2012. április 15., vasárnap

Csorbaleves húsgombóccal




Nagyon levesesek vagyunk, és egy ideje próbálkozom becsempészni a megszokott (néha már kicsit unalmas) leveseink közé valami olyasmit amit úgy gondolom a családom is szívesen megenne. Ez most remek választás volt, mindenki örömmel ette.
Barbitól hoztam a receptet, mikor feltette már akkor elhatároztam, hogy ki fogom próbálni. :)
Köszi Barbi, hogy közzétetted. Ugyan ez- az kimaradt belőle, így lehet, hogy nem az igazi, de isteni finom volt.
Nálam így készült:


Hozzávalók:

A gombócokhoz:
  • 1/2 kg. darált hús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db. tojás
  • pirospaprika
  • petrezselyem
  • só, ételízesítő

Hozzávalók a leveshez:
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db. sárgarépa
  • 2 db. fehérrépa
  • 1 db. paprika
  • 1 db. paradicsom
  • 1 ek. rizs
  • petrezselyem zöld
  • só, bors
  • 1,5 tk. ecet 

Elkészítés: 

A húshoz valókat összekeverjük és kis golyókat formázunk.
A hagymákat apróra vágjuk és az olajon egy kiskanál sóval megfonnyasztjuk, majd felengedjük vízzel és ha felforrt mehetnek is bele a gombócok.
15 perc után mehet bele a sárga-, fehérrépa, újabb 15 perc múlva tegyük bele a felkockázott paradicsomot és paprikát.
Sózzuk, borsozzuk.
Mikor puhák a zöldségek szórjuk bele a megmosott rizst és az apróra vágott petrezselymet.
Ecettel savanyítjuk.



Jó étvágyat! :)

15 megjegyzés:

  1. Finom lehet, de a rizst biztos a zöldségekkel együtt raknám bele, különben (szerintem) ropogós maradhat. De az is lehet, hogy kihagynám.

    VálaszTörlés
  2. Fincsi, fincsi:) Mi is nagyon szeretjük a leveseket, sok zöldséggel:)

    VálaszTörlés
  3. Imádjuk a csorbákat , én is készítek 4 - 5 féle változatot:) Finom lehet a tied is:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, finom lehet a húsgombócokkal, zöldségekkel, rizzsel! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta a levesed, szívesen megkóstolnám én is :)
    Mi is szeretjük a csorbát, bár én húsgombóccal még nem készítettem, de Erdélyben sokszor ettük húsgombóccal. Mindig nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  6. Mennyei lehet, nagyon tetszik a recept (+ a fotód is)! ;-)

    VálaszTörlés
  7. Szeretem a húsgombócokat a levesben, de még csorba levest még nem készítettem. A Barátnőm készít hasonló finom leveseket.:)

    VálaszTörlés
  8. Én az elején rakom bele a rizst, szeretem, ha picit szétfő, puha :)! Nagyon finom leves!!!

    VálaszTörlés
  9. Maria!
    Nagyon finom volt, kicsit én is tartottam a végén belerakni a rizst, de még így is kissé szétfőtt. :)

    Trollanyu!
    :)

    Kati, Hankka, Katalin, Gabriella, Tücsi!
    Nagyon finom volt, köszi Nektek is, a kedves hozzászólást! :)

    Vicuska!
    Köszi! :) Ez így is szinte szétfőtt, bár kicsit én is tartottam tőle, hogy esetleg kemény marad, de nem. :)

    VálaszTörlés
  10. Biztos nagyon finom így is, de az eredeti húsgombócos csorbába elengedhetetlen a lestyán, szerintünk! Próbáld ki legközelebb, egészen más íze lesz tőle.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos a lestyán lemaradt a vásárláskor, nem kaptam, de fogom még főzni az biztos, és addigra mindenképpen szerzek bele. :)

      Törlés
  11. A csorbáért mi is odavagyunk. Én nem készítem egy állandó recept alapján, majdnem mindig más. A lényeg, hogy savanykás legyen, no meg a lestyán, ahogy Márti is írta. De elárulom, néha kifelejtem, s anélkül is finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most már mi is, mert nagyon finom! :) Beszerzem a lestányt legközelebbre. :)))

      Törlés
  12. Látod mostanában mindig lemaradok!! :(
    Pedig nagy öröm mikor rám hivatkozol és tetszik amit készítettél!
    Most én is megenném, olyan guszta lett! :) Jól rémlett, hogy én nem tettem bele rizst, de biztosan nagyon finom így is. Jade érdeme! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nem maradtál le! :) Igen, Te nem tettél bele rizst, de finom volt a rizzsel. :) Egyébként én meg attól tartottam, hogy a gombócok szétmennek, de nagy örömömre egybe maradtak. :)))

      Törlés