Sütöttem egy tortát magamnak! Imádom!! :) Még tegnap délután megtöltöttem, estére ráöntöttem a mázat, de(nagy-nagy önuralommal) csak ma vágtam fel! :D
A receptet az Ízes étkek blogon találtam. Nagyon- nagyon finom! Köszönöm a receptet!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 18 ek. liszt
- 13 ek. cukor
- 4 db. tojás
- 10 dkg. margarin
- 1 cs. sütőpor
- 2 dl. tej
- 1 cs. vaníliás cukor
- citromhéj
Kell még hozzá:
A cukorsziruphoz:
- 20 dkg. cukor
- 2 dl. víz
- 1 cs. vaníliás cukor
- narancshéj, citromhéj
- nagyon kevés piros színezék
- 1dl. rum vagy 2 ek. rum aroma
A cukormázhoz:
- 20 dkg. porcukor
- kevés citromlé
- lehet színezni szörppel vagy piros színezékkel.
Elkészítés:
A piskótához a vajat a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citromhéjat. A lisztet összekeverjük a sütőporral.
A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük.
A vajas krémhez hozzáöntjük a lisztet, a tejet és összekeverjük.
Végül kanalazva hozzáadjuk a habot.
Kerek kapcsos tortaformát kivajazunk alul és beleöntjük a tésztát.
Előmelegített sütőben 3-as gázfokozaton fokon készre sütjük.
Ha kész kihűtjük.
A cukorsziruphoz a cukrokat, a narancshéjat a citromhéjat a vízzel felforraljuk és 3-4 percig forraljuk.
Majd hűtjük, a végén beletesszük a rumot és a színezéket.
A piskótáról levágjuk a tetejét félretesszük. A piskótát kibelezzük és a tésztát egy tálba tesszük. A sütemény belsejét, oldalát és alját kikenjük lekvárral.
Vissza tesszük a tortaformába, és rátesszük a kapcsos oldalát.
A tálba tett tésztát(ha szükséges) egy kicsit összetörjük és ráöntjük a szirupot meg 1-2 ek. lekvárt, ezt óvatosan összekeverjük, és visszatesszük a piskóta belsejébe.
A piskóta tetejének belső felét is lekenjük lekvárral és rátesszük.
Sütőpapírt teszünk a tetejére és rárakunk 1-1kg. lisztet súlynak kb.2-3 órára.
A mázhoz összekeverjük a porcukrot a citromlével és pár csepp színezékkel.
Ezt a süteményre öntjük(hagyjunk egy nagyon keveset) és késsel elkenjük, hagyjuk száradni.
Mikor megszáradt a maradék cukrot a tetejére csurgatjuk össze-vissza.
Az oldalára lehet darált diót,mandulát,mogyorót tenni.
Hűtjük.
Sütőpapírral béleltem ki a formát. Nagy tortaformát használtam, nem lett túl magas, de az íze kárpótol a magasságáért. Nem tudom, hogy mennyi a 3-as fokozat gázsütőn, én 180 C fokon sütöttem, és kb. 50 percig. A mázhoz ételfestéket használtam, és egy közepes citrom leve kellett a porcukorhoz. Adagolva kevertem ki. Rum aromám volt csak itthon, abból tettem bele, ízlés szerint.