2013. december 11., szerda

Áfonyás- narancsos teakenyér





Ez a süti se most készült, viszont pont aktuális, közeledik a karácsony, ha valaki esetleg még süti után kutat. Szeret(t)em a karácsonyt, a készülődést, a várakozást, a több féle sütemény sütését, az illatokat, a gyerekek meglepett arcát, ahogy az ajándékokat bontogatják. Most nem várom, részemről akár el is maradhatna...

Nálam nem áfonya, hanem aszalt szilva került a sütibe, mert az volt itthon, és nem került bele alkohol csak aroma, viszont annyival több narancslé, a többi stimmel. Nagyon finom! A receptet Illéskrisztől mentettem, rögtön ahogy feltette. Ahogy írja valóban jó választás lehet akár karácsonykor csokoládémázzal vagy húsvétkor citrommázzal. Köszi a receptet!






Hozzávalók:
  • 15 + 2 dkg. vaj (nálam margarin)
  • 25 dkg. liszt
  • 1 csapott mokkáskanál sütőpor
  • 12,5 dkg. cukor (nálam xilit)
  • 2 tojás
  • 10 dkg. aszalt áfonya
  • 10 dkg. kandírozott narancs-, citromhéj, és sárgabarack vegyesen
  • 0,3 dl. konyak vagy rum
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 dl. 100 %-os narancslé
  • csipet só.



Elkészítés:

A lisztet tálba szórjuk, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a cukrot. Elkeverjük.
A vajat/margarint meglangyosítjuk, de ne legyen forró csak kissé olvadjon meg, és ezt is hozzáadjuk a lisztes keverékhez a tojással, a likőrrel, és a narancslével együtt.
Kikeverjük a masszát.
A végén hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és a narancs lereszelt héját is. Ismét keverünk rajta egyet, hogy a gyümölcsök elvegyüljenek benne.
Egy kb. 1,2 literes bordás gyümölcskenyér formát vastagon kikenünk a 2 dkg. margarinnal, majd liszttel meghintünk és bele töltjük az elkészült tésztát.
Előmelegített sütőben, 160-170 C fokon, kb. 40 perc alatt, tűpróbáig sütjük a teakenyeret.
Ha esetleg pirulna a teteje, akkor fóliával letakarjuk, úgy sütjük tovább.
Mikor megsült, a formában hagyjuk kihűlni, majd késsel meglazítva az oldalait, tálra borítjuk.
Porcukorral meghintve tálaljuk.

170 C fokon sütöttem kb. 50 percig. Simán kijött a formából már langyosan, rácsra téve hűtöttem ki teljesen.






14 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ízlett! Nagyon gusztára sikeredett. Amilyen gyümölcs kerül bele úgy változik az íze... Nagyon szuper!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta és finom lehet! Szoktam én is gyümölcskenyereket sütni karácsonyra, tetszik ez a recept is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! A Te receptedet épp a hétvégén próbáltam ki, már régóta szemezek vele. :) Fénykép ugyan most nem készült ajándéknak vittem, nagyon finomra sikerült.

      Törlés
  3. Nagyon szupernek hangzik és úgy is néz ki! Ez az ünneped biztosan nem lesz olyan mint a régiek, de remélem azért eljut egy kis fény a szívedhez a családod közvetítésével.......
    :(
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!! Már most nehéz pedig még csak közeledik... :(

      Törlés
  4. Húúú Csilla ez valami istenien néz ki és hangzik. Már a látványtól is odavagyok! :)) Mentettem!:))

    VálaszTörlés
  5. Csodás gyümölcsös kenyérke, nagyon tetszik, igazán finom lehet! :)

    VálaszTörlés
  6. Sok-sok erőt kívánok az "első" karácsonyhoz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Viki! Szükségünk lesz rá...

      Törlés
  7. Jaj, de jól néz ki, nagyon tetszik a recept.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, örülök, ha tetszik! :)

      Törlés