Ez a nagyon finom sütemény most egy névnapi ajándék része volt. :) Andi oldaláról hoztam a receptet. Tojásfehérje felhasználásához is ideális. :D
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg. liszt
- 20 dkg. margarin
- 10 dkg. porcukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 db. tojássárgája
- reszelt citromhéj
- + a kenéshez baracklekvár
A töltelékhez:
- 50 dkg. túró
- 2-3 ek. búzadara
- 1 tojás
- 5 dkg. cukorral (többel vagy kevesebbel, attól függ, hogy milyen édes legyen a töltelék)
- 1 cs. vaníliás cukor,
- citromhéj és mazsola.
A habhoz:
- 5 tojásfehérje
- 30 dkg. cukor
- kevés víz.
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalókkal együtt linzertésztát gyúrunk. Lisztezett felületen 1– 1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.
Amikor kisült, de már nem forró megkenjük vékonyan baracklekvárral. Teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót a hozzávalókkal jól elkeverjük.
Rákenjük a kihűlt lekvárral megkent tésztára.
Elkészítjük a habot: 20 dkg. cukrot kevés vízzel (épp amennyi picit ellepi) jó sűrűre felfőzni, úgy hogy a cukor gyöngyözzön! Közben kevergetni nem szabad!! Vigyázzunk, ne karamellizálódjon meg a cukor.
A maradék 10 dkg. cukrot a tojásfehérjékkel kemény habbá verjük és forrón hozzáadjuk a szirupot is. Ezzel együtt kell még verni néhány percig.
A maradék 10 dkg. cukrot a tojásfehérjékkel kemény habbá verjük és forrón hozzáadjuk a szirupot is. Ezzel együtt kell még verni néhány percig.
A tojáshabot egyenletesen kenőkéssel simára elkenjük a túrón és utána a sütőben szárítjuk 80– 100 fokon. Csak szárítani, sütni már nem kell!
Csoda szépek! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésBiztos fini is :))
VálaszTörlésAz! Nagyon!! :)
TörlésCsilla!
VálaszTörlésEz elképesztő gyönyörű és finom, kár, hogy csak 1/2 kg túrót vettem:(
az meg kell máshoz.
Ó, sajnálom! De abból is nagyon finom készül biztosan, majd legközelebb! :)))
TörlésNálad nagyon szuperül néz ki:) A cukrászdait sosem szerettem, házit meg még sosem sütöttem. De egyszer ki kell próbálnom:) Szép hétvégét:)
VálaszTörlésKöszi szépen! Feltétlenül próbáld ki, nem fogsz benne csalódni! :)
TörlésJaj de szép! És mennyire finom lehet! Bár még sosem ettem, de annyit hallom, látom, hogy már nagyon kívánom:)
VálaszTörlésKöszi Emi! Nagyon finom, édes csábítás. :)))
TörlésHááááát, ez nekem nagyon bejönne. Ami túrós, a gyengém, a sült tojáshabért, meg élek- halok! Szóval jöhet pár szelet, akár most is! :-))
VálaszTörlésA túrós nálunk is nyerő szerencsére. :) Köszi! :)
TörlésGyönyörű!! Ha ezt Párom látná...
VálaszTörlésKöszönöm! :) Készítsél Neki. :))) Nem nehéz elkészíteni, de nagyon finom. :)
TörlésA férjem napok óta pont ilyen krémes jellegű süteményekről álmodik... :D Nagyon jól néznek ki a tálcádon!! :P
VálaszTörlésKöszi! :) Süssél neki gyorsan valamit, jah, azóta már sütöttél ezt- azt Neki!! :)))
TörlésMegszeretném kérdezni miért kell a felvert tojásfehérjét a forró cukor sziruppal összekeverni?
VálaszTörlésÉn is ugyanezt a receptet szoktam használni/ez van a könyvemben/!!!!:) Azért kell összekeverni mert akkor kemény lesz a hab,meg szép fényes. Tuti recept és egyszerű,évente 4-5 alkalommal csinálok,imádja a családom,csak sajnos elmondásuk szerint hamar elfogy...Üdv:Erzsi
TörlésMegszeretném kérdezni miért kell a felvert tojásfehérjét a forró cukor sziruppal összekeverni?
VálaszTörlés