2012. június 24., vasárnap

Tökhús leves




Ezt a receptet még tavaly láttam a Paprika tévében, egy magyar sorozatban, amiben tökös ételeket készítettek Rácalmáson. :) Azóta fenem rá a fogam, mert nagyon érdekelt, hogy  a tök közepéből mégis, hogyan lesz finom "húslevesszerű" leves, mert ezt ígérték. :D A héten főztem magamnak főzeléket a tökből, meghagytam a belsejét és elkészítettem ezt a levest. Mit mondjak, valóban nagyon- nagyon finom lett!!


Hozzávalók:
  • 1 db. spárgatök bele
  • 2 db. petrezselyem gyökere
  • 3 db. sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor zeller (nálam ez kimaradt)
  • 1 ek. só
  • pár szem egész feketebors
  • 20 dkg. cérnametélt.


Elkészítés:

A tököt kettévágjuk, belsejét kivájjuk és egy leveses fazékba tesszük. A tök húsát nem használjuk fel a leveseben abból rakott, vagy töltött tököt, vagy főzeléket készíthetünk.
A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát is megtisztítva, késsel kissé bevágva dobjuk a fazékba. A zellerre csomót kötünk, úgy helyezzük a többi mellé.
Az egészet vízzel felöntjük, sóval és egész borssal ízesítjük és 40-50 perc alatt készre főzzük.
Leszűrjük.
Közben a tésztát sós vízben kifőzzük és ezzel tálaljuk a finom tökhús levest.





Jó étvágyat! :)

17 megjegyzés:

  1. Mi is nagyon szeretjük.
    Szép tiszta leves és milyen finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) meg is néztem a Tiéd! :) Legközelebb én is simán beleteszem a karfiolt stb... :)

      Törlés
  2. Megáll az ész!!! Nem is hallottam róla, nagyon tetszik!!! Teljesen úgy néz ki mint egy igazi húsleves! Milyen az íze? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen olyan! A férjem tudta, hogy ezt főzöm, aztán az ebédkor a leves evése közben azt kérdezte, hogy oké, de mikor esszük a tökből főzött levest?? :DDD

      Törlés
  3. Nagyon érdekes! Tehát a tök egyébként kidobott, magos részéből főtt a leves? Erre nagyon kíváncsi lettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abból bizony! :) Engem is nagyon kíváncsivá tett, amikor láttam a tévében. :)

      Törlés
  4. Ezt nagyon izgalmasan hangzik. Kipróbálnám. A magok is mennek bele?
    Juci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mennek bizony. :) Készítettem egy képet direkt amikor a fazékban van még, leszűrés előtt, mert tiszta hihetetlen. :)))

      Törlés
  5. Én is nagyon kíváncsi lettem, hogyan is működik ez. Már csak töklelőhelyet kell keresnem. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Keresgélj töklelőhelyet, megéri kipróbálni. :)

      Törlés
  6. Bibimoninál nemrég láttam, hamis húsleves néven. Nálad is teljesen olyan, mintha igazi húsleves lenne, hasonló az íze? :) Egyébként nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  7. marhahúsleves ize van, nagyon finom,

    VálaszTörlés
  8. Szép színe van annak a sárga töknek! Anyósomtól tanultam annak idején, állítólag a régi időkben sűrűn készítették.

    VálaszTörlés
  9. Egyszerűen fantasztikus ez a leves, olyan hihetetlen, de én is mostanában halottam erről a levesről pedig már elmúltam 60. jócskán :-) Nem hiába na, mindig tanul az ember valami újat és milyen jó!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Vitamin! Köszönöm a hozzászólásod! :) Így van ez, jó pap is holtig tanul! :)

    VálaszTörlés