2012. augusztus 15., szerda

Fahéjas- almás szilvalekvár diabetikus és hagyományos változatban




Szilvalekvár főzéséhez keresgéltem receptet, amikor az egyik videómegosztó portálon akadtam erre a receptre. Két változatban készítettem el, cukorral, és diabetikusan. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. A recept szerint egész fahéj kell bele, de amit én vettem abban bár egész volt ráírva, darabok vannak.
Nálam így készültek:


Diabetikus fahéjas- almás- szilvalekvár:

Hozzávalók:
  • 80 dkg. szilva
  • 40 dkg. alma
  • 1/2 citrom leve
  • 4 db. fahéj
  • 1/2 kk. rumaroma
  • 1 doboz diabetikus befőzőcukor.


Elkészítés:

A szilvát alaposan megmostam, kimagoztam, lemértem. Az almát megmostam, megpucoltam, lemértem közben rányomtam a citromlét.
Botmixerrel pürésítettem, hozzáadtam a többi hozzávalót, majd felforraltam állandó keverés mellett és forrástól számítva még egy percig főztem.
Elzártam alatta a gázt, és az alaposan kimosott üvegekbe töltöttem.
Száraz dunsztban hűtöttem ki.




Fahéjas- almás szilvalekvár:

Hozzávalók:
  • 1,4 kg. szilva
  • 60 dkg. alma
  • 80 dkg. cukor
  • 1 citrom leve
  • 2 cs. Haas lekvárhoz való zselésítő 1:1
  • 1 kk. őrölt fahéj+ 8 db. apró fahéj
  • 1 kk. rumaroma
  • 1/2 tk. nátrium- benzoát.


Elkészítés:

A szilvát alaposan megmostam, kimagoztam, lemértem. Az almát megmostam, megpucoltam, lemértem közben rányomtam a citromlét. Botmixerrel pürésítettem.
Hozzáadtam a zselésítőt és állandó keverés mellett felforraltam.
Ezután adtam hozzá a cukrot, majd forrástól számítva 5 percig főztem.
Az utolsó fél percben tetem hozzá a tartósítót.
Elzártam alatta a gázt, és az előre alaposan kimosott üvegekbe töltöttem.
Száraz dunsztban hűtöttem ki.






8 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsi lehet mindkét lekvárod, és a színük is nagyon szép, élénk. Én is szoktam fűszerezni a szilvalekvárt, fahéjjal és szegfűszeggel is.

    VálaszTörlés
  2. Muszály lesz kipróbáljam fahéjjal én is, mert nagyon guszta:)

    VálaszTörlés
  3. Huh, de jó színe van. Nagyon finom lehet!!!

    VálaszTörlés
  4. Katalin!
    Köszi! Valóban nagyon finomak lettek. :) Én még csak most készítettem először ilyen vegyes szilvalekvárt. Simán elbírt volna még egy kis fahéjat, és rumot is. :)))

    Kati!
    Bátran! Nagyon szeretem a fahéjat, nem is volt kérdés, hogy ízleni fog-e? :)

    Vikvi!
    Köszi! :) Isteni!! :)

    VálaszTörlés
  5. Hűű, ez nagyon fincsi lehet! Szívesen belenyalakodnék...! ;-))

    Úgy látom, mostanában megy nálad is ezerrel a "téliesítés", lekvárfőzés, berakás stb. Nálunk is ilyesmik zajlanak mostanában. Ma őszibarackbefőtt készítés, holnap paradicsom főzés, aztán szilvalekvár főzés, ja és még lecsót is szeretnénk eltenni télre, mert imádom!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fincsi!! :))) Zajlik, ezerrel. Fáradt is vagyok így a szabi, végére. :DDD Mondanám, hogy kipihenem magam a melóhelyemen, de sajna nem. :))

      Törlés
  6. Olyan sokféle ízpárosítással találkozunk mostanában, ez a szilva-alma páros is nagyon jól hangzik! És nagyon guszta a lekvár a képen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aha, merészek vagyunk. :))) De most láttam, itt oldalt, hogy nálad sem akármi készült. Megyek is megnézni...

      Törlés