Ezt a receptet még tavaly láttam a Paprika tévében, egy magyar sorozatban, amiben tökös ételeket készítettek Rácalmáson. :) Azóta fenem rá a fogam, mert nagyon érdekelt, hogy a tök közepéből mégis, hogyan lesz finom "húslevesszerű" leves, mert ezt ígérték. :D A héten főztem magamnak főzeléket a tökből, meghagytam a belsejét és elkészítettem ezt a levest. Mit mondjak, valóban nagyon- nagyon finom lett!!
Hozzávalók:
- 1 db. spárgatök bele
- 2 db. petrezselyem gyökere
- 3 db. sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor zeller (nálam ez kimaradt)
- 1 ek. só
- pár szem egész feketebors
- 20 dkg. cérnametélt.
Elkészítés:
A tököt kettévágjuk, belsejét kivájjuk és egy leveses fazékba tesszük. A tök húsát nem használjuk fel a leveseben abból rakott, vagy töltött tököt, vagy főzeléket készíthetünk.
A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát is megtisztítva, késsel kissé bevágva dobjuk a fazékba. A zellerre csomót kötünk, úgy helyezzük a többi mellé.
Az egészet vízzel felöntjük, sóval és egész borssal ízesítjük és 40-50 perc alatt készre főzzük.
Leszűrjük.
Közben a tésztát sós vízben kifőzzük és ezzel tálaljuk a finom tökhús levest.Jó étvágyat! :)
Mi is nagyon szeretjük.
VálaszTörlésSzép tiszta leves és milyen finom!
:) meg is néztem a Tiéd! :) Legközelebb én is simán beleteszem a karfiolt stb... :)
TörlésMegáll az ész!!! Nem is hallottam róla, nagyon tetszik!!! Teljesen úgy néz ki mint egy igazi húsleves! Milyen az íze? :)
VálaszTörlésTeljesen olyan! A férjem tudta, hogy ezt főzöm, aztán az ebédkor a leves evése közben azt kérdezte, hogy oké, de mikor esszük a tökből főzött levest?? :DDD
TörlésNagyon finom és egészséges.
TörlésNagyon érdekes! Tehát a tök egyébként kidobott, magos részéből főtt a leves? Erre nagyon kíváncsi lettem!
VálaszTörlésAbból bizony! :) Engem is nagyon kíváncsivá tett, amikor láttam a tévében. :)
TörlésEzt nagyon izgalmasan hangzik. Kipróbálnám. A magok is mennek bele?
VálaszTörlésJuci
Mennek bizony. :) Készítettem egy képet direkt amikor a fazékban van még, leszűrés előtt, mert tiszta hihetetlen. :)))
TörlésÉn is nagyon kíváncsi lettem, hogyan is működik ez. Már csak töklelőhelyet kell keresnem. :-))
VálaszTörlésKeresgélj töklelőhelyet, megéri kipróbálni. :)
TörlésBibimoninál nemrég láttam, hamis húsleves néven. Nálad is teljesen olyan, mintha igazi húsleves lenne, hasonló az íze? :) Egyébként nagyon guszta! :)
VálaszTörlésVetekszik vele! :) Köszi! :)
Törlésmarhahúsleves ize van, nagyon finom,
VálaszTörlésBizony, nagyon finom! Köszi! :)
Törléskellemes ízű, de a marhahúslevestől fényévekre van :) én többet vártam tőle a posztjaitok alapján :)
TörlésSzép színe van annak a sárga töknek! Anyósomtól tanultam annak idején, állítólag a régi időkben sűrűn készítették.
VálaszTörlésEgyszerűen fantasztikus ez a leves, olyan hihetetlen, de én is mostanában halottam erről a levesről pedig már elmúltam 60. jócskán :-) Nem hiába na, mindig tanul az ember valami újat és milyen jó!
VálaszTörlésKedves Vitamin! Köszönöm a hozzászólásod! :) Így van ez, jó pap is holtig tanul! :)
VálaszTörlésSok évvel ezelőtt egy kolléganőmnél kóstoltam meg és CSODÁS volt.
VálaszTörlésMost nagyon örülök, hogy megtaláltam.
Köszönöm!
VEGÁNOK pedig nagy élvezettel fogyaszthatják, hisz semmi állati nincs benne.
Kedves Csilla.. Könnyek szöktek a szemembe, mert Édesanyám volt a Paprika TV-ben aki ezt megosztotta és sajnos ő már 5 éve nincs velünk , nem találtam sehol a receptjét. Nagyon köszönöm önnek:-))
VálaszTörlés