2012. július 21., szombat

Sárgabarack lekvár




Nálam így készül.


Hozzávalók:
  • sárgabarack
  • kilogrammonként 30-40 dkg. cukor
  • tartósítószer (jelen esetben Nátrium- benzoát).


Elkészítés:

A barackot megmosom, kimagozom, az esetleges rossz részeket kivágom belőle.
Beleteszem egy nagy fazékba, és ráöntöm a cukrot. Összekeverem.
Cukrostól áll egy teljes napot.
Ekkor felteszem a gázra, majd mikor már kezd forrni, botmixerrel összeturmixolom.
Forrástól kb. 1,5 órán át főzöm állandóan kevergetve, tartalékon.
Az utolsó 5 percben beleteszem a kb. 1 kk. tartósítót, majd az öt perc leteltével elzárom, és a kimosott üvegekbe szedem.
Egy nagy dobozt kibélelek pléddel, bele az üvegek, letakarom még egy pléddel, és ebben a száraz dunsztban kihűtöm. Kb. 2 nap.
Az, hogy mikor kellően sűrű így nézem: egy kistányérra kiszedek a lekvárból, kihűtöm, és megnézem, ha úgy ítélem meg, hogy jó, akkor tartósítom, és befejezem a főzését.


11 megjegyzés:

  1. Mi is hasonlóan készítjük, imádjuk:)

    VálaszTörlés
  2. De jó lenne, készíteni, ha nem aranyáron lenne itt a barack! Otthon sincs, marad a tavalyi lekvár lefogyasztása. :-))

    VálaszTörlés
  3. Kati!
    Mi is, legfinomabb bármiben a házi lekvár! :)))

    Gionetta!
    Ahhoz képest, hogy most van a barackszezon itt is nagyon drága, főleg, ha többet vesz az ember, lekvárhoz. Nekem szerencsém volt, kaptam egy nagy kosárral, azért sikerült lekvárt főznöm az idén. :) Ha viszont maradt tavalyról, az is tökéletes. :)))

    VálaszTörlés
  4. Én is szoktam befőzni, a süteményekben nincs is jobb a házi baracklekvárnál! :) Másképp főzöm, de érdemes lenne kipróbálni az általa leírt módon is! :)

    VálaszTörlés
  5. A legfinomabb lekvár a világon! Nekem Ő az első, hú nem is akarok rágondolni, mert már megyek is a konyhába.
    Friss kenyérrel és egy pohár tejjel minden nap megenném. :)

    VálaszTörlés
  6. Csodásan néz ki a lekvárod! Sajnos, az idén én sem fogok főzni, nagyon drága:( Én is hasonló képen készítem csak nem turmixolom össze.

    VálaszTörlés
  7. Sok lekvárt szeretek, de a sárgabarack a kedvenc. :P Két hete Mi is főztünk sárgabaracklekvárt, fotóim is vannak róla, de még nem volt időm vele foglalkozni...
    Szép színű a Te lekvárod is, nagyon csábító azon a kiflin... :P

    VálaszTörlés
  8. Hankka!
    Össze sem hasonlíthatók. Azóta már láttam igen, hogy hogyan készül nálad. :)))

    Barbi!
    Jahh, bizony jó ropogós héjjal... :DDD

    Roza!
    Drága sajnos! :( Én kaptam egy nagy kosárral, ezért készülhetett...

    Gabriella!
    Köszi, megnézem majd, ha felteszed. :)

    VálaszTörlés
  9. Én is pont így készítettem,kb 3 hete tettem el, és most a párommal úgy döntöttük,megkóstoljuk,de amint kibontottuk,rá kellett szörnyű "gyógyszer" íze van az egész üveg lekvárnak,pedig egészen kevés Nátrium-benzoátot raktam bele, pontosabban csak a tetejét szórtam meg vele.
    Van esetleg ötlet arra vonatkozóan, hogy mitől lehet ez?Félek, hogy ki kell dobnom az egészet:(

    VálaszTörlés
  10. Én is pont így készítettem,kb 3 hete tettem el, és most a párommal úgy döntöttük,megkóstoljuk,de amint kibontottuk,rá kellett szörnyű "gyógyszer" íze van az egész üveg lekvárnak,pedig egészen kevés Nátrium-benzoátot raktam bele, pontosabban csak a tetejét szórtam meg vele.
    Van esetleg ötlet arra vonatkozóan, hogy mitől lehet ez?Félek, hogy ki kell dobnom az egészet:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy mitől lehet "gyógyszer" íze, sajnos nem tudom. :( Nem kozmált kicsit oda? Én még nem bontottam fel, de maradt, és azt megeszegettük. Annak nem volt semmi mellékíze...

      Törlés