Ez szintén olyan, régről, az Nlc-ről Illéskrisz receptje.
Hozzávalók:
- 50 dkg. liszt
- 3 dkg. élesztő
- 3 ek. cukor
- 1 mk. só
- 2 ek. olvasztott vaj
- 3 dl. tej
- 25 dkg. lekvár
- kevés olvasztott vaj
- 1 tojás sárgája.
Elkészítés:
Az élesztőt kb. 1 dl. langyos tejjel, csipet cukorral felfuttatjuk, és a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk és duplájára kelesztjük.
Mikor megkelt, lisztezett asztalra borítjuk egy kb. 30 cm-es sugarú körré nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle és mindegyik közepébe teszünk egy diónyi nagyságú lekvárt.
Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük.
Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, és egymás után beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal, így sülés után könnyen szétválnak.
Ezután a tojás sárgájával lekenjük, előmelegített sütőben, 180 C-on, kb 35 perc alatt, pirosra sütjük.
Ó, de szép! Még az illatát is érzem...
VálaszTörlésGyönyörű !!Nagytatám kedvenc süteménye volt,mama szilvaízzel készítette mindig.
VálaszTörlésJaj de nagyon szép:) A bukta nagy kedvenc nálunk is, és milyen rég nem volt. Isteni lehet egy pohár tejjel, kakaóval.
VálaszTörlésÉdes istenem... de guszta... és ennnékkkkkk. és érzem az illatát...
VálaszTörlésDe jól néz ki! Tényleg olyan szép, mint egy torta. S foszlós...nyami!
VálaszTörlésCsodaszép, ezt muszály lesz kipróbálnom:)
VálaszTörlésTyű de jól néz ki! Jaj, még éhesebb lettem...
VálaszTörlésNagyon jól néz ki guszta! Szívesen elfogadnék most egy darabkát abból a kis puha buktákból!:-)
VálaszTörlésHúúú de szépek! Ezt imádom a kelt tésztákban, a variációk végtelenségét! Csodálatoslett a tésztája! :))
VálaszTörlésGyönyörű a buktatortád!!! És mi mind imádjuk!!! Szinte érzem az illatát:))
VálaszTörlésCsatlakozom, gyönyörű! :)
VálaszTörlésMindent elmondtak az előttem szólók. Csodás... Ezt is ki fogom próbálni!!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindenkinek a kedves hozzászólását! :)
VálaszTörlésValó igaz, ez nagyon finom, puha tésztájú, kakaóval, vagy anélkül, még másnap reggel is isteni. :)
Ezt én mindenképp kipróbálom!
VálaszTörlésGabella!
VálaszTörlésSzerintem nem fogod megbánni! Nagyon finom! :)