Aztán két éve Egycsipet blogján ráakadtam erre a nagyszerű receptre. Isteni finom, bár picit nekünk savanykás (ezt idén korrigáltam :)) uborka készült belőle. Sikerült annyit eltennem akkor, hogy kitartott még tavaly is. Idén ismét elővettem ezt a receptet, és savanyítottam megint. :)
Hozzávalók:
- kb. 2,5 kg apró (10 cm alatti) uborka
- tartósítószer
A felöntőléhez:
- 1,5 l. víz
- 4,5 dl. ecet (10%)
- 25 dkg. cukor (nálam 30 dkg.)
- 2 dkg. só
- 1-1 csapott tk. mustármag, egész feketebors és egész kömény
- 1/2 tk. koriander
- 7-8 babérlevél
- ízlés szerint aprított kapor (nálam 1 csokor).
Elkészítés:
Az uborkát mossuk meg alaposan, majd az alapanyagokból készítsünk felöntőlevet.
Ehhez a cukrot, ecetet, fűszereket a vízbe tesszük, felforraljuk, és
lassú tűzön gyöngyözve forraljuk még úgy negyed óráig.
Alaposan kimosott, csírátlanított üvegekbe rendezzük bele a megtisztított
uborkákat, majd a forró, ecetes lével öntsük fel.
Tetejükre szórjunk egy
kevés tartósítószert, végül lezárjuk az
üvegeket.
Alaposan bebugyolálva száraz dunsztba tesszük őket kihűlésig.
Egyik kedvenc savanyúságom! :)
VálaszTörlésGyönyörűen sorakoznak az üvegben az uborkák...én is szeretem de még sosem próbálkoztam az eltevésével.
VálaszTörlésNagyon szeretem a házi eltett uborkát, mostanában csak koviubit teszek el télire. Nagyon gusztán néznek ki az üvegekben.:))
VálaszTörlésOkki!
VálaszTörlésNem vagy vele egyedül! :)))
Teller- cake!
Köszi! :) Egyszer próbáld meg! Nagyon finom receptek vannak!! :)
Tücsi!
Köszi szépen! :) Koviubit még nem tettem el télire, de nagyon szeretem azt is. :))) Bármennyi savanyút megtudnék enni. Most nagy befőzési láz van rajtam, lehet még azt is teszek el. :D
Nagyon jól néz ki, mentem a receptet! :) Ezzel a módszerrel még nem savanyítottam, de nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésKöszi! :)
TörlésA csemegeuborkánál mindig a színét nézem először... A Te ubid nagyon szép színű. :))
VálaszTörlésKöszi szépen! Tudod, hogy mi a hihetetlen, hogy a kétéves amiből maradt, az pont ilyen sötét volt. :)
TörlésMár hónapok óta nem készitettem uborkát...nagyon jó kis receptet hoztál, ki is fogom próbálni! Nagyon guszták és finomak!
VálaszTörlésÖrülök, ha tetszik, köszönöm! :)
TörlésSzépek lettek a savanyúságaid és nagyon örülök, hogy bevált nektek is! :) Én idén most elég aprót tettem el, van olyan üveg, amelyikben csak kb. 4 centisek vannak, a lányaim azokat imádják - a férjem már nem annyira, mert ő mosta meg őket. :D
VálaszTörlésKöszi! Tényleg nagyon finom!! :) Én is azt az aprót szeretném, de mire ezt is végigsikáltam..., azt hittem beőszülök. :D
TörlésSziasztok....a nagyon apró uborkát automata mosógépben kell megmosni.Ecetes vizzel mosd át a gépet...tedd bele az uborkákat és öblítő programmal inditsd el,de ne centrizz!3 lé és gyönyörű tiszták az ubik!:)
Törlés