Olyan, de olyan régóta készülök már megsütni, most megsütöttem magamnak. Átnéztem jó néhány receptet és végül Mamma blogján lévő utasításokat követve készítettem el. Nem tudom, hogy eredetileg milyennek kell lennie, de ez nagyon- nagyon- nagyon finom! Azért a díszítésen még van mit gyakorolni. Gyakorlatilag mindent szóról- szóra követtem. Nem kell megijedni, nem annyira bonyolult, mint amennyit írtam róla. :)
Íme a recept:
Hozzávalók:
A csokoládés piskótatésztához:
- 6 db. tojás
- 15 dkg. étcsokoládé (jó minőségű, min 60%, akár vegyesen is)
- 12,5 dkg. vaj
- 12,5 dkg. cukor
- 15 dkg. lisztes keverék: ami áll: 5 dkg. búzalisztből (BL 55), 5 dkg. búza- vagy burgonyakeményítőből és 5 dkg. őrölt mandulából
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 ek. vanília kivonat
A rétegezéshez:
- 40 dkg. (házi) baracklekvár
- 1 ek. rum
A csokoládémázhoz:
- 4 ek. forró víz
- 12 dkg. étcsokoládé (min 60%)
- 12- 15 dkg. porcukor (csokoládé édességétől függően)
- 1 ek. vaj.
Elkészítés:
A csokoládét darabokra tördeljük és a vajjal együtt egy kis lábasban felolvasztjuk vízfürdő felett.
A tojásokat szétválasztjuk.
A tojásfehérjét egy edényben kemény habbá verjük.
Egy nagy keverőtálban a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral,
A lisztet, keményítőt, mandulát, sütőport sót és vaníliát hozzákeverjük a tojásmasszához, majd a csokoládét és a tojáshabot is hozzákeverjük.
A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
Egy 28 cm-es kerek, kapcsos tortaformát kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a tésztát és 45 perc alatt megsütjük.
Ezután még 15 percig a sütőben hagyjuk, de az ajtót nem nyitjuk ki.
Ha letelt az idő, kivesszük és a formában hagyjuk kihűlni.
Közben a lekvárt homogénné keverjük, vagy botmixerrel pürésítjük (ez fontos!) és hozzáadjuk a rumot is.
Ha a tészta kihűlt, félbevágjuk (esetleg a tetejét le lehet vágni, hogy vízszintes legyen) és megkenjük a lekvár felével, rátesszük a tészta tetejét és azt is megkenjük.
A csokoládémázhoz egy edényben felmelegítjük a vizet és vízgőz fölött megolvasztjuk benne a csokoládét és elkeverjük a cukorral.
Óvatosan keverve felolvasztjuk, de csak 40 C fokra melegítjük, nem szabad túlhevíteni!
Utoljára adjuk hozzá a vajat és szobahőmérsékleten kevergetve lehűtjük.
A kész csokoládémázat egy vízbe mártott széles pengéjű késsel, vagy egy tortasimítóval egyenletesen rásimítjuk a süteményre és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjon.
Mivel a csokoládémáz szinte légmentesen lezárja a tortát, ezért felvágás nélkül néhány napig hűvös helyen jól eltartható.
Nagyon boldog névnapot kívánok sok szeretettel!
VálaszTörlésCsodás a tortád! Nekem is ez a torta tervezés alatt áll nagyon szeretném én is megcsinálni. Nagyon finom lehet!
Gyönyörű lett, tökéletes Sacher torta:) Boldog névnapot kívánok Neked én is:)
VálaszTörlésNagyon szép lett, kívül-belül egyaránt! :) És látszik a szeletképen is, hogy mennyire finomságos! :) Boldog névnapot szeretettel! :)
VálaszTörlésNagyon jól tetted, hogy megsütötted magadnak, nagyon finom lehet! Nekem is van egy jól bevált Sacher receptem, nagyon szeretjük. Én ettem Bécsben eredetit is, de annyira nem voltam elájulva tőlem, nekem jobban ízlik az amit én sütök. De tetszik ez a recept is, teszek majd vele egy próbát.
VálaszTörlésIsten éltessen sokáig a névnapodon! :)
Boldog névnapot!
VálaszTörlésSzuper lett a tortád! A fiam csokitortát kért a szülinapjára, de a habosakat nem szereti, egy ilyennek biztosan örülne. Köszi az ötletet! :-)
Remek lett a tortád kívül-belül!
VálaszTörlésSok boldog névnapot kívánok!
Boldog névnapot kívánok utólag is kedves Csilla! :)
VálaszTörlésSzép torta, és látszik rajta, hogy nagyon finom... igazából majdnem beleharapok a képernyőbe. :)
Ahhhhhhhhhh, de gyönyörű :-)
VálaszTörlésBoldog névnapot - utólag is!!!
A tortád gyönyörű és én nagyon szeretem! Utólag is Boldog Névnapot kívánok!:-))
VálaszTörlésKöszönöm szépen!! Nagyon kedvesek vagytok!! Szép napot mindenkinek!! :)
VálaszTörlésÉn is már évek óta tervezem megsütni, de még nem sikerült. A tied nagyon guszta lett! :)
VálaszTörlésBoldog névnapot utólag is. :)
Sok-sok boldog névnapot!
VálaszTörlés...mert megérdemled:-) Ugye, kívánhatok utólag is boldog névnapot? Sokat, és igazán boldogat!
VálaszTörlésElőször én is féltem a hangzatos neve miatt, de tényleg egyszerű elkészíteni!
VálaszTörlésOkki!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Ajánlom, nagyon finom. :) Még második, harmadik nap is az volt, sőt! :)
Márti!
Köszönöm szépen!
Gerdi!
Csak természetes! Nagyon köszönöm!! (kicsit padlón vagyok, ne bőgess meg!) Úgy legyen!
M@rti!
Egyszerű, és nagyon finom!
Nagyon jól néz ki! Ügyes vagy! :) Én is most tervezem megsütni anya szülinapjára, de alig találtam 26-28 cm-es formához megfelelő receptet. Most már viszont semmi sem állíthat meg!
VálaszTörlés