Az elmúlt hetekben több helyen is láttam gyümölcsrizst. Eszembe jutott, hogy nekem is van egy kedvencem, az egyik szakácskönyvemből, amit elég régen készítettem már. Egyszerű, és finom.
Hozzávalók:
- 20 dkg. rizs
- 1 l. tej
- 5 dkg. vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
- cukor ízlés szerint
- 4 tojás
- 1 kg. alma
- pici só
- 2 ek. lekvár.
Elkészítés:
A rizst tejben megfőzzük, a vajat melegen belekeverjük. Egy csipetnyi sóval, ízlés szerint cukorral, reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral ízesítjük. Majd belekeverjük a tojássárgákat.
Közben meghámozzuk, lereszeljük az almákat, majd kinyomjuk a levét.
Kivajazott tűzálló tálba lerakjuk a rizs egyik felét. Rátesszük a fahéjas cukorral megízesített almareszeléket, és letakarjuk a rizs másik felével.
Kemény habot verünk a tojásfehérjékből, és a gyümölcsízzel lágyan elkeverjük.
A habbal beborítjuk a rizst.
Előmelegített sütőben, takaréklángon kb. 20 percig sütjük.
A tojássárgákat cukorral ki szoktam keverni, úgy adom a rizshez. nem teszek a habhoz lekvárt. Ennek az adagnak legalább a másfélszeresét szoktam elkészíteni.
Nagyon jól néz ki, és milyen jó krémes:) Azt nem szeretem, ha kiszárad. Mentem a receptet, bár már van egy rizses süti receptem, ami várakozik egy ideje:)
VálaszTörlésNagyon guszta:)
VálaszTörlésNagyon guszta, én is mentem a receptet, köszönöm szépen.
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésMicsoda finomság! De szívesen belapátolnám. :)
VálaszTörlésNagyon bejön ez a sütemény!!!! Azt szeretném kérdezni, hogy a fent leírt adag kb. mekkora tepsibe elegendő? Gondolom akkor szép, ha magasabb a süti.
VálaszTörlésAlmáspite tejberizzsel:-) Nagyon fincsi lehet, nem hagyom ki.
VálaszTörlésNagyon guszta lett! Elmentettem!
VálaszTörlésTrollanyu!
VálaszTörlésImádom! :))) Kiszáradva én se szeretném, némi csalás megengedhető, egy kicsit több tej hozzá, és már is nem lesz száraz. :)
Feketepillangó!
Köszi szépen! :)
Mrita!
Én köszönöm! :)
Éva, Petra!
Köszi! :)
Kreatív konyha!
Szép az laposan is. :) Jénaiban szoktam készíteni, most 26x22cm-es, de ebben magas lett. Sütöttem már kerek jénaiban, abban laposabb, tortaszeletként vágtam fel, némi hülés, és állás után. De én másfélszeres, ill. dupla adagnál alább nem adom. :)
Gerdi!
Nagyon finom! :)))
Flóra!
Köszi! :)
Ilyen megoldással most találkozom először- tetszetős! Ünnepi a külseje, a fahéjas alma meg ad neki egy kis pikantériát.
VálaszTörlésHű de jól néz ki, biztosan nagyon finom lett!
VálaszTörlésIlyet se ettem még soha, de nagyon kínálja magát:)
VálaszTörlésVicuska, Katucikonyha, Kati! :)
VálaszTörlésKöszönöm, finom, mi nagyon szeretjük. :)))
Nagyon guszta, ahogy az a vastag krém kínálja magát! Ezt a változatot nem ismerem, de hasonló a rizskoch-hoz, máglyarakáshoz. Imádjuk:):)
VálaszTörléshat ez nagyon jol nez ki mentem is...egyszer en is kiprobaltam valami hasonlot de a receptem sajna oda lett az is nagyon izlett de ez meg jobban nez ki...:)
VálaszTörlésTücsi!
VálaszTörlésKöszi, mi is imádjuk! :)
Anikó!
Köszi! :)
Remek recept :)
VálaszTörlésRemek recept :)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
Törlés