszi Petra! A fehérrel könnyű volt, a piros kicsit lágyabb, puhább, lett. Abba lehet, hogy még kellett volna cukor, de a szaggatáshoz jó volt. :)
    Pedig, ha valakinek, Neked biztos sikerül, lásd kutyustorta stb. :)

    VálaszTörlés
  6. NAgyon ügyes vagy elsőre!!!!A pirosat mivel színezted????
    Nekem egy másik fondant recept vált be(google-tortasuli)itt megtalálod a nyújtható fondantnál,de a pillecukros is jó,én azzal kezdtem:)))

    VálaszTörlés
  7. Sütimanó!
    Köszi! :) Már próbáltam valamikor régebben a pillecukrost, és az el is vette a kedvem egy időre, így utólag valószínű sok cukrot tettem bele, mert kemény lett, és mindegy mit csináltam vele. :( De ez tényleg sikerült. :D
    Te a glükózszirupost készíted, a glükózszirupot hol veszed hozzá?? Most nézem itt laksz a szomszéd városban. :))
    A piros festék kicsi üvegben van(20ml), Thymos névre hallgat.

    VálaszTörlés