A recept ismét Barbi konyhájából van.
Ezt a tésztát már sós változatban elkészítettem, akkor nagy sikere volt, egyrészt gondoltam ez most sem lesz másként, másrészt a kakaós töltelék Barbi fényképén, annyira hívogató volt, hogy kénytelen voltam beadni a derekam. :)))
Hozzávalók:
- 50 dkg. liszt
- 3 dl. tej
- 1/2 cs. élesztő
- 3 tojássárgája
- 3 csapott ek. kristálycukor (kb. 70 g)
- 3 ek. olaj
- 1 egész krumpli megfőzve és összetörve, de helyettesíthető 3 ek. burgonyapehellyel (el is hagyható)
Töltelék:
- 13 dkg. porcukor
- 5 dkg. kakaópor
- olaj, a kakaós töltelék alá.
Elkészítés:
A lisztet a dagasztótálba, vagy a kenyérsütő üstjébe tesszük, egy kis mélyedésbe teszünk a cukorból 1 evőkanállal, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
Lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és fél centi vastagságúra nyújtjuk.
Megkenjük olajjal, de lehet olvasztott vajjal is, és megszórjuk a kakaó-porcukor keverékével.Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
Lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és fél centi vastagságúra nyújtjuk.
Feltekerjük, sütőpapíros tepsire fektetjük, majd a másikkal is ugyanígy teszünk.
Letakarva fél órát még kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és megsütjük.
A sütőből kivéve, meleg vízzel vagy tejjel átkenjük és hagyjuk kihűlni, szeletelés előtt.
Nálam 2 ek. burgonyapehely került bele. Külön felfuttattam az élesztőt, úgy adtam hozzá. Olajjal kentem le a kakaó alatt, és tejjel kentem át a végén. 190 C fokon sütöttem.
Hát nem elcsábul az ember lánya, ahogy a kakaó folyik benne! :)))
Köszi Barbi!! Jahh, már másodszorra sütöttem egymás után! :)))
Csilla úgy örülök!!! Ez egy nagyon régi bevált kelt tészta recept, anyósomtól tanultam. Nem hiába ekkora siker, már sokan megsütötték veled együtt!! Ennél nagyobb elismerést nem is kaphat egy recept!! :)) Köszi, hogy felraktad, olyan jó látni, ha valaki megsüti egy kedvencünket!! :))
VálaszTörlésHétvégén volt kakaós kifli nálunk + másnap kakaós palacsinta, de nem bírom megunni a kakaós sütiket. A kakaós kalácsodat is úgy, de úgy megkívántam. Ahogy folyik ki belőle a kakaós töltelék... hmmm... annyira fincsi lehet!
VálaszTörlés(különben Én is imádom Barbi receptjeit, szuper mindegyik:))
Nagyon guszta! Én is nagyon szeretem a kakós dolgokat:)
VálaszTörlésEllenállhatatlan én mondom! Nem véletlen, hogy nálatok is bejött. :)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, ahogy olvadozik a kakaó hmmm de szeretem ;-)
VálaszTörlésLementettem most a receptet, kipróbálom ezzel a tésztával.
Barbi!
VálaszTörlésÉn köszi! Az, hogy felteszem egy percig sem volt kérdés, nálunk is nagyon bevált, elmondhatom, mert azóta még egyszer megsütöttem. :)))
Gabriella!
Fincsi! :) Igen láttam, a kakaós kiflid, tetszik nagyon! Egyszer sort kerítek arra is. :)))
Roza!
Köszi, mi is nagyon... :)
Petra!
Ugye?, nem is bírtunk ellenállni. :D
Csipike!
Köszi! :)
Ügyes vagy, ez fincsi!
VálaszTörlésKöszi! Az nagyon! :)))
Törlés190 fokon,légkeveréses? és hány percig?
VálaszTörlésKedves Csilla!
VálaszTörlésKelt tészták terén (még) nem vagyok profi, viszont Google-ből keresve a kalácsod annyira ínycsikalndóan nézett ki, hogy muszáj volt kipróbálnom. Több dolog nem volt számomra világos, remélem csak nekem nem :) 3 tojás sárgáját írtál, a receptben nem emelted ki, hogy kettő a tésztába és egy a kenéshez, vagy mindhárom a kenéshez (írtad, hogy egy sárgával megkened a tészta tetejét, ebből úgy következtettem, hogy kettő bele megy, de ez nem biztos, mert sehol sem írod). Plusz lécci azt is írd hozzá, hogy a 190 fokos sütés a Te sütőd szerint alsó-felső, légkeveréses, vagy milyen? Mert ugye ez se nagyon mindegy :) Köszi a kiegészítéseidet majd. Jelenleg nem tudok nyilatkozni a kalácsról, mert egyáltalán nem kelt meg, vékony kukacokat teszek be a sütőbe. Majd elválik, jó lett-e :) Üdv, Kriszta
NÉVTELENNEK : ---Megsütöttem én is ,burgonyát tettem bele :) . 2tojás sárgája kell bele, a harmadikkal be lehet kenni a megkelt tésztát ! 190 fokon, alsó, felső sütéssel és légkeveréssel sütöttem 28 percig, szép kalácsszíne lett. A sütés után hideg tejjel kentem át kétszer vékonyan.Igen finom lett !!! :) :) :)
VálaszTörlésÜdv. Zoltán
Már kipróbáltam.Fantasztikus recept!!! :) Köszönöm szépen!
VálaszTörlés