2012. június 2., szombat

Rákóczi túrós




Ez a nagyon finom sütemény most egy névnapi ajándék része volt. :)  Andi oldaláról hoztam a receptet. Tojásfehérje felhasználásához is ideális. :D


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg. liszt
  • 20 dkg. margarin 
  • 10 dkg. porcukor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor 
  • 1 db. tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • + a kenéshez baracklekvár

A töltelékhez:
  • 50 dkg. túró
  • 2-3 ek. búzadara
  • 1 tojás
  • 5 dkg. cukorral (többel vagy kevesebbel, attól függ, hogy milyen édes legyen a töltelék)
  • 1 cs. vaníliás cukor, 
  • citromhéj és mazsola.

A habhoz:
  • 5 tojásfehérje
  • 30 dkg. cukor
  • kevés víz.


Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalókkal együtt linzertésztát gyúrunk. Lisztezett felületen 1– 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Amikor kisült, de már nem forró megkenjük vékonyan baracklekvárral. Teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót a hozzávalókkal jól elkeverjük.
Rákenjük a kihűlt lekvárral megkent tésztára.
Elkészítjük a habot: 20 dkg. cukrot kevés vízzel (épp amennyi picit ellepi) jó sűrűre felfőzni, úgy hogy a cukor gyöngyözzön! Közben kevergetni nem szabad!! Vigyázzunk, ne karamellizálódjon meg a cukor.
A maradék 10 dkg. cukrot a tojásfehérjékkel kemény habbá verjük és forrón hozzáadjuk a szirupot is. Ezzel együtt kell még verni néhány percig.
A tojáshabot egyenletesen kenőkéssel simára elkenjük a túrón és utána a sütőben szárítjuk 80– 100 fokon. Csak szárítani, sütni már nem kell!

Mivel nekem 150 fok a minimum a sütőmben ezért azon, de kitámasztott ajtónál szárítottam a habot. Kb. 20-25 percig szárítottam. Gyönyörű fehér maradt. A tepsibe sütőpapírt tettem.









19 megjegyzés:

  1. Csilla!
    Ez elképesztő gyönyörű és finom, kár, hogy csak 1/2 kg túrót vettem:(
    az meg kell máshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, sajnálom! De abból is nagyon finom készül biztosan, majd legközelebb! :)))

      Törlés
  2. Nálad nagyon szuperül néz ki:) A cukrászdait sosem szerettem, házit meg még sosem sütöttem. De egyszer ki kell próbálnom:) Szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Feltétlenül próbáld ki, nem fogsz benne csalódni! :)

      Törlés
  3. Jaj de szép! És mennyire finom lehet! Bár még sosem ettem, de annyit hallom, látom, hogy már nagyon kívánom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Emi! Nagyon finom, édes csábítás. :)))

      Törlés
  4. Hááááát, ez nekem nagyon bejönne. Ami túrós, a gyengém, a sült tojáshabért, meg élek- halok! Szóval jöhet pár szelet, akár most is! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A túrós nálunk is nyerő szerencsére. :) Köszi! :)

      Törlés
  5. Gyönyörű!! Ha ezt Párom látná...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Készítsél Neki. :))) Nem nehéz elkészíteni, de nagyon finom. :)

      Törlés
  6. A férjem napok óta pont ilyen krémes jellegű süteményekről álmodik... :D Nagyon jól néznek ki a tálcádon!! :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Süssél neki gyorsan valamit, jah, azóta már sütöttél ezt- azt Neki!! :)))

      Törlés
  7. Megszeretném kérdezni miért kell a felvert tojásfehérjét a forró cukor sziruppal összekeverni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ugyanezt a receptet szoktam használni/ez van a könyvemben/!!!!:) Azért kell összekeverni mert akkor kemény lesz a hab,meg szép fényes. Tuti recept és egyszerű,évente 4-5 alkalommal csinálok,imádja a családom,csak sajnos elmondásuk szerint hamar elfogy...Üdv:Erzsi

      Törlés
  8. Megszeretném kérdezni miért kell a felvert tojásfehérjét a forró cukor sziruppal összekeverni?

    VálaszTörlés