Már egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy sütök. Nagyon sok blogon láttam már és valamikor egyszer régen sütöttem is.
Csodásnál- csodásabb fánkocskákat találtam a neten, átnéztem néhány oldalt, mindenhol más recept fogadott.
Jártam itt és itt, jártam Dittánál, Maryennél, de a végső lökést Vikvi fánkja adta meg.
Így elővettem a kedvenc szakácskönyvemet és az alapján, valamint a neten összeollózott tippekből elkészítettem ezeket a kisebb méretű, ám de annál finomabb szépségeket. :)
Jártam itt és itt, jártam Dittánál, Maryennél, de a végső lökést Vikvi fánkja adta meg.
Így elővettem a kedvenc szakácskönyvemet és az alapján, valamint a neten összeollózott tippekből elkészítettem ezeket a kisebb méretű, ám de annál finomabb szépségeket. :)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 dl. víz
- 10 dkg. zsír
- 20 dkg. liszt
- csipetnyi só
- 5 db. tojás
A krémhez:
- 3 tojás
- 6 dkg. liszt
- 10 dkg. Glukonon
- 3,5 dl. tej
- 1 cs. vaníliás cukor
Díszítéshez:
- 2 dl. tejszín (nálam Hulala)
- kevés porcukor.
Elkészítés:
A tésztához egy nagyobb edényben felforraltam a vizet, hozzáadtam a zsírt. Mikor a zsír elolvadt hozzáöntöttem a lisztet és fakanállal addig kevertem, amíg összeállt. Kb. 2-3 perc.
A tűzről levéve még forrón belekevertem egyesével a tojásokat, mindegyik után jól elkevertem (robotgéppel).
Papírral bélelt tepsire dió nagyságú halmokat raktam, legalább 5- 6 cm távolságra egymástól. Gombócot formáltam, illetve csillagcsöves nyomózsákba tettem a tésztát, és úgy nyomtam a tepsire.
A tésztát pihentettem 1 órán át.
Előmelegítettem a sütőt 200 C fokra, a sütő aljába tettem egy tepsibe vizet, és így sütöttem gőzös sütőben 25 percig, majd a vizet kivettem, és még 180 C fokon 10-15 percig. Az első 20 percben nem nyitottam ki a sütőajtót!
Közben elkészítettem a krémet is.
A tojásfehérjét kemény habbá vertem.
A sárgáját a Glukononnal habosra kevertem, hozzáadtam a lisztet, a tejet, majd gázra téve keményre főztem. Akkor jó, mikor már elválik a lábos aljától.
A tűzről levéve még forrón beleforgattam a kemény habot. Kihűtöttem.
A tejszínhabot felvertem.
Mikor minden kihűlt, a tészta kalapját levágtam- ha maradt hártyaszerű tészta benne, azt kiszedtem- az alját megtöltöttem a krémmel, és nyomtam rá tejszínhabot, rátettem a tetejét, és porcukorral meghintve tálaltam.
Jól tetted! Gyönyörűséges. :)
VálaszTörlésCsilla!
VálaszTörlésHú de szépek!Szerintem erre nem leszek képes!!!Micsoda finomak lehetnek!!!Szeretem a képviselő fánkot!:):)
Tökéletesek lettek:) Pont én is ma akartam ezt sütni, csak közben mmégis más lett:) Nagy kedvencünk.
VálaszTörlésImádom a képviselőfánkot...cream puffs, angolul! Nagyon gyönyörüséges, perfekt formája, és a krém tündéri!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek! Nálunk is nagy kedvenc! :)
VálaszTörlésDe helyes kis tornyocskák! Lecsúszna egy-kettő belőle:-)
VálaszTörlésNagyon-nagyon klasszak!!! A képek nagyon jól sikerültek.Ez igen!!
VálaszTörlésEgyszer régen én is készítettem, de elfelejtődött, pedig sok helyen láttam már, és nagyon szeretjük.
Csinosak, finomak! :)
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésKöszi! :)
Melissina2!
Dehogynem!! Biztos vagyok benne, hogy meg tudnád csinálni.
Trollanyu!
Köszönöm! Azért sokat kell utána mosogatni, de nagyon finom. :)
Elisabeth!
Köszönöm, igen mi is nagyon szeretjük. :)
Hankka!
Köszi! :)
Gerdi!
No, nekünk is lecsúzott 2-3 egymás után. :))), persze kicsik (legalább is ezzel nyugtattuk magunkat. :)
Tücsi!
Köszönöm szépen! :)
Gabriella!
Köszi! :)
Valóban nagyon szépek a fánkok, csak azt felejtetted el leírni, hogy a tésztája hány tojásból készült.
VálaszTörlés