2013. április 20., szombat

Medvehagymás Lala kifli




A Lala kifli évekkel ezelőtt végigsöpört az Nlc-n (innen a recept), és aztán a neten is.
Az alapreceptbe a töltelékhez aprítottam a medvehagymát és úgy sütöttem meg. Nagyon finom puha tészta a végeredmény. :)


Hozzávalók:
  • 70 dkg. liszt
  • 1 kis pohár joghurt (140g)
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 dl. olaj
  • 2 ek. cukor
  • 5 dkg. élesztő
  • 1 dl. tej

A töltelékhez:
  • 20 dkg. vaj vagy margarin
  • 1 ek. só
  • egy kisebb csokor felaprított medvehagyma

A tetejére:
  • 1 tojás.


Elkészítés: 

Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukorral és az 1 dl. tejjel.
A többi hozzávalóból kelt tésztát dagasztunk, majd duplájára kelesztjük. Jól formázható, rugalmas, kicsit lágyabb tészta legyen.
Míg kel elkészítjük a tölteléket.
A vajat/margarint kikeverjük a sóval, hogy kenhető legyen.
A medvehagymát megmossuk, papírtörlőn picit megszárítjuk, szárát levágjuk, és felaprítjuk. A kikevert margarinhoz adjuk.
Mikor megkelt a tészta lisztezett felületre borítjuk, négy egyforma darabba vágjuk. Majd ezeket is felezzük.
Egy tésztát vékony kör alakúra nyújtunk, megkenjük a töltelékkel. Beborítjuk egy másik kinyújtott lappal, kicsit lenyomogatjuk és 16 körcikkre vágjuk.
Egyesével a szélesebbik végétől kezdve feltekerjük őket, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Ismét hagyjuk kelni 15-20 percig, lekenjük felvert tojással, majd 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 10- 15 perc alatt készre sütjük.
64 db. kifli lesz belőle.

Joghurt helyett használhatunk kefirt is. Ha szükséges kevés tejet öntsünk a tészta dagasztáskor a liszthez.






Jó étvágyat! :) 

6 megjegyzés:

  1. Emlékszem rá, tényleg nagy vihart kavart a Lala... Nagyon szuper lett, párat elfogadnék...

    VálaszTörlés
  2. Nem tudtam, hogy Lala kifli a neve. Anyukám a szomszédasszonytól kapta a receptet és azóta is köménymagos kifli néven süti. Fent is van a blogon. De így, medvehagymával, valami mennyei lehet! És gyönyörűen néznek ki! Jól esne egy most reggelire! :-))

    VálaszTörlés
  3. Illéskrisz!
    :) Ugye? Édesen- sósan egyaránt tarolt! Nagyon finom puha a tésztája. Köszi! :)

    Gionetta!
    Hogy ez-e az eredeti neve, nem tudom, én így ismertem meg. Gyakran van, hogy átneveznek sütit, de nem is a neve a lényeg. :) Mindenesetre nagyon finom a tésztája. Köszi szépen! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, és nagyon finom is! :) Jó ötlet hozzá a medvehagyma, az amúgy is finom kifli így még jobb! :)

    VálaszTörlés
  5. Épp ma vettem medvehagymát, úgyhogy akkor már nem is kell keresnem tovább a receptet :) Kíváncsi vagyok, milyen lesz! Szép napot :)

    VálaszTörlés