2012. július 17., kedd

Töltött rántott mángoldlevél




Szombaton piacon voltam és az egyik ismerős árus, akinél fűszernövényeket szoktam venni a kezembe nyomott egy zacskónyi mángold levelet. Már hallottam róla, hogy van ilyen növény, de, hogy mit lehet belőle főzni, meg hogy hogyan arról fogalmam sem volt. Körbenéztem a neten és találtam néhány ígéretes receptet. Hosszas tanakodás után választottam ezt. A családnak nem igazán nyerte el a tetszését, de nekem kifejezetten ízlett. :) A hozzávalók, és ahogyan nálam készült.



Hozzávalók:
  • 7 db. mángold levél
  • 2 db. nagyobb krumpli
  • 1 db. közepes vöröshagyma
  • 3 db. tojás
  • só, őrölt bors, pirospaprika

A salátához:
  • 2 db. nagyobb paradicsom
  • 1 db. lilahagyma
  • 1 db. paprika
  • 1 db. mángold levél
  • csipetnyi só, olaj.


Elkészítés:

Az alaposan megmosott leveleket pár pillanatig forrásban lévő vízbe mártottam, ettől kellően megpuhul, könnyű lesz vele bánni.
A levelek nagyságától függ, hogy hány darabból készítünk egy tekercset: nekem szép nagyok voltak egy darabot használtam egy tekercshez.
Apró kockára vágtam a krumplit olajban kisütöttem az apróra vágott vöröshagymával együtt. Nem kell megpirítani. Az olajból leöntöttem, csak egy kicsit hagytam alatta, ezután öntöttem rá a tojásokat.
A tojásokat felvertem, sóztam, borsoztam, szórtam rá pirospaprikát, majd ráöntöttem a krumplira, és megsütöttem őket együtt.
Halmokat tettem a krumplis rántottából a mángold levelekre és tekercseket készítettem belőlük.
Végül lisztbe, tojásba, morzsába forgattam, és forró olajban kisütöttem.

Köretnek salátát készítettem hozzá:
Paradicsomot, lilahagymát, paprikát és egy mángold levelet felaprítottam, sóztam és kevés olajjal leöntöttem.








Jó étvágyat! :) 

14 megjegyzés:

  1. Még soha nem találkoztam mángoldlevéllel, de amit készítettél belőle, az nagyon tetszik! Mihez hasonlítható vajon az íze, illata, aromája?

    VálaszTörlés
  2. valószínűnek tartom, hogy nálunk sem lenne lelkes a család. de nekem bejönne, az tény.

    mángold, az a spenóthoz áll legközelebb.

    VálaszTörlés
  3. Még én sem ettem, de nagyon guszta a képeken, szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  4. Évek óta nem ettem, pedig szerintem nagyon finom. Igaz nekem a spenót a kedvencem:) Magyarországon volt a kertemben, igaz tölteni sose próbáltam, de nagyon fincsi lehet így is.

    VálaszTörlés
  5. Még sosem ettem és nem is láttam. Különben ilyen a család nálunk is, erre biztosan fintorognának, de aztán azért megeszik - a blogom óta már ezt elértem -, én viszont kifejezetten gusztának találom és a hozzávalókból ítélve, nekem nagyon bejönne!!! :)

    VálaszTörlés
  6. Még nem ettem ugyan mángoldot, csak hallomásból ismerem, de annyira jól néz ki a belőle készült étel, hogy szívesen megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  7. Ez erúsen jólhangzik,bár mángoldot én sem ettem edig,de szeretek minden zöld lapit(levelet).

    VálaszTörlés
  8. Igazán érdekes, mindenesetre megkóstolnám... :)

    VálaszTörlés
  9. Én azon eszelek, mivel mángoldhoz nem igen jutok hozzá, mivel is helyettesíthetném. Az étel nagyon megtetszett!

    VálaszTörlés
  10. Nekem biztosan ízlene! Nem mintha már ettem volna mángoldot, de... állnék elébe ismeretlenül is:))

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen a hozzászólásokat! :)

    Vicuska!
    A spenóthoz hasonlít az íze, de erőteljesebb. :)

    VálaszTörlés
  12. 4Gyerek, Csilla- köszönöm a felvilágosítást, keresni fogom a piacon, hiszen a spenótot kedvelem :)

    VálaszTörlés
  13. holnap próbálom, nagyon jól néz ki!!

    VálaszTörlés