2012. augusztus 16., csütörtök

Szilvalekvár- sűtőben készítve




Életem első saját készítésű szilvalekvárja. A szilvalekvár készítésre eddig mindig úgy gondoltam, mint a nagy üstben állandóan kevergetős meló. :D Aztán valamikor olvastam hogy lehet azt máshogy is, pofon egyszerűen (jó, nyilván nem olyan , mint az üstben főzős), de mégis itthon készült, és mégiscsak szilvalekvár. :))) Valami "egyszerű" receptet kerestem, rá is akadtam a NoSalty-n. Sütőben készül egyszerűen remek, és semmi macera! :) Eredeti recept itt található, nálam így készült:


Hozzávalók:
  • 3 kg. szilva (megmosva, kimagozva)
  • 65 dkg. cukor
  • 25 ml. ecet (20%-os, ez volt itthon)
  • 1/2 kk. nátrium- benzoát


Elkészítés:

A szilvát alaposan megmostam, kimagoztam, zománcozott lábosba tettem. Ráöntöttem az ecetet, a cukrot. (No itt állnia kellett volna egy napot, ez nálam kimaradt). 
Kb. két órát állt, majd botmixerrel átturmixoltam, alufóliával letakartam a  lábost, és a 200 C fokos sütőbe bepakoltam. Az első órában ezen a hőfokon, majd további 4 órán át 170 C fokon sütöttem, vagy főztem? :))) Egyszer sem kevertem meg, bevallom 2x belekukkantottam, mert érdekelt a dolog, hogy mégis mi zajlik a sütőben? :D
A négy óra elteltével kivettem beleraktam a tartósítót, és 10 percig kevertem fakanállal, csak ennyihez volt türelmem. :) (20 percet ír a recept). 
A kimosott üvegekbe töltöttem, lezártam, és plédközé száraz dunsztba tettem.

Hihetetlen, de nem égett le, nem kozmált oda. A végén a keverésnél kezdett sűrűsödni, de mint írtam is, nem volt erőm tovább kevergetni. Teljesen homogén lett. Nekünk pont jó állagú lekvár lett belőle. :)

Azóta még egy adagot készítettem, 3 kg. szilva, 60 dkg. cukor, 30 ml. 10 %-os ecet, 1/2 kk. benzoát. Majdnem követve az eredeti receptet. Pucolás után rá az ecet, cukor. Állt egy napot, majd a fent leírt módon sütöttem, kivéve, hogy amikor a sütőt lejjebb vettem levettem róla az alufóliát, illetve nem turmixoltam össze. Innentől már nem fröcsögött, viszont jobban párolgott. A végén megint csak 10 percig kevergettem. Dunsztoltam.
Ebből már egy gyönyörű színű, finom, igazi, sűrű szilvalekvár lett.

7 megjegyzés:

  1. Ez vörösszilvából készült?
    Mert a kékszilvánál ennyi idő alatt, főleg ha össze is töröd, kb. ugyanazt az eredményt adja ki, mint az üstben főzött. Ja, és cukor nélkül, tartósító se kell rá.

    VálaszTörlés
  2. Imádom a szilvalekvárt!!! Nagyon ügyes vagy! Talán kétszer én is főztem be, de olyan régen volt, hogy alig emlékszem. Tetszik ez a módszer. :)))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tuti :) Nagyon szeretem a szilvalekvárt, ebben sem csalódnék :)

    VálaszTörlés
  4. Maria!
    Igen, abból készült. Köszi a tippet! :)

    Barbi!
    Szerintem is nagyon jó!! :) Köszi! :)

    Vikvi!
    Nem bizony! :) Köszi! :)

    VálaszTörlés
  5. Anyukám is sütőben süti/főzi, idén először én is ki fogom így próbálni! :) Soha nem szokta megkavarni, állítólag ezért is nem ég le az alja! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyukád mennyi ideig süti? Neki sűrű lesz? Persze állítólag a szilva milyensége sem mindegy. Én sem kavartam egyszer sem. Tartottam is tőle, hogy a lábosom nem éli túl, de azóta azon gondolkozom, még egy adagot készítek. :)))

      Törlés
  6. Játék nálam, szívesen látlak:http://makacskakonyhaja.blogspot.ro/2012/08/nyarbucsuztato-lancjatek.html

    VálaszTörlés