2014. március 1., szombat

Félbarna szendvicskenyér




A receptet a Kifőztük egy régebbi számában találtam. Ezt a tésztát ki fogom próbálni zsemlének is. Ha nem szedjük félbe akkor remek "normál méretű" félbarna kenyér lesz belőle. Az eredeti recept így szól:




Hozzávalók:
  • 3,5-4 dl. (zsíros) tej 
  • 1 csapott tk. barna cukor
  • 1- 2 dkg. friss, vagy 7 g. szárított élesztő
  • 25 dkg. Graham liszt 
  • 25 dkg. liszt 
  • 2 csapott tk. só.


Elkészítés: 

A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és félretesszük.
Nagy tálba szórjuk a liszteket meg a sót, a halom közepébe öntjük a futtatott élesztőt, és körkörös mozdulatokkal az egészet összedolgozzuk. Szükség szerint további langyos tejet csorgatunk hozzá, hogy puha, de nem ragadós tésztává álljon össze. Letakarva langyos helyen körülbelül 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Lazán átgyúrjuk a megkelt tésztát, elfelezzük, és mindkét darabot téglalap alakúra nyújtjuk, majd a hosszabbik oldal mentén föltekerjük.
Sütőpapírral bélelt vagy vékonyan kikent tepsin a tészta szélét alulra fordítva egymás mellé helyezzük őket.
Éles késsel jó mélyen, körülbelül 1,5 centiméterenként ferdén bevagdaljuk a tetejét.
Betesszük a hideg sütőbe, amelyet azután 50 fokra melegítünk, majd elzárunk. 20-30 percig így is kelesztjük a tésztát.
Ezután 200 C fokon 30 percig sütjük.
Akkor kész, amikor szép barna a külseje, és megütögetve kongó hangot ad az alja.
Rácsra emelve hűlni hagyjuk, majd a bevágások mentén szeleteljük.
Langyosan is szépen vágható.
A maradékot konyharuhába tekerve vagy vászonzsákban tároljuk.
Tipp: ugyanebből a tésztából kiflit vagy zsemlét is készíthetünk. Ebben az esetben 8 részre osszuk a tésztát, a darabokból alakítsuk ki a kívánt formát, majd a fent ismertetett módon süssük meg őket. A dagasztást és a kelesztést kenyérsütőgéppel is végezhetjük, sőt ha (kevesebb tej hozzáadásával) picit keményebb tésztát készítünk, akkor a gépben is gusztusos, jó szerkezetű kenyeret süthetünk belőle.

Nekem 2,5 dkg. élesztő került bele ennyi volt itthon maradék. Az egyik részt feltekertem recept szerint a másikat pedig megformáztam. Nem sütőben kelesztettem. Elég volt 3,5 dl. tej, és megsült 30 perc alatt.




Jó étvágyat! :)


9 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a tésztája a szeletelt fotónál. El is mentettem a receptet, de hogy mikor sütöm meg, azt nem tudom, mert annyi mindent szeretnék sütni-főzni, hogy néha épp a bőség zavara miatt nem csinálok semmit, mert sem én, sem a családom nem tud dönteni - a nap meg közben eltelik. :))

    Nagyon örülök, hogy látlak fotón... :o)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép kenyérkék, kívül-belül! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez tetszik nagyon, főleg, hogy mostanában sok Graham lisztet használok! Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  4. Szépek lettek a kenyereid, kívül-belül, én meg még mindig nem tartom be a legalább heti egy kenyér sütését:-)

    VálaszTörlés
  5. Gabriella!
    Ezzel pont én is így szokta lenni. :) Köszi!! :)

    Katalin!
    Köszönöm szépen! :)

    Hankka!
    Neked is köszönöm! :)

    Teller- cake
    Próbáld ki, kíváncsi vagyok a véleményedre! :)

    Gerdi!
    Köszi Gerdi! Én próbálok a hétvégén, de hidd el nekem sincs mindig hozzá kedvem. :P :)

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű kenyeret sütöttél! Nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szépek:) Kápzeld nálam ma gyökérkenyér sült, eddig hallani sem akartak kelesztés nélküli kenyérről, most meg azt kérik, ki tud ezen kiigazodni:)

    VálaszTörlés