Egy nagyon finom, puha kenyér receptjét hoztam. Eredetijét itt találtam.
Hozzávalók:
- 45 dkg. finom- vagy kenyérliszt
- 5 dkg. kukoricaliszt
- 2,5 dkg. élesztő
- 1 dl. langyos tej
- 1 tk. cukor
- 1 tk. só
- 1,5-2 dl. langyos víz
- 2 dkg. vaj.
Elkészítés:
A langyos tejben feloldjuk a cukrot, és az élesztőt felfuttatjuk benne.
A liszteket összekeverjük a sóval, a felfutott élesztővel, az olvasztott vajjal és annyi langyos vízzel, amennyit felvesz.
Megdagasztjuk.
Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Ezután lazán átgyúrjuk, veknivé formáljuk, majd kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt formába tesszük. Fél órát kelesztjük, bevagdossuk.
Ezután lazán átgyúrjuk, veknivé formáljuk, majd kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt formába tesszük. Fél órát kelesztjük, bevagdossuk.
Előmelegítjük a sütőt 200 C fokra.
A tetejét tejjel megkenjük, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
Mindig is szerettem az otthon sütött kenyér illatát!Nagyon ügyes vagy!Én is örvendek, hogy rád találtam!
VálaszTörlésKöszi szépen, szeretettel köszöntelek, bármikor szívesen látlak. :)
TörlésNagyon szép kenyérke! A múltkoriban én is szerettem volna kukoricás kenyeret sütni de valahogy elmaradt. Kenyérkédet látva biztos hogy rövidesen én is megsütöm!
VálaszTörlésKöszi Éva! Érdemes, mert nagyon finom vele.
TörlésNagyon szép lett kívül-belül, régebben sütöttem kukoricás kenyeret, nagyon finom:)
VálaszTörlésKöszi szépen! Nem száradt ránk az egyszer biztos. :)
TörlésRitkán sütök kenyeret, sajnos. Nagyon guszta a kukoricás kenyérkéd, amint összejön a kenyérsütés, ezt fogom kipróbálni! :)
VálaszTörlésPedig milyen finom, bármilyen lisztből is készítjük. :) Azért én se sütök kenyeret túl gyakran, de mostanában hétvégente egyet mindig. :)
TörlésDe szép kenyér lett, kívül-belül csodás! Egyre ritkábban sütök kenyeret, pedig jó lenne legalább hetente egyszer... de olyan rövidek ezek a hetek:-)
VálaszTörlésKöszi szépen!! Nem csak a hetek rövidek Gerdi, de a napok is. :) Pont fentebb írtam, hogy hétvégente "szoktam" mostanában sütni. Szeretjük.
TörlésA kenyérsütés a másik, amit évek óta halogatok...nem mertem még belevágni...Pedig olyan guszta ez is! :)
VálaszTörlésPedig, csak gyakorlás kérdése, mint általában minden, hidd el. Vágj bele. :) Egyébként nekem sem sikerül mindig egyformán. :) Én meg ámulattal nézem a varró tudományod, abba meg én nem merek belefogni. :)
TörlésDe szép lett! Szuper levegős a belseje is. Néhányszor már sütöttem én is kukoricásat, ízletes kenyér. Habár bármilyet sütök állandóan elfogy... :o)
VálaszTörlésKöszi szépen Kriszti! :) Nagyon finom lett a kukoricaliszttől. Na, ezt ne is mond! Méghozzá se perc alatt fogynak el. :)
TörlésHello, my name is Francesca and I'm Italian. I found your blog by chance and I loved it. I have joined your followers. if you go too foul. Thank you. Francesca.
VálaszTörlésHello Francesca! Pleased to meet you, glad to be found by chance. :) Thanks for following.
TörlésCsilla