A kenyérsütés könnyített változata. Nem kell hozzá se kovász, se öregtészta. A receptet itt találtam. Nálam picit módosult. Tettem bele sikért, és tökmag helyett magkeveréket használtam. Nagyon finom ez is, de ez kicsit sűrűbb állagú, mint az előző Magvas rozskenyér.
Hozzávalók:
- 3,45 dl. víz
- 1 ek. olaj
- 1 ek. só
- 20 dkg. rozsliszt
- 35 dkg. rétesliszt
- 1 dkg. szárított élesztő
- 2 tk. barna cukor
- 1 tk. sikér
- 1,5 ek. magkeverék
- a tetejére 1 tojásfehérje + magok.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a fenti sorrendben, a mag kivételével a kenyérsütőgép üstjébe tettem.
Dagasztottam és a gépben kelesztettem. A sípszó után hozzáadtam a magokat is.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrtam, formáztam.
Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, tetejét bevagdostam, majd letakarva, kb. 40 perc alatt duplájára kelesztettem.
A tojásfehérjét villával enyhén felvertem, megkentem vele a kenyeret. Megszórtam a tetejét magokkal, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.
Rácsra tettem, kihűtöttem.
Nagyon szuper kenyérke lett! Örülök, hogy sütsz kenyeret! Én most a Holle cég olvadós zabpelyhét tettem kenyérbe, és nagyon jó, sokkal jobb, mint a sima zabpehely. :-))
VálaszTörlésKöszönöm! Ha van időm azért sütök, főleg hétvégén. :) Olvadós zabpehelyről még nem is hallottam.
TörlésNagyon finom kenyérke lehet!
VálaszTörlésKöszi Viki! Finom volt, bár kicsit sűrűbb, mint az öregtésztás változat. :)
TörlésNagyon guszta, szeretem az olyan kenyereket, aminek nemcsak a tetején, hanem a tésztájában is magvak vannak! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka! Én is, bár most megint kevés időm van sütni sajnos. :)
Törlés