2012. április 29., vasárnap

Kakaós és diós kelt pillangók




Limarától a recept. Nagyon- nagyon finom. :)

Hozzávalók:  
  • 60 dkg. liszt
  • 1 tk. só
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 0,5 dl. olaj
  • kb. 3 dl. tej
  • 3 dkg. élesztő

Diós töltelék:
  • 4-5 ek. őrölt dió
  • 3 ek. cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • csipet őrölt fahéj
  • baracklekvár
Kakaós töltelék:
  • 3 dkg. olvasztott margarin
  • cukrozatlan kakaópor
  • porcukor
Tetejére:
  • 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatjuk, és egy közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk.
Kelesztőtálban duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk.
Az egyik tésztából egy keskeny, vékony téglalapot nyújtunk. Megkenjük baracklekvárral, meghintjük a cukorral, citromhéjjal és fahéjjal elkevert dióval. Feltekerjük mint a bejglit és kis trapézokra vágjuk. 
A trapézok közepét egy vékony fakanálnyéllel lenyomjuk. 
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kész tésztákat és letakarva hagyjuk kb. 30 percig kelni. 
Elkészítjük a másik tésztát is.
Azt is vékony, keskeny téglalappá nyújtjuk, megkenjük az olvasztott vajjal. Vastagon megszórjuk porcukorral, úgy, hogy a tészta sehol ne látszódjon ki alóla, majd erre vastagon kakaóport terítünk. A legegyszerűbb mindkettőt egy kis szűrőn keresztül hinteni.
A feltekert tésztából az előzőhöz hasonlóan trapézokat vágunk, majd a közepét egy vékony fakanál nyéllel lenyomjuk. Ezeket is sütőpapíros tepsire tesszük.
A megkelt tésztákat lekenjük egy felvert tojással, majd pirosra sütjük.
180 fokos sütőben kb. 15-18 perc kell neki.

A kakaósnál legközelebb kicsit több margarint, vagy olajat fogok használni. :) 
Alkalmazni fogom Barbi tanácsát: 2 púpozott ek. porcukorhoz, 1 csapott ek. kakaópor. :)))







22 megjegyzés:

  1. Szépségesek, és persze biztos finomak is. :) Egyszer biztos én is elkészítem majd ezt, néztem Limaránál is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Nagyon finom volt. Így van ez, túl nagy a választék... :)))

      Törlés
  2. Ó Csilla, ezek gyönyörűek és az utolsó képen, ahogy repülnek egymás után...csodás:)

    VálaszTörlés
  3. Itt is gyönyorű, nemcsak Limaránál!:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta és igazolom hogy nagyon finom, mivel én is elkészítettem , igaz nekem a pillangóim elrepültek!:-))
    Csilla képzelt eszembe jut mindennap a lányod és nyomom a gombot nekik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva! Köszönjük szépen a szavazást! :) Azért az én pillangóim se teljesen pillangók. :)))

      Törlés
  5. Gyönyörű csigáid lettek, most én is megpróbáltam ilyen háromszögekre vágni, de annyi tölteléket raktam bele, hogy csúszkáltak szanaszéjjel! :)) A kakaósnál a kakaóport össze szoktam keverni a porcukorral és van, hogy 3 kanál cukor és 1 kanál kakaópor-arányt tartok, és a tésztát nem kell vastagon kenni vajjal, inkább több cukor kell, hogy ne legyen száraz a kakaós töltelék. De a 3:1 aránynál már nem is lesz! Nincs is ennél finomabb reggeli!! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Barbi, szóval a kakaós az tényleg lehetett volna kicsit "nedvesebb" szerintem, de a gyerekeimnek így is ízlett nagyon. :)

      Törlés
  6. Gyönyörűek! És ha keltek akkor csak finomak lehetnek. Látszik is, hogy azok. Miért is vagyok én olyan lusta kelt tésztákat sütni???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen. Nem hinném, hogy lustaság, inkább idő kérdése. :)))

      Törlés
  7. Nagyon jól néznek ki! Hmm, nem is lenne rossz ismét ilyet sütni!:) A fotóid egyszerűen lenyűgözőek!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Tökéletesek! Guszták! Egyet kérnék! :o)

    VálaszTörlés
  9. Csodaszépek, láttam Limaránál és Évánál is:) Szívesen megkóstólnám:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szépek! Én még nem készítettem ilyet, de csábítóak!

    VálaszTörlés
  11. Csoda szépek,és csoda finomak lehetnek! Talán egyszer!

    VálaszTörlés