2012. január 13., péntek

Zöldbableves

Most Hankka receptje alapján készült. 
Nagyon- nagyon finom lett. Képet nála nézegessetek, az enyém nem lett valami jó.  :)))


Hozzávalók:
  • kb. 70 dkg zöldbab
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, ételízesítő, babérlevél, pirospaprika, petrezselyemzöld
  • 4 nagyobb szem burgonya
  • 3-4 ek. olaj
  • 1 púpozott ek. liszt
  • cukor, ecet
  • 3 dl tejföl.


Elkészítés:

A zöldbabot lábasba tesszük, majd felöntjük vízzel és megsózzuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és hozzáadjuk a babhoz 2-3 babérlevél kíséretében.
Felforraljuk, majd kis lángon főzni kezdjük.
Amíg a zöldbab fől, megtisztítjuk a burgonyákat, megmossuk, majd apró kockákra daraboljuk.
Amikor a bab már majdnem teljesen puha, hozzáadjuk a burgonyakockákat, és ízesítjük a levest ételízesítővel.
Amíg a leves tovább fől, elkészítjük a rántást: ehhez felhevítjük az olajat, majd 2-3 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk rajta a lisztet.
Lehúzzuk a tűzről, színezzük pirospaprikával és ízesítjük petrezselyemzölddel.
Amikor a rántás kihűlt, hozzákeverünk egy kevéske cukrot és ecetet, és az egészet elkeverjük a tejföllel.
A készre főzött levesből egy merőkanálnyit a tejfölös rántáshoz adunk, elkeverjük, majd még 2-3 merőkanál levessel ugyanígy járjunk el.
Végül a hőkiegyenlített rántást beleöntjük a levesbe, és pár percig kis lángon főzzük.


Most fagyasztottal készült, de természetesen a friss zöldbabot meg kell mosni, és a két végét levágni. A petrezselyemzöld kimaradt.



Jó étvágyat! :)
 

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, örülök, hogy nektek is ízlett! :)

    VálaszTörlés
  2. Na és mondja, ízlett? Mert ha igen akkor ne hasonlítgassa itt össze nekem! Egye!))

    VálaszTörlés
  3. Hankka!
    Köszi még1x!! Nagyon finom volt. :)

    Tea!
    Az iciri- piciri mind megette! :)))

    VálaszTörlés
  4. Hankka receptjeit én is szeretem! Persze a Tieidet is. Ezt hagyom nyárára, amikor remélhetőleg friss zöldbabot szedhetek a kertből:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jók a receptjei szerintem is. :), bár eddig csak két dolgot készítettem el, de mindkettő remek lett. :)

      Törlés
  5. Jó ez frissel is, meg ilyenkor- üvegből :D

    VálaszTörlés