Mikor megláttam a NoSaltyn felkerekedtem és elindultam a gyerekekkel virágot szedni. :)
Mindent a recept alapján készítettem, tökéletes lett. Mivel ilyen jól sikerült másnap is készítettem egy adagot. :D
Hozzávalók:
- 30 db. bodzavirág
- 1 l. víz
- 75 dkg. kristálycukor
- 1 citrom leve (vagy citromsav).
Elkészítés:
A virágokat a vízben 30 percen át főzzük, majd ászűrjük (fél liter bodzafőzetet kell kapnunk).
Hozzáadjuk a cukrot meg a citrom levét (vagy a citromsavat), további 45 percen át főzzük (vigyázat, habosodik), majd tiszta üvegekbe töltjük.
Hozzáadjuk a cukrot meg a citrom levét (vagy a citromsavat), további 45 percen át főzzük (vigyázat, habosodik), majd tiszta üvegekbe töltjük.
Én az időt mindig forrástól számítottam. Amikor a cukorral főzzük, fontos, hogy kis lángon tegyük, mert így is habzik, de egyébként nagy lángon nagyon. Sokszor kell keverni közben. :)
Az első adagom kicsit sötétebb lett, aminek a pontos okát nem tudom, de gondolom ezek lehetnek vagy külön- külön, vagy mind együtt: több virágot tettem bele, mert zömében kicsik voltak a virágok, kicsi volt a citrom ami itthon volt, és picit tovább főztem. A másodiknál időben lezártam kellőképpen besűrűsödött így is. :)))
Nagyon jó! Még nem is hallottam róla! És úgy használod mint a rendes mézet?
VálaszTörlésNahát, erről még én sem halottam, de nagyon tetszik! Gyorsan körül is nézek a környéken, hátha találok még néhány virágot.
VálaszTörlésA bodza egyébként nagyon jó a köhögésre, szuper a méz ötlete! :)
Fantasztikus finom lehet!!! Még sosem hallottam róla én sem :-) Bodzaméz... Hmmmmmm...
VálaszTörlésDe finom is lehet! Csábítóan néz ki! És tényleg nagyon egészséges is a bodza, amellett, hogy finom!
VálaszTörlésEzt feltétlenül el fogom készíteni, itt még csak most kezdett virágozni a bodza, már rengeteg tervem van vele:)Mire fogod használni? Méz helyett vagy sütikbe?
VálaszTörlésFeltétlenül ki fogom próbálni, itt még csak most kezd virágozni a bodza, már rengeteg tervem van vele:) Mire fogod használni? Méz helyett vagy sütikbe?
VálaszTörlésÉn is mentettem a receptet a NoSaltyn, de nem kerekedtem fel bodzavirágot szedni. Így marad jövőre. Pedig nagyon csábító! Annyira jól néz ki!
VálaszTörlésDe jókor néztem be! Még van virág a kertünkbe, talán találok ennyit! Mire használod? Gyógyszer, vagy nasi?:)
VálaszTörlésBodzamézről még én sem hallottam, de nagyon finom aromájú lehet!
VálaszTörlésNekem is új! én pár napja, más virágból készítettem, csak még nem volt időm felrakni. A színe kifejezetten tetszik :)
VálaszTörlésDe jól néz ki! Amúgy is bodzát akarunk szedni a napokban, itt még nem érett le teljesen, akkor nem csak szörp, hanem méz is készül majd. Nagyfiú nagyon fog örülni neki! :-)
VálaszTörlésBabette!
VálaszTörlésKöszi! Még most készítettem először, de kislányom már ette vajas kenyérrel. Neki ízlett. :)
Petra!
Nekem is rögtön megtetszett!! :)
Chef Viki!
Az bizony4 Nagyon finom! :)
Emi!
Köszi! :)
Trollanyu!
Kíváncsian várom, igen azt terveztem, lánykám már ette kenyérrel, de sütibe is ki fogom próbálni majd. :)))
Gerdi!
Még van virág! Legalábbis felénk. :)))
Tiffanylda!
Még csak nasinak ettük. :)
Katalin!
Nagyon finom íze és illata is. :)
Márti!
Köszi! :)
Gionetta!
Köszi! Majd számolj be róla. :)
Szia ma csinaltam szupi lett:)
VálaszTörlésSzia! :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy sikerült! :) Köszi a visszajelzést! :)
Ne haragudj, biztos nagyon finom, de a mézet nem lehet így elkészíteni. A mézet a méhek készítik. Ez mondjuk egy bodzaszirup vagy bodzalekvár. Üdv. Marcsi
VálaszTörlésAmiről beszélsz,az a méhek hányadéka,névtelen okostojás,de jó hogy vagy,még bután haltunk volna +.
TörlésKérdés: Meddig áll el? Lapult egy kis üveg a polcon, minimum tavalyi, de lehet régebbi.. :)
VálaszTörlésÉn már tavaly csináltam nagyon finom ,főleg teába használom a cukor tartósít ezért sokáig eláll ,a színe szerintem azért lett sötétebb mert ha tovább főzöd akkor a cukor karamellizálódik.
VálaszTörlésMegcsinaltam..finom....folytatom holnap a masodik adaggal...szuper...
VálaszTörlésÉn azt szeretném kérdezni mert ugy halottam hogy dzsemfix is kell belle .akitudja kérlek válászoljon!!!köszönöm 😙
VálaszTörlésEn mar kiprobaltam.Ize,illata...fantasztikus.😊
VálaszTörlésSzia Csilla! Ezt akácból nemlehet elkészíteni?
VálaszTörlésSzia! Azt szeretném kérdezni, hogy főzés előtt nem kell megmosni a bodzavirágokat?
VálaszTörlésSzia az enyém folyos le ett, pedig két órán át főztem Kis lángon egy kg cukorral.
VálaszTörlés