2011. november 9., szerda

Buktatorta




A receptek zöme amiket felteszek visszatérő vendégek nálunk. :) 
Ez szintén olyan, régről, az Nlc-ről Illéskrisz receptje.

Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 3 dkg. élesztő
  • 3 ek. cukor
  • 1 mk. só
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 3 dl. tej 

  • 25 dkg. lekvár
  • kevés olvasztott vaj
  • 1 tojás sárgája.

Elkészítés:

Az élesztőt kb. 1 dl. langyos tejjel, csipet cukorral felfuttatjuk,  és a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk és duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett asztalra borítjuk egy kb. 30 cm-es sugarú körré nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle és mindegyik közepébe teszünk egy diónyi nagyságú lekvárt. 
Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. 
Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, és egymás után beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal, így sülés után könnyen szétválnak.
Ezután a tojás sárgájával lekenjük, előmelegített sütőben, 180 C-on, kb 35 perc alatt, pirosra sütjük. 
Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk.









15 megjegyzés:

  1. Ó, de szép! Még az illatát is érzem...

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű !!Nagytatám kedvenc süteménye volt,mama szilvaízzel készítette mindig.

    VálaszTörlés
  3. Jaj de nagyon szép:) A bukta nagy kedvenc nálunk is, és milyen rég nem volt. Isteni lehet egy pohár tejjel, kakaóval.

    VálaszTörlés
  4. Édes istenem... de guszta... és ennnékkkkkk. és érzem az illatát...

    VálaszTörlés
  5. De jól néz ki! Tényleg olyan szép, mint egy torta. S foszlós...nyami!

    VálaszTörlés
  6. Csodaszép, ezt muszály lesz kipróbálnom:)

    VálaszTörlés
  7. Tyű de jól néz ki! Jaj, még éhesebb lettem...

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jól néz ki guszta! Szívesen elfogadnék most egy darabkát abból a kis puha buktákból!:-)

    VálaszTörlés
  9. Húúú de szépek! Ezt imádom a kelt tésztákban, a variációk végtelenségét! Csodálatoslett a tésztája! :))

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű a buktatortád!!! És mi mind imádjuk!!! Szinte érzem az illatát:))

    VálaszTörlés
  11. Mindent elmondtak az előttem szólók. Csodás... Ezt is ki fogom próbálni!!!!

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen mindenkinek a kedves hozzászólását! :)
    Való igaz, ez nagyon finom, puha tésztájú, kakaóval, vagy anélkül, még másnap reggel is isteni. :)

    VálaszTörlés
  13. Ezt én mindenképp kipróbálom!

    VálaszTörlés
  14. Gabella!
    Szerintem nem fogod megbánni! Nagyon finom! :)

    VálaszTörlés