2011. október 2., vasárnap

Fehér kenyér- egyszerűen



Ezt a kenyeret  még tegnap sütöttem, mert senkit nem bírtam rávenni, hogy elmenjen a boltba, és vacsorázni csak kellett valamit. :))
A receptet Mary konyháján keresztül E.Margit oldaláról hoztam. Köszönöm! :)
Egyszerű fehér kenyér, nagyon finom lett. A héja kicsit ropogósabb, keményebb lett a kelleténél, ennek ha valaki tudja a titkát, mármint mitől lesz puhább?, kérem, hogy ossza meg velem. :)


Hozzávalók:
  • 60 dkg. BL 80-as liszt
  • 3 dl. víz
  • 2 dkg. margarin
  • 2,2 dkg. élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1,5 kk. só
  • késhegynyi aszkorbinsav.

Elkészítés:

A hozzávalókból gépben tésztát dagasztottam. 
Kivéve kelesztettem, majd lisztezett felületen kicsit átgyúrtam, formáztam, és ismét kelesztettem langyos helyen, ezt már az edényben. Mikor megkelt, bevagdostam a tetejét. lespricceltem a sütőedény tetejét vízzel, és előmelegített, sütőben megsütöttem.  

220 C fokon, kb. 45 percig sütöttem fedő alatt, majd még pirosodásig fedő nélkül. Kacsasütőben sütöm a kenyeret.












14 megjegyzés:

  1. Én bizony imádom a kemény, ropogós héjú kenyeret! Gyönyörű lett a belseje és a külseje is, na és könnyen elkészíthető!

    VálaszTörlés
  2. Tökéletes kenyér lett:)Tapasztalatom szerint ha egy kis tejet vagy tejport tartalmaz, akkor nem lesz olyan ropogós. Meg ha le van kenve tojássárgával, vizes tojássárgával a teteje, akkor sem, bár kenyereket nem nagyon szoktuk lekenni, inkább csak péksütiket.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta kívül, belül. Nagyon ügyes vagy.

    VálaszTörlés
  4. szépséges.
    én végig fedve sütöm, lehet ezért nem elég ropogós?
    cseréljünk egy kenyérkét, s kiderül itt keresendő-e a hunyó.

    VálaszTörlés
  5. Barbi!
    Köszi! Azért nem panaszkodom, mi is imádtuk. :))) Kenyérhez képest gyorsan megvolt, és nem kell hozzá kovász, öregtészta stb. Én sem vetem meg a ropogós héjat, de ez már kicsit keményebb lett, mint amihez hozzá vagyunk szokva. :)

    Trollanyu!
    Köszönöm! :) Ezért tettem fel a kérdést, mert kenyérsütésben annyira nem vagyok tapasztalt, kelt tésztákat szoktam készíteni, de kenyeret nem annyira sűrűn. :) Én is erre gondoltam volna, de a kenyereket vízzel kenték régen is, lehet, hogy még jobban le kellett volna fújni, vagy közben esetleg lekenni?. :)

    Mrita!
    Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  6. 4Gyerek!
    Köszönöm szépen! Cseréljünk. :)))
    Végig fedve?, legközelebb kipróbálom úgy. :)

    VálaszTörlés
  7. Ha én ilyen kenyeret tudnék sütni...nagyon szép a belseje is. Szerintem ügyes vagy ;-)
    Akkor jó ha ropogós!
    Egyébként a pékségekben sütés után rögtön lespriccelik a kenyeret, kiflit, kalácsot tök egyszerű virágspriccelővel. Egy ismerős pék sráctól tanultam én is e trükköt. Azóta vizes ecsettel lekenem a zsemlét, perecet, buktát és tényleg puha lesz.

    VálaszTörlés
  8. Én is végig lefedve sütőm meg tejet is tettem bele! :) Nagyon szép lett !

    VálaszTörlés
  9. Csipike!
    Köszi, aranyos vagy! :) Én is azzal spriccelek. :)))

    Petra!
    Köszi! :)

    Maryenne!
    Kipróbálom majd akkor így is. Köszönöm szépen! :)

    VálaszTörlés
  10. Csilla!
    Csodaszép ez a kenyér,és az ötlet,hogy kacsasütőben sütötted szuper ezt megjegyzem egy életre!!
    Körbejártam az elmúlt eseményeket,sok finomságot találtam!Vissza kell térnem rájuk!!!

    VálaszTörlés
  11. Melissina2!
    Köszönöm!
    Az alapötlet Limarától származik, ő jénaiban süti, én annak idején csak ilyet tudtam beszerezni. :)))

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szép a kenyered! Én konyharuhába tekerve hagytam kihűlni (valakitől hallottam) . és attól talán nem lesz olyan kemény, de a ropogós is finom! Sütés előtt és után, én is csak vízzel szoktam lespriccelni!

    VálaszTörlés
  13. Marika!
    Köszi! :) Megpróbálom majd konyharuhával letakarni. Finom a ropogós, igen, de amikor már keményebb, az annyira nem élvezhető szerintem. :)

    VálaszTörlés