2012. április 30., hétfő

Citromfagylalt




A recept a nagy fagylaltoskönyvből való. Eredeti hozzávalók kefir és cukor, nálam most joghurtból és édesítővel készült. Kefirrel már készítettem tavaly, úgy is nagyon finom.


Hozzávalók:
  • 1 nagy doboz joghurt
  • 3 közepes citrom leve
  • 1 citrom héja
  • 4 dl. tejszín
  • 5-6 ek. édesítőpor
  • csipetnyi só.

Elkészítés:

A citromok levét kipréseltem, majd késes robotgépre öntöttem az édesítővel, sóval és összekevertem.
Ráöntöttem a joghurtot amivel szintén egyneműsítettem.
Ezután hozzáadtam a tejszínt és tovább kevertem még kb. egy percig.
A citromos fagylaltmasszát beöntöttem a fagyigép tartályába és megfagyasztottam.







2012. április 29., vasárnap

Kakaós és diós kelt pillangók




Limarától a recept. Nagyon- nagyon finom. :)

Hozzávalók:  
  • 60 dkg. liszt
  • 1 tk. só
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 0,5 dl. olaj
  • kb. 3 dl. tej
  • 3 dkg. élesztő

Diós töltelék:
  • 4-5 ek. őrölt dió
  • 3 ek. cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet őrölt fahéj
  • baracklekvár
Kakaós töltelék:
  • 3 dkg. olvasztott margarin
  • cukrozatlan kakaópor
  • porcukor
Tetejére:
  • 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk, és egy közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk.
Kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk.
Az egyik tésztából egy keskeny, vékony téglalapot nyújtunk. Megkenjük baracklekvárral, meghintjük a cukorral, citromhéjjal és fahéjjal elkevert dióval. Feltekerjük mint a bejglit és kis trapézokra vágjuk. 
A trapézok közepét egy vékony fakanálnyéllel lenyomjuk. 
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kész tésztákat és letakarva hagyjuk kb. 30 percig kelni. 
Elkészítjük a másik tésztát is.
Azt is vékony, keskeny téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal. Vastagon megszórjuk porcukorral, úgy, hogy a tészta sehol ne látszódjon ki alóla, majd erre vastagon kakaóport terítünk. A legegyszerűbb mindkettőt egy kis szűrőn keresztül hinteni.
A feltekert tésztából az előzőhöz hasonlóan trapézokat vágunk, majd a közepét egy vékony fakanál nyéllel lenyomjuk. Ezeket is sütőpapíros tepsire tesszük.
A megkelt tésztákat lekenjük egy felvert tojással, majd pirosra sütjük.
180 fokos sütőben kb. 15-18 perc kell neki.

A kakaósnál legközelebb kicsit több margarint, vagy olajat fogok használni. :) 
Alkalmazni fogom Barbi tanácsát: 2 púpozott ek. porcukorhoz, 1 csapott ek. kakaópor. :)))







2012. április 28., szombat

Kókuszos piskótakocka




Egyszerű kakaós piskóta, tejszínhabos- kókuszos töltelékkel, mert már olyan régen ettünk valami kókuszost. :) Valahol a neten olvastam a kókuszreszelék tejben áztatását, gondoltam kipróbálom.

Hozzávalók:

A piskótához:
  • 7 db. tojás
  • 7 púpozott ek. cukor
  • 6 púpozott ek. liszt
  • 1 ek. kakaó
  • 1 cs. sütőpor
A krémhez:
  • 1/2 l. tejszín (nálam növényi)
  • 1 ek. (illetve ízlés szerint) porcukor
  • 20 dkg. kókuszreszelék
  • 1,3 dl. tej

Elkészítés:

A tejet megmelegítjük, és a kókuszreszeléket- 1 ek. kivételével beleöntjük, hagyjuk kihűlni.
Előmelegítjük a sütőt, papírral kibélelünk egy tepsit. (Nálam most egy nagyobb méretű tepsi volt, ha magasabb sütit szeretnénk akkor kisebb tepsit használjunk).
A tojást szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. 
A sárgáját habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, és a sütőport.
A hab negyedét belekeverjük, majd a többi habot óvatosan hozzákeverjük.
Beleöntjük a tepsibe, és 170-180 C fokon megsütjük kb. 25-30 perc. Tűpróba!
Amikor megsült kihűtjük, és félbevágjuk.
Elkészítjük a krémet. A tejszínt habbá verjük, belekeverjük a kókuszt. 
A megtöltjük a piskótát a krém háromnegyedével, a maradék negyedet pedig a tetejére kenjük.
Kókusszal és/ vagy kakaóval megszórjuk. 
Hűtjük.


2012. április 27., péntek

Paradicsomos káposzta

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1- 1,5 kg. fejes káposzta
  • 1 közepes fej hagyma
  • 3 ek. olaj
  • 3 ek. liszt
  • 5-7 dl. paradicsomlé (nálam házi)
  • víz
  • só, cukor ízlés szerint (nálam folyékony édesítő).

 


Elkészítés:

A káposzta külső, sérült leveleit eltávolítom.
A káposztafejet kettévágom majd negyedelem, torzsáját kivágom, és vékony csíkokra vágom.
A hagymát meghámoz, szintén csíkokra vágom.
A káposztát nagyobb fazékba teszem felöntöm vízzel, és a paradicsomlével, de csak annyival amennyi éppen ellepi, beleteszem a hagymát, sózom, édesítem és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzöm.
Az olajat felforrósítom, elkeverem a liszttel, és világos rántást készítek belőle. Félrehúzva a gázról, felöntöm vízzel, majd állandó keverés mellet a káposztához öntöm.
Jól összeforralom, végül ízlés szerint még sózom, édesítem.



Jó étvágyat! :)

2012. április 26., csütörtök

Kérlek szavazzatok... :)

Kedves rendszeres olvasóim, és kedves idelátogatók! :)

Rendhagyó bejegyzéssel jöttem!
 
Ha időtök és persze kedvetek engedi, kérlek benneteket, hogy szavazzatok a kislányom tejesdobozaira! A Spar játékán a legtöbb szavazatot nyert iskola 1200 liter tejet nyerhet. :)))
Regisztráció nem tart tovább két percnél, azután pedig a a szavazás nagyon gyorsan megvan. Május 10-ig NAPONTA 1x lehet minden dobozra szavazni! A keresőbe beírva: Réka Veres találhatjátok meg a dobozait.


Segítségeteket előre is köszönjük!! :)

Az oldal itt érhető el : VERSENY



2012. április 22., vasárnap

Puncstorta




Sütöttem egy tortát magamnak! Imádom!! :) Még tegnap délután megtöltöttem, estére ráöntöttem a mázat, de(nagy-nagy önuralommal) csak ma vágtam fel! :D
A receptet az Ízes étkek blogon találtam.  Nagyon- nagyon finom! Köszönöm a receptet!


Hozzávalók:

A piskótához:
  • 18 ek. liszt
  • 13 ek. cukor
  • 4 db. tojás
  • 10 dkg. margarin
  • 1 cs. sütőpor
  • 2 dl. tej
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • citromhéj
Kell még hozzá:
  • baracklekvár

A cukorsziruphoz:
  • 20 dkg. cukor
  • 2 dl. víz
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • narancshéj, citromhéj
  • nagyon kevés piros színezék
  • 1dl. rum vagy 2 ek. rum aroma

A cukormázhoz:
  • 20 dkg. porcukor
  • kevés citromlé
  • lehet színezni szörppel vagy piros színezékkel. 


Elkészítés:

A piskótához a vajat a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citromhéjat. A lisztet összekeverjük a sütőporral. 
A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük.
A vajas krémhez hozzáöntjük a lisztet, a tejet és összekeverjük. 
Végül kanalazva hozzáadjuk a habot.
Kerek kapcsos tortaformát kivajazunk alul és beleöntjük a tésztát.
Előmelegített sütőben 3-as gázfokozaton fokon készre sütjük.
Ha kész kihűtjük.
A cukorsziruphoz a cukrokat, a narancshéjat a citromhéjat a vízzel felforraljuk és 3-4 percig forraljuk.

Majd hűtjük, a végén beletesszük a rumot és a színezéket.
A piskótáról levágjuk a tetejét félretesszük. A piskótát kibelezzük és a tésztát egy tálba tesszük. A sütemény belsejét, oldalát és alját kikenjük lekvárral.
Vissza tesszük a tortaformába, és rátesszük a kapcsos oldalát.
A tálba tett tésztát(ha szükséges) egy kicsit összetörjük és ráöntjük a szirupot meg 1-2 ek. lekvárt, ezt óvatosan összekeverjük, és visszatesszük a piskóta belsejébe.
A piskóta tetejének belső felét is lekenjük lekvárral és rátesszük.
Sütőpapírt teszünk a tetejére és rárakunk 1-1kg. lisztet súlynak kb.2-3 órára.
A mázhoz összekeverjük a porcukrot a citromlével és pár csepp színezékkel.
Ezt a süteményre öntjük(hagyjunk egy nagyon keveset) és késsel elkenjük, hagyjuk száradni.
Mikor megszáradt a maradék cukrot a tetejére csurgatjuk össze-vissza.
Az oldalára lehet darált diót,mandulát,mogyorót tenni.
Hűtjük.

Sütőpapírral béleltem ki a formát. Nagy tortaformát használtam, nem lett túl magas, de az íze kárpótol a magasságáért. Nem tudom, hogy mennyi a 3-as fokozat gázsütőn, én 180 C fokon sütöttem, és kb. 50 percig. A mázhoz ételfestéket használtam, és egy közepes citrom leve kellett a porcukorhoz. Adagolva kevertem ki. Rum aromám volt csak itthon, abból tettem bele, ízlés szerint. 





Rizses káposzta csirkecombbal




Egy tavalyi Meglepetésből mentettem ki a receptet. Érdemes kipróbálni nekünk nagyon ízlett. A hozzávalókat a recept szerint írom, nálunk kicsit nagyobb adagban készült. :)


Hozzávalók:
  • 4 csirkecomb
  • 50 dkg. savanyú káposzta
  • 20 dkg. rizs
  • 3 dl. húsleves
  • 0,5 dl. olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. pirospaprika
  • só, őrölt bors.

Elkészítés:

A forró olajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd húzzuk félre a tűzről és szórjuk rá a pirospaprikát.
Tegyük bele a káposztát meg a rizst, öntsük fel a húslevessel, és sóval borssal fűszerezzük.
Amikor a rizs már félig puha, öntsük az egészet kiolajozott tepsibe és egyenletesen igazgassuk el.
A csirkecombokat vágjuk ketté, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük.
Ezután fektessük rá a rizses káposztára, takarjuk le fóliával.
180 C fokos sütőben pároljuk 20 percig, majd vegyük le a fóliát, és süssük pirosra.

Nekem nem volt elég 20 perc a párolásra. :)






Jó étvágyat! :)

2012. április 21., szombat

Snidlinges tojáskrém



Reggelire készült, nagyon szeretjük. A receptötlet a Mindmegettéről van. :)


Hozzávalók:
  • 5 db. tojás
  • 2 ek. mustár
  • 10 dkg. margarin
  • só, bors, snidling.

Elkészítés:

A tojást 10 perc alatt keményre főzöm. Hideg vízbe állítom néhány percre, majd megpucolom.
A margarint kikeverem a mustárral, majd a tojás sárgájával. Sózom, borsozom.
A snidlinget megmosom, apróra vágom, hozzákeverem a masszához.
Legvégül nagy lyukú reszelőn belereszelem a tojásfehérjét és azt is beleforgatom.







Jó étvágyat! :)

2012. április 19., csütörtök

Baklava muffin




Nigella és a Paprika tévé után szabadon. :)

Hozzávalók:

A "töltelék":
  • 10 dkg. aprított dió
  • 8 dkg. méz
  • 4 dkg. olvasztott vaj
  • 1/2 tk. fahéj

A tésztához:
  • 20 dkg. liszt
  • 2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 7,5 dkg cukor (nálam 5,5 dkg. fruktóz)
  • 4 dkg. puha vaj
  • 1 db. tojás
  • 2,5 dl. joghurt.

Elkészítés:

Az aprított diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a mézet és a fahéjat.
A tojást felverjük a cukorral(fruktózzal) hozzáadjuk a puha vajat, a joghurtot, majd belekeverjük a sütőporos- szódabikarbónás lisztet.
A muffinformába kanalazzuk kb. harmadáig, majd rákanalazunk a diós keverékből, és ismét befedjük egy kis tésztával.
190 C fokra előmelegített sütőben sütjük készre kb. 15-20 perc alatt.
A megsült muffinok tetejére csorgassunk egy kis felmelegített mézet.


  





2012. április 16., hétfő

Montenegró szelet



Egy hihetetlenül remek oldalt találtam a minap az Ani- culinaris-t, ahol gyönyörű képekkel, és diétás receptekkel kápráztat el minket a blog tulajdonosa. Tőle ez a recept. :)
Már próbálkoztam párszor a piskóta diabetikus változatával, eddig nem túl nagy sikerrel.
Jelentem, most sikerült! Nagyon finom, nagyon krémes, egyszerűen tökéletes sütemény lett a végeredmény.


Hozzávalók: 

A piskótához:
  • 5 db. tojás
  • 4 tk. folyékony édesítőszer
  • 1 cs. diétás vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 3 ek. étolaj
  • 5 ek. (tk.) liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 ek. kakaópor

A cukorsziruphoz:
  • 10 ek. víz
  • 4 lapos ek. gyümölcscukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1/2 citrom reszelt héja

A krémhez:
  • 25 dkg. margarin
  • 2 lapos ek. szőlőcukor
  • 4 cs. vaníliás pudingpor
  • 8 tk. folyékony édesítőszer
  • csipetnyi só
  • 1 l. tej

A csokoládébevonathoz:
  • 20 dkg. diétás étcsoki vagy tortabevonó
  • 3 ek. olaj


Elkészítés:

A piskótához, habosra keverjük a tojásokat az édesítővel és a vaníliával, majd hozzáadjuk az étolajat, a lisztet, a sütőport és a kakaót.
A masszát beleöntjük a margarinnal kikent, lisztezett tepsibe, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10 percig (tűpróbáig) sütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a cukorszirupot.
A vizet a gyümölcscukorral, a citromlével és a reszelt citromhéjjal, kb 5 percig forraljuk. Ha elkészült a piskótánk, a meleg tésztán, egy ecset segítségével eloszlatjuk a még meleg szirupot, és félretesszük hűlni.
A krémhez, a tejből, a pudingporból és az édesítőszerből sűrű pudingot főzünk, majd kihűtjük. Hűlés közben néhányszor megkeverjük, nehogy összeálljon.
A margarint a szőlőcukorral ás a vaníliával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lehűlt pudingot, és simára keverjük.
A krémet rákenjük a piskótára, majd bevonjuk olvasztott csokoládéval.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük és hűtve tálaljuk.

Sütőpapíros tepsiben sütöttem. Nem állt egy éjszakát, délelőtt készült, estére már fel is vágtam, viszont ami megérte a másnapot, az ha még fokozható még finomabbnak tűnt. :D Tepsi mérete: 30x20 cm. A csoki a tetején tortabevonó, és úgy kb. 14 dkg., de elég volt ennyi is szerintem.




2012. április 15., vasárnap

Csorbaleves húsgombóccal




Nagyon levesesek vagyunk, és egy ideje próbálkozom becsempészni a megszokott (néha már kicsit unalmas) leveseink közé valami olyasmit amit úgy gondolom a családom is szívesen megenne. Ez most remek választás volt, mindenki örömmel ette.
Barbitól hoztam a receptet, mikor feltette már akkor elhatároztam, hogy ki fogom próbálni. :)
Köszi Barbi, hogy közzétetted. Ugyan ez- az kimaradt belőle, így lehet, hogy nem az igazi, de isteni finom volt.
Nálam így készült:


Hozzávalók:

A gombócokhoz:
  • 1/2 kg. darált hús
  • 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db. tojás
  • pirospaprika
  • petrezselyem
  • só, ételízesítő

Hozzávalók a leveshez:
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 db. sárgarépa
  • 2 db. fehérrépa
  • 1 db. paprika
  • 1 db. paradicsom
  • 1 ek. rizs
  • petrezselyem zöld
  • só, bors
  • 1,5 tk. ecet 

Elkészítés: 

A húshoz valókat összekeverjük és kis golyókat formázunk.
A hagymákat apróra vágjuk és az olajon egy kiskanál sóval megfonnyasztjuk, majd felengedjük vízzel és ha felforrt mehetnek is bele a gombócok.
15 perc után mehet bele a sárga-, fehérrépa, újabb 15 perc múlva tegyük bele a felkockázott paradicsomot és paprikát.
Sózzuk, borsozzuk.
Mikor puhák a zöldségek szórjuk bele a megmosott rizst és az apróra vágott petrezselymet.
Ecettel savanyítjuk.



Jó étvágyat! :)

2012. április 13., péntek

Zsemle



Több féle zsemle receptet mentettem már le, próbálgatom őket szépen sorban. Ezt a receptet Martinellinél találtam. A hozzávalóknál csak a sót növeltem, eredeti leírás nála, ide úgy írom, ahogy én készítettem el. Nem nagyon szeretek zsemlét sütni, a formázás miatt, de azért lassan majd csak belejövök. :)))
Köszönöm a receptet! :)
 

Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 2,5 dkg. élesztő
  • 2 tojás
  • 5 dkg. margarin
  • 2 dl. tej
  • 2 kk. só

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel, kevés cukorral felfuttattam, majd a többi hozzávalóval hólyagosra kidolgoztam a tésztát.

Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát 9 részre osztottam, megformáztam, tepsibe helyeztem.

Ismét kelesztettem, majd megkentem tojás sárgájával.
Előmelegített gőzös sütőben 200 C fokon megsütöttem.




Jó étvágyat! :)

2012. április 11., szerda

Füstölt sajtos csirkemell leveles tésztában



Trollanyunál találtam ezt a finomságot! Bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra, nagyon finom és laktató. Köszi Trollanyu! :)


Hozzávalók:
  • 60 dkg. csirkemell filé 
  • kb. 15 dkg. füstölt sajt szeletelve 
  • só, bors, pirospaprika, kakukkfű, fokhagymakrém, curry
  • kb. 50 dkg. leveles tészta.

Elkészítés:

A sót és a fűszereket összekevertem és bedörzsöltem vele a csirkemell szeleteket.
Pici olaj és vaj keverékén mindkét oldalát megsütöttem 2-3 perc elég oldalanként.
Minden szelet húsra tettem sajtszeletet és félretettem őket, hogy picit hűljenek.
A leveles tésztát kinyújtottam és csíkokra felvágtam, ezekkel tekertem be a sajtos hússzeleteket és vajjal kikent tepsibe pakoltam őket, nem túl szorosan egymás mellé. Felvert tojással lekentem és 200 fokos sütőben kb. 30 percig sütöttem, amíg szép aranysárgák nem lettek.
Saláta, savanyúság, krumplipüré adható mellé.






Jó étvágyat!  :)

2012. április 9., hétfő

Csokis túrós




A recept egy nagyon régi főzős újságból van. Az újságban természetesen gyönyörű a süti, gondoltam túrós is akkor csak nagyon finom lehet, hát nekifogtam. A sütihez tartozó eredeti tészta sajnos nem sikerült, így azt nem írnám ide, helyette még melegében egy négy tojásos piskótát dobtam össze, és így ez lett az alja. A töltelék isteni finom volt a barack nagyon jó volt hozzá. Összességében tehát teljes lett a siker. :)


Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 4 ek. cukor
  • 1 ek. kakaó
  • 3 ek. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor

A töltelékhez:
  •  1 doboz őszibarack kompót
  • 50 dkg. túró
  • 10 dkg. porcukor (nálam Glukonon)
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 dl. tejföl
  • 2 dl. tejszín
  • 1 csapott ek. zselatin
  • 1/2 dl. víz
  • 4-5 dkg. ét csokoládé.


Elkészítés:

A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verem.
A sárgáját a cukorral habosra kikeverem, hozzáteszem a lisztet, sütőport, és óvatosan a habot.
Sütőpapíros tepsibe öntöm és 170 C fokon megsütöm Kihűtöm.
Amikor kihűlt visszatettem a tepsibe.
A tészta tetejét megraktam a lecsöpögtetett barack szeletekkel.
A töltelékhez a túrót elkeverem a cukrokkal, tejföllel, majd óvatosan belekevertem a habbá vert tejszínt. A zselatint a vízzel elkevertem, és mikróban néhány forgatás alatt kissé felmelegítettem, ezalatt elkeveredett a zselatin a vízben. Hozzáöntöttem a túrókrémhez.
A túrót ráöntöttem a barackra, és hűtőbe tettem.
Néhány óra, vagy egy éjszaka sem árt neki, hogy megszilárduljon.
Tálalás előtt a csokit felolvasztottam, és villa segítségével rácsorgattam a tetejére.




2012. április 6., péntek

Krémsajtos Brownie+ Kellemes Húsvéti Ünnepeket! :)




Ez a nagyon finom sütemény is többször szerepelt már nálunk, mindig hihetetlenül hamar elfogyott. Hol sajtkrémmel, hol málnával és fehércsokival készül. Hozom majd a málnás változatot is, előbb- utóbb, nagyon finom az is. :) A receptet Limaránál találtam.

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 20 dkg. étcsokoládé 
  • 15 dkg. vaj 
  • 22 dkg. cukor 
  • 3 tojás 
  • 15 dkg. liszt 
  • 1 mk. sütőpor 

A töltelékhez:

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a darabokra tördelt csokoládét és a vajat.
Vízgőz fölött lassan megolvasztjuk, majd a tűzről levéve belekeverjük a kristálycukrot is. Ezután egyesével adjuk hozzá a tojásokat, mindet alaposan elkeverve.
A lisztbe beletesszük a sütőport, és a csokoládés masszába szitáljuk.
Egy 27cm x27 cm-es formát (jénai sütőtálat) kibélelünk sütőpapírral, ebbe simítjuk a masszát.
A krémsajtot simára keverjük a cukorral, a vaníliával, és a tojás sárgájával, végül elosztjuk a csokis tészta tetején, és egy tompa hegyű késsel márványosra keverjük.
175 C fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 30-35 percig.
A vége felé nagyon figyelni kell, mert könnyű túlsütni, kiszárítani. Akkor jó, ha a közepe kissé ragacsos marad.








Kívánok minden kedves idelátogatónak 
Kellemes Húsvéti Ünnepeket! 
Jó pihenést! :)

2012. április 1., vasárnap

Képviselőfánk




Már egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy sütök. Nagyon sok blogon láttam már és valamikor egyszer régen sütöttem is.
Csodásnál- csodásabb fánkocskákat találtam a neten, átnéztem néhány oldalt, mindenhol más recept fogadott.
Jártam itt és itt, jártam Dittánál, Maryennél, de a végső lökést Vikvi fánkja adta meg.
Így elővettem a kedvenc szakácskönyvemet és az alapján, valamint a neten összeollózott tippekből elkészítettem ezeket a kisebb méretű, ám de annál finomabb szépségeket. :)


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 2 dl. víz
  • 10 dkg. zsír
  • 20 dkg. liszt
  • csipetnyi só
  • 5 db. tojás

A krémhez:
  • 3 tojás
  • 6 dkg. liszt
  • 10 dkg. Glukonon
  •  3,5 dl. tej
  • 1 cs. vaníliás cukor

Díszítéshez:
  • 2 dl. tejszín (nálam Hulala)
  • kevés porcukor.


Elkészítés:

A tésztához egy nagyobb edényben felforraltam a vizet, hozzáadtam a zsírt. Mikor a zsír elolvadt hozzáöntöttem a lisztet és fakanállal addig kevertem, amíg összeállt. Kb. 2-3 perc.
A tűzről levéve még forrón belekevertem egyesével a tojásokat, mindegyik után jól elkevertem (robotgéppel).
Papírral bélelt tepsire dió nagyságú halmokat raktam, legalább 5- 6 cm távolságra egymástól. Gombócot formáltam, illetve csillagcsöves nyomózsákba tettem a tésztát, és úgy nyomtam a tepsire.
A tésztát pihentettem 1 órán át.
Előmelegítettem a sütőt 200 C fokra, a sütő aljába tettem egy tepsibe vizet, és így sütöttem gőzös sütőben 25 percig, majd a vizet kivettem, és még 180 C fokon 10-15 percig. Az első 20 percben nem nyitottam ki a sütőajtót!
Közben elkészítettem a krémet is.
A tojásfehérjét kemény habbá vertem.
A sárgáját a Glukononnal habosra kevertem, hozzáadtam a lisztet, a tejet, majd gázra téve keményre főztem. Akkor jó, mikor már elválik a lábos aljától.
A tűzről levéve még forrón beleforgattam a kemény habot. Kihűtöttem.
A tejszínhabot felvertem.
Mikor minden kihűlt, a tészta kalapját levágtam- ha maradt hártyaszerű tészta benne, azt kiszedtem- az alját megtöltöttem a krémmel, és nyomtam rá tejszínhabot, rátettem a tetejét, és porcukorral meghintve tálaltam.