Hozzávalók:
Elő tészta:
- 10 dkg. liszt
- 10 dkg. (1 dl.) tej
- 2 g. élesztő
Elkészítjük az elő tésztát. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. Összedolgozzuk majd lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni, 2-3-6 vagy akár 8 órát is.
A pihentetés után összeállítjuk a tésztát:
- az elkészített elő tészta
- 40 dkg. sima liszt
- 2 egész tojás + 1 sárgája
- 10 dkg. porcukor
- 1 tk. vanília kivonat, vagy egy tasak vaníliás cukor
- 4,8 dkg. friss vagy 14 g. szárított élesztő
- 1 dl. tej
- 20 dkg. puha vaj
- 15 dkg. aszalt gyümölcs (mazsola, cseresznye, barack, narancs, mangó, papaya és ananász)
- 10 dkg. kandírozott narancs és citrus héj vegyesen.
Elkészítés:
Az elő tésztát összedolgozzuk a tejjel a tojással, ezek legyen szoba hőmérsékletűek.
Hozzáadjuk a porcukrot, az élesztőt, a lisztet, a sót, a vanília kivonatot.
Puha, lágy tésztát dagasztunk, hagyjuk pihenni 6-8 percet, majd beledolgozzuk a vajat.
Addig gyúrjuk, míg a tészta teljesen felveszi a vajat. Ismét pihentetjük 10-15 percet. Előkészítjük a gyümölcsöket, ha kell, öblítsük le, és itassuk fel a nedvességet. Akkorára vágjuk össze őket, mint a mazsola.
Beledolgozzuk a gyümölcsöket a tésztába.
Ismét pihentetjük, letakarva 10-12 percet.
Közben előmelegítem a sütőt 180-190 C fokra. Gyengén lisztezett nyújtó lapra borítjuk a tésztát, majd gombóc formára igazítjuk belehelyezzük az előre elkészített sütőformába.
Pihentetjük 10-12 percet, majd a forró sütőbe tesszük és kb. 45- 50 perc alatt megsütjük.
Ha megsült, kivesszük, és fejre fordítva rácsra tesszük, így hagyjuk kihűlni. A fejtetőn azért kell hűteni, hogy ne rogyjon össze a lágy tészta.
2-3 napig eltarthatjuk, de hajlamos a tészta kiszáradni, ügyeljünk rá!
Frissen isteni finom volt, az íze valami mennyei. Műanyag dobozban tároltam.
Békés, boldog karácsonyt kívánok Mindenkinek!!
Ó, de sok finomság készül itt! Érdemes lesz ide gyakrabban benézni! Örülök, hogy véletlenül idetaláltam!
VálaszTörlésKedves Irén! Én örülök, hogy rám találtál! Bármikor szívesen látlak, és köszönöm, hogy írtál! Boldog karácsonyt kívánok Neked!
TörlésFantasztikusan néz ki, biztos nagyon finom! Áldott, Békés Karácsonyt!
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy, igazán ínycsiklandozó és puha a finomságod a fotón! Áldott, nyugodt és békés ünnepeket kívánok én is Neked és a családodnak!
VálaszTörlésNagyon szép lett, igazán finom lehet! :) Békés, áldott ünnepet kívánok Nektek! :)
VálaszTörlésÁldott, békés ünnepeket kívánok én is, Neked és a családodnak !
VálaszTörlésIgazán jól néz ki a panettone! Nálam még mindig ott szerepel a megsütendők listáján. Most már várat még egy évet magára:-)
VálaszTörlésBékés, boldog karácsonyt kívánok Nektek!
Áldott, Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánok!
VálaszTörlésÁldott, Békés Karácsonyt kívánok Neked!
VálaszTörlésCsodás lett a kalácsod! Kellemes ünnepeket kívánok :)
VálaszTörlésKellemes Ünnepeket kívánok Csilla!
VálaszTörlésKöszönjük szépen!
VálaszTörlésKellemes Karácsonyt kívánok és jó pihenést kedves Csilla.
VálaszTörlésA sütidnek nagyon kellemes a tésztája, pihe-puhának tűnik (biztos, hogy az is).
Köszi, hogy benéztél! Finom volt a tésztája valóban. Dobozban tároltam, és még két nap múlva is ehető, nem volt száraz.
TörlésKöszönöm a jókívánságot! Én is kellemes ünnepeket kívánok neked!!! :)
VálaszTörlés