Nem igazán szoktam friss gyümölcsből sütiket sütni, mert az mondom, hogy a gyümit frissen kell megenni, akkor benne van minden földi jó, míg amikor már megsütjük, akkor nem marad benne sok minden, persze konzervből, befőttből az más... ez most mégis frissből készült. :)
A szomszédasszonyom minden évben megörvendeztet minket ropogós cseresznyével. Az idén is kaptunk, aztán mondtam, most akkor sütök belőle valamit, erre kaptam még egy nagy szatyorral, hogy több valamit is tudjak sütni! :D Köszi Erika! :)))
Ezen az oldalon találtam ezt a receptet. A tésztája valami isteni, nagyon könnyű volt vele dolgozni! Még sosem "húztam rétest", mert, hogy ezt is kell húzni, de simán ment! :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg. sima liszt
- 10 dkg. rétes liszt
- 5 dkg. margarin+ kb. 10 dkg. margarin a locsoláshoz, kenéshez
- 1+ 1 dl. étolaj
- 2 dkg. élesztő
- 3 dl. tej
- 2 ek. cukor
- 1 tojás sárgája
- 1 tk. só
A töltelékhez:
- 1 kg. magozott cseresznye
- 10 dkg. durvára őrölt dió, vagy pörkölt török mogyoró
- kb. 10 dkg cukor.
Elkészítés:
Az élesztőt egy kanál cukorral a langyos tejben felfuttatjuk.
A liszteket egy tálban összekeverjük, sózzuk. Rámorzsolunk 5 dkg. margarint, és az élesztős tejjel, 1 dl. olajjal, tojássárgájával, cukorral tésztát dagasztunk, amíg el nem válik az edény falától.
Lisztezett konyharuha közepére tesszük, lazán ráhajtjuk, fél órát kelni hagyjuk.
A kelés ideje alatt kimagozzuk a cseresznyét.
Kelés után, meglocsoljuk 6 evőkanálnyi olvasztott margarinnal.
A margarinos kelt tésztát, egy nagyobb lisztezett vásznon kihúzzuk. Addig húzzuk, amíg réteshez hasonló lapot nem kapunk. Elsőként négy irányba húzogatjuk, majd ahogy vékonyodik a tészta, úgy nyújtogatjuk, "belekapaszkodva", de finoman, minden oldalon, tíz centinként haladva. Vékony lesz, majdnem hártyás, a szélén kicsit vastagabb.
A lapra sűrűn pöttyözünk az olvasztott margarinból, megszórjuk a dióval, nem túl sűrűn a cseresznyével, a közepén egy csíkot kihagyunk.
A cseresznyét nem cukrozzuk.
A lapot a vászon segítségével két irányba, a lap közepe felé haladva tekerjük.
A két tekervény találkozásánál a tésztát elvágjuk, a két rétest középen kettévágjuk, a végeket eldolgozzuk.
A négy rétest egy deci (de legalább 5 ek.) olajjal vastagon megkent tepsibe tesszük, fél órát letakarva ismét pihenni hagyjuk.
Megkenjük a tetejét egy tojás sárgájával, majd előmelegített 190 C fokos sütőbe rakjuk, és pirulásig sütjük.
Ha elkészült, egy deci vízben feloldott, evőkanálnyi cukorral a tetejüket lekenjük.
Langyosan már szeletelhetjük, porcukorral szórva tálaljuk.
Nagyon guszta, ilyen húzós rétest még sosem csináltam. Remélem nekem is menne :)
VálaszTörlésMutatós rétes, egész csinik lettek! Cseresznyéset még nem ettem... rétest is mindössze kétszer sütöttem, akkor is bolti tésztával. Valahogy nem fűlik a fogam a húzogatásra, nem is láttam soha, hogyan csinálják. Talán tennem kéne egy próbát...
VálaszTörlésJaj Csilla ezek olyan szépek!! Nagyon ügyes vagy, hogy nekiálltál húzogatni, én most Tőled kaptam kedvet ehhez a cseppet sem szimpatikus művelethez! :)))
VálaszTörlésEz aztán a csemege,küldhetnél is egy szeletet!
VálaszTörlésNagyon szuper, még nem ettem kelt rétest, azt hiszem:) Ki fogom próbálni:)
VálaszTörlésDe ügyes vagy Csilla, ez nagyon-nagyon fincsi lehet, és milyen jól néz ki! :P
VálaszTörlésKöszi szépen! :)
TörlésVikvi!
VálaszTörlésNe viccelj, hát persze hogy menne!! :)
Gerdi!
Ez isteni finom. :))) Régen a nagymamám készített ilyen na jó hasonló kelt rétest, mert azért a nagymamám szintjét még nem értem el. :) Nagyon szeretem, akár meggyes is lehet. :)
Barbi!
Köszi! :))) Ezzel a tésztával biztos sikerülni fog, ez nem a hagyományos rétestészta, nagyon jó kis tészta, nagyon könnyű volt vele dolgozni. :) Bár gyerekkoromban nekem simán úgy tűnt amikor nagymamámék húzták a rétest, hogy azt is könnyű... :DDD
Mónika!
Szívesen, még van belőle, küldök... :)
Trollanyu!
Köszi! Biztos ízleni fog, Ti szeretitek a kelt dolgokat, és a gyümölcsösöket is. :)
Guszta ez a rétes! Szuper ügyes vagy! Nekem olyan bonyorult ez a művelet, hogy nem mernék egyedül nekiállni. Régen a nagymamámmal sütöttünk rétest, de ő ragaszkodott a papírvékony tésztához és mindig kilukadt :(
VálaszTörlésKöszi! :) Azért ez nem a papírvékony fajta szerencsére, meg annyira nem is mertem kihúzni. Nekem is az volt a furcsa, hogy húztam aztán sikerült, nagyon jó lett a tészta. :)
Törlés