2011. december 29., csütörtök

Leveles sajtos rúd



A receptet Chef Vikitől mentettem még októberben. Most jött el az ideje, hogy megsüssem. Úgy van ahogy írja, valóban nagyon finom! Szinte lefényképezni sem volt időm. :)))
Nála fázisfotók is találhatók. Köszönöm szépen a receptet! :)

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 1 ek. olaj
  • 12 dkg. tejföl
  • 20 dkg!! víz
  • 50 dkg. liszt
  • 2 tk. cukor
  • 2 kk. só
  • 3 dkg. élesztő

A kenéshez:


  • 20 dkg. margarin.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk-kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett munkalapra borítjuk, és 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük puha margarinnal.
A tésztát bevagdossuk nyolc helyen, a bevágott tészta sarkait középre, egymásra hajtogatjuk, majd a középső tésztalapokat is a kupac tetejére hajtogatjuk.

Letakarva pihentetjük 15 percet. 
A tésztát újra kinyújtjuk vékony lappá, és immár kenés nélkül megismételjük a bevágást, hajtogatást, és a 15 perces pihentetést.
Lisztezett munkalapon nem túl vékonyra nyújtjuk, kb. egy-másfél ujjnyi vastagságúra - hogy sütés közben ne dőljenek el, és 3-4 ujjnyi széles csíkokra vágjuk.
Tetejét lekenjük felvert tojással - ne csurogjon le, mert megárt a "leveleknek"!, és megszórjuk bőven reszelt sajttal.
Kelni hagyjuk 20 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.






Jó étvágyat! :)

9 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, de most nem vállalok be ilyen hajtogatósakat. Csak amit összegyúrok, s már süthető is. De azért Keresztlányomnak a torta belefér:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finomnak látszik, viszem is tovább a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Mennyi dl az a 20 dk víz?!!! Jó, hogy ott a felkiáltójel, mert simán benéztem volna :D Finom, nagyon szép kis rudak!

    VálaszTörlés
  4. Isteni:) Már Vikinél is nagyon tetszett, a tiéd is fantasztikus lett. Jövőre mindenképpen sorra kerül:)

    VálaszTörlés
  5. Hmm... ez nagyon jól néz ki. Ki kell próbálni! :)

    VálaszTörlés
  6. Ezek a rudacskák nagyon jól néznek ki. Bár nem egyszerű a hajtogatás, megpróbálom elkészíteni. Köszönöm a receptet:))

    VálaszTörlés
  7. Gerdi!
    Na, igen azért beletelik egy kis időbe, mire ez elkészül. :)

    Hankka!
    Nyugodtan! :)

    Vicuska!
    Köszi, dekára mértem a vizet, nem tudom, hogy ml. :D

    Trollanyu!
    Nagyon az!! :)))

    Szabina!
    Szerintem nem bánod meg. :)

    Tücsi!
    Én köszi, Vikinél vannak fázisfotók, és egyáltalán nem bonyolult. :)

    VálaszTörlés
  8. Szuper ötlet! Már mentem is. Boldog Új Évet kívánok nektek!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm Petra!
    Boldog Új Évet kívánok én is Nektek! :)

    VálaszTörlés