2011. július 31., vasárnap

Csokoládés mignon

Hát igen. Két dolog van, amiből bármikor, bármennyit, bárhol... az egyik a Pilóta keksz, a másik a Mignon. :D
Még sohasem próbáltam ezelőtt megsütni, most nekiveselkedtem. A máz hm, nem az igazi, de az íze kárpótol mindenért. :)
Az alaprecept Petrától van, köszi! :)
A recepten annyit változtattam, hogy a narancsot teljesen kihagytam, és csokis pudingport használtam.


Hozzávalók:

A piskótához:
  • 5 tojás 
  • 5 ek. cukor 
  • 4 ek. liszt 
  • 1 ek. kakaópor 
  • 1 kk. sütőpor 
  • 1 csipet só.

 A krémhez:
  • 20 dkg. étcsokoládé 
  • 10 dkg. cukor 
  • 3 dl. tej 
  • 1 cs. csokis pudingpor 
  • 25 dkg. vaj 
  • rum aroma. 

A mázhoz:
  • 1 ek. kávé 
  • 10 dkg. porcukor.

Elkészítés: 

A tojásfehérjéket a cukorral, sóval kemény habbá vertem. 
Folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadtam a tojássárgájákat.   
A lisztet, sütőport, kakaópor elkevertem és a tojáshoz masszához adagoltam, óvatosan.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, 180 fokon, kb. 20 perc alatt készült el.
A krémhez a pudingport 1 dl tejjel elkevertem. A maradék tejet a cukorral tűzre tettem, majd a pudingos tejet hozzáadva készre főztem. 
Hozzáadtam a darabokra tört csokoládét. Addig kevergettem, amíg a csoki teljesen elolvadt, hűlni hagytam. 
A vajat a rumaromával habosra kevertem, majd hozzáadtam a csokis keveréket.
A piskótát hosszában három csíkra vágtam, a krémmel megkentem és hűtőbe raktam. 2 óra múlva kockákra vágtam. 
Elkészítettem a cukormázat: a kávét lassan adagoltam a porcukorhoz, joghurt állagúra kevertem. 
A sütikockákat a mázzal bevontam.

Nekem 12 darab lett belőle. 
A mázzal egy kicsit megszenvedtem. Nekem nem lett elég csak a felére a kávés.  Készítettem csokisat is, de még azon finomítani kellene. :)  (2 tk. kakaót elkevertem 2 ek. vízzel, és ezt adagoltam a porcukorhoz).










Hamburger

A Hamburgerzsemle receptje Limarától való. Azt hiszem az Ő oldalát nem kell senkinek sem bemutatni! :)
Tökéletes!

Hozzávalók:
  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 40 g. olaj
  • 1 tojás
  • 100 g. joghurt
  • 60 dkg. liszt
  • 2 dkg. élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez.

Elkészítés:

Mindent bepakolok a kenyérsütő gépbe. Dagaszt, keleszt. 
Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma darabba vágom a tésztát. 
Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 percig.




A Hamburger húspogácsa receptje innen, némi átalakítással:

Hozzávalók:
  • 70 dkg. darált marhahús (vagy sertés, csirke, pulyka)
  • 1/2 hagyma lilahagyma 
  • 1 ek. ketchup 
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. Worcestershire szósz 
  • 1 kk. mustár
  • 1 kk. bors
  • 1 kk. méz. 
Elkészítés:

A hagymát apróra vágom, de inkább ledarálom. :)
Mindent összekeverek, és lapos húspogácsákat formázok belőle, nagyobbat, mint  a zsemle, mert összesül.
Tálcára teszem mindegyik közé folpackot teszek, hogy ne ragadjanak egymáshoz, és  beteszem a fagyasztóba. Legalább egy órára. A hűtés hatására tojás nélkül is egyben marad.
Fagyott állapotban sütöm, kevés olajon. 
Grillrácson is süthető.
Ha kész, azonnal beborítom egy vastagabb sajtszelettel, ami a forró húson megolvad. 


A Hamburgerszósz szintén az előző oldalról. Valami isteni ízű! :)

Hozzávalók:
  • 1 rész majonéz
  • 1/3 rész ketchup
  • 1/3 rész nagyon apróra vágott csemegeuborka 
  • 1/3 rész nagyon apróra vágott lilahagyma
  • só, bors, kevés méz és ecet.

Elkészítés:

A hagymát, uborkát nagyobb darabokra vágom, beleteszem az aprítóba és apróra vagdalom. 
Ezután beleteszem a többi hozzávalót is, és az egészet krémesre keverem.




Jó étvágyat! :)

2011. július 30., szombat

Csibefasírt, mézes- mustáros szósszal

Ezt a receptet a Paprika tv, egyik műsorában láttam- A szakács, ha szabadnapos- ban.

Hozzávalók:
  • 3 egész kifilézett csirkecomb
  • 1 citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. szójaszósz
  • 1 tojás
  • só, bors
  • kevés reszelt sajt
  • Tabasco.

Elkészítés:

A húst még előző estétől vajas tejbe áztatjuk. 
Majd robotgépben  pépesítjük, beledobáljuk a fűszereket, tojást, citromlét, összekeverjük vele, a végén belekeverjük a sajtot. 
Evőkanálnyi adagokat szedünk belőle, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és közben megformáljuk, kissé ellapítjuk.
Előmelegített olajban sütjük.
Saláta, mézes- mustáros szósz, rizi- bizi stb. adható mellé.

Csak fél citrom levét csorgattam bele, Tabasco híján tettem bele: pirospaprikát, oregánót, köményt. Nem előző este tettem bele a tejbe a húst csak reggel, kb. 3 órát állt.

Mézes- mustáros szósz:
  • 1 rész méz
  • 1 rész mustár
  • 1-2 csipet só, őrölt bors.

Összekeverjük, és kész. :)








Salátát is készítettem mellé.

Salátaöntet hozzávalói/ Nigella:
  • 4 dl aludttej (nálam kefir)
  • 20 dkg. majonéz 
  • 2 ek. juharszirup
  • 2 tk. almaborecet (nálam fehérborecet volt itthon)
  • só, bors. 




Jó étvágyat! :)

Majonéz házilag

Nem egy ördöngös dolog, azt mondják, mégis amikor a tojássárgás változatot próbálgattam valahogy nekem sosem jött össze. 
Aztán egyszer csak megtaláltam erről a fajta készítési módról egy videót, és azóta csakis így csinálom. :) 
Roppant egyszerű, és hamar készen van.

Hozzávalók:
  • 1 egész tojás
  • csipet só
  • 1 tk. mustár
  • 2-3 csepp citromlé
  • 2 dl. olaj.

Elkészítés:

Rém egyszerű. Mindent egy magasabb edénybe teszek, és alulról kezdve botmixerrel összekeverem.
Én citromléből mindig egy kicsit többet teszek bele, és cukrot is szoktam hozzá 1-2 csipetet, meg egy kevés őrölt borsot. A tojást előtte lefertőtlenítem. :)

2011. július 29., péntek

Díjat kaptam! :)

Petrától kaptam ezt a helyes díjat! :)
Köszönöm szépen Petra! :)


10 bloggernek kell továbbadjam! 
Akiknek továbbítani szeretném:

Fogadjátok szeretettel! :)

Fondant

és az első fondantal bevont tortám. :)  
Rengeteg tortát készítettem már. A gyerekek, és férjem szülinapjára mindig, de volt, hogy magamnak is sütöttem már.
Mindig csak az egyszerű krémes, csokis díszítést mertem bevállalni.
Most viszont nekiveselkedtem egy fondantosnak. Körbejártam a kérdést, átolvastam több blogot. Technikák, tapasztalatok, vélemények stb., és belevágtam. Persze mégse voltam eléggé körültekintő, mert festékem viszont csak piros volt itthon,  jah, meg kakaó, de azt el is felejtettem, hogy felhasználhatnám. :)
Akkor először a fondant, amelyet Kiskukta oldalán lévő leírást követve készítettem el.


A cukormassza hozzávalói:
  • 1 ek. zselatin
  • 6 ek. víz
  • 1 ek. margarin
  • 2 ek. méz 
  • porcukor, amennyit felvesz
  • étkezési keményítő (nyújtáshoz, gyúráshoz).

Elkészítés:

A porcukrot egy sűrű szitán átszitáljuk, ez lényeges momentum, fontos, hogy minél finomabb porcukort kapjunk. 
Egy részét a porcukornak félre pakoljuk, a keverő tálban pedig egy lyukat képezünk a porcukor közepébe.
A zselatint a folyadékkal összekeverjük. 
Időközben egy lábasba teszünk kb 2-3 ujjnyi vizet forrni, mikor forr rátesszük a zselatinos folyadékot, addig melegítjük, míg teljesen felolvad a zselatin. Közben kavargatjuk. 
Mikor felolvadt hozzátesszük a mézet és a margarint, majd addig kavargatjuk, míg teljesen feloldódik benne a margarin.
A zselatinos masszát a porcukorhoz adjuk, és kanállal kavarjuk bele a porcukrot, mindaddig, míg bírjuk, utána kezünkkel gyúrjuk tovább hozzá a porcukrot
Addig adagoljuk hozzá a porcukrot, míg szép egynemű, gömbé álló, kézhez még jócskán tapadó masszát kapunk. 
A porcukrot a vége felé már csak kanalanként adagoljuk, és addig ne tegyünk hozzá újabb adagot, míg jól nem dolgoztuk bele a masszánkba, mert lehet már az az 1 kanál elegendő. Ha tortát szeretnénk bevonni vele hagyhatjuk lágyabbra, figurák részére kicsit keményebbre, ezt gyakorlattal lehet kitapasztalni.
Miután készen vagyunk csomagoljuk duplán bele egy frissentartó fóliába, a fóliát jó ha még az elején odakészítjük, mert ragacsos kézzel nehéz a fóliával bánni. 

Hagyjuk pihenni a kész maszát szobahőn kb. 6 órán át. 
A fondant akkor tapad szépen, légmentesen és göröngyök nélkül a tortára, ha előtte kívülről szépen egyenletesen krémmel (tejszínhabbal) elsimítjuk , és lehetőség szerint hagyjuk dermedésig hűtőben pihenni.

Tulajdonképpen könnyen ment, bár kicsit hadilábon álltam azzal, hogy amennyit felvesz. A vége felé én is csak kanalanként dolgoztam bele a cukrot. Nem mértem le, de kb. 70-80 dkg. porcukor ment bele. 
Műanyag edényben gyúrtam össze. 
A virág formázásnál, a legegyszerűbb módot választottam. :)
2 napig állt a konyhapulton, nem tettem hűtőbe. A fehér kicsit kemény volt(igaz nem tudom, hogy milyennek is kell lennie, :)) de könnyen ki tudtam nyújtani nem szakadt. A pirossal már akadtak gondjaim, az lágyabb volt, ezért csak a kiszúrást vállaltam.
Az étkezési keményítő a nyújtáshoz, gyúráshoz kellett.








A torta:

A piskóta: 7 tojásból készítettem, vizes piskótát.

Hozzávalók:
  • 7 tojás
  • 7 ek. víz
  • 14 ek. cukor
  • 14 ek. liszt
  • 1 cs. sütőpor.
A tojás szétválasztása után külön felverem  a  fehérjét habnak, a sárgáját pedig habosra keverem a cukorral, és a vízzel.
A sárgájához belekeverem a  sütőporos lisztet, és óvatosan a habot.
170-180 C fokon sütöm készre. Ez most 40 percig sült.
Kiveszem a  formából, picit meglisztezem a  tetejét, és "pofára " borítom, úgy hűl ki.
3 felé vágtam.


A kérés az volt, hogy vaníliás legyen a krém.


A krém hozzávalói:
  • 6 dl. tej
  • 6 púpozott ek. liszt
  • 1 db.vanília rúd
  • 30 dkg. margarin
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 25 dkg. porcukor. 
 Elkeverem a lisztet a tejjel csomómentesre, és állandó keverés mellett sűrűre főzöm. Belefőztem egy rúd vaníliát.
A vajat a porcukorral habosra keverem, és hozzákeverem a kihűlt lisztes masszát.
Megtöltöm a  tortát.
















2011. július 28., csütörtök

Madártejes, diós palacsinta

Ezt az édességet, még a hétvégén készítettem. Azóta tanakodom, hogy feltegyem-e? De minek utána a kislányom mindig azt a  választ adta, hogy neki ízlett, finom volt, meg még jó hogy!!!, ezért akkor most kap egy bejegyzést! 
Nevezhetnénk inkább, ronda de finomnak! :D
A recept régről az Nlc- ről való.


Hozzávalók:
  • kb. 20 darab palacsinta
  • 1 liter tejből készült madártej
  • kb. 20 dkg dió, ízlés szerint cukor.
     
Elkészítés:

A kisült palacsintát megszórjuk cukros dióval, majd ráteszünk még egy palacsintát, arra újból diót szórunk. 
A két palacsintát együtt tekerjük fel, és egy közepes jénaiba tesszük. 
Minden palacsintával így járunk el, míg a jénai tele lesz. 
Ezek után a palacsintatekercseket a jénaiban feldaraboljuk. 
A madártejnek csak a sárga részét főzzük meg, és még melegen a palacsintákra öntjük. 
A megmaradt tojásfehérjéket kevés cukorral keményre felverjük, és rásimítjuk a madártejes palacsinták tetejére. 
Kb. 150 fokos sütőben, addig sütjük, míg a fehérje egy kis színt kap. 
Hidegen tálaljuk.

Eddig a recept.
Palacsintából pont 20 darab kellett.
A dió 20 dkg. volt.

A madártej:

Felteszem a liter tejet, míg melegszik habosra keverek 4-5 tojássárgáját, ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral. Mikor már forr a tej, egy keveset veszek ki belőle, és a sárgájához keverem, majd hozzáöntöm állandó keverés mellett a tejhez. Újraforralom. Ezután szoktam a felvert tojásfehérjét, hozzászaggatni, megforgatni, és vagy kiszedem belőle a habot, vagy benne hagyom, fedővel letakarva.
De most csak a sárga részét főzöm meg, és a fentebb leírt módon teszem rá a fehérjehabot. :)






2011. július 27., szerda

Szilvás gombóc

Amikor kisgyerek voltam imádtam nézni nagymamámat ahogyan készítette. Azon "elvetemültek" közé tartozom, akik még nyersen is ették, eszik a tésztát. Ebből is bekajáltam mindig. :) 
Pontos receptet nem tudok mondani, mert sose aszerint készítettem, hanem csak úgy érzésre.  Azért mégis összeszedem és leírom, a hozzávalókat, és a készítését. :D


Hozzávalók:
  • kb. 80 dkg. főtt burgonya
  • kb. 50 dkg liszt
  • kb. 1 ek. zsír
  • ízlés szerint só.
  • 1-2 ek. olaj
  • zsemlemorzsa
  • szilva
  • kevés fahéj, és cukor.

Elkészítés:

A krumplit megpucolom, összevágom, és bő sós vízben megfőzöm.
Amikor megfőtt, leöntöm róla  a vizet, és zsírral összetöröm.
Meg kell várni, míg kihűl, azután annyi lisztet hozzágyúrni, hogy rugalmas, de ne kemény tésztánk legyen.
Kinyújtom, összevágom kockára, megtöltöm. A szilvára(vagy barackra) mindig teszek kristálycukrot, egy kis fahéjjal.
Bő forró vízben megfőzöm. Egy- két alkalommal megkeverem óvatosan. Ha feljönnek a víz tetejére kiszedem őket tésztaszűrővel, lecsöpögtetem, és zsemlemorzsában(vagy darált mákban) megforgatom. 
A nudlit is ugyanezzel a tésztával készítem, csak begyúrás után kisodrom, és felvagdosom.









Jó étvágyat! :)

2011. július 26., kedd

Cseresznyés, vaníliapudingos sütemény

Amikor megláttam Latsia oldalán, egyből beleszerettem ebbe a sütibe. Nem bántam meg, hogy elkészítettem. 
Nagyon könnyű dolgozni a tésztájával, egyszerű megcsinálni, és nagyon finom lett a végeredmény is. :)


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 25 dkg. liszt
  • 12,5 dkg. vaj
  • 1 csipet só
  • 1 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. víz.

Töltelék:
  • 30 dkg. cseresznye(vagy gyümölcs tetszőlegesen).

Puding:
  • 2 tojás
  • 2 dl. tejszín
  • 2 ek. keményítő
  • 10 csepp vanília esszencia vagy kivonat
  • 10 dkg. cukor.

A tészta hozzávalóit, késes robotgépbe tettem, és összedolgoztam, majd belenyomkodtam, egy piteformába.
A gyümölcsöt megmostam, kimagoztam, és rászórtam a tésztára.
A puding hozzávalóit egy tálban jól kikevertem és ráöntöttem a gyümölcs tetejére.
Előmelegített sütőben 180 C fokon, kb. 40 percig, vagy amíg a puding megdermed, sütjük.
Kicsit hagyni kell kihűlni, és szépen szeletelhető.










2011. július 25., hétfő

Lusta asszony rétes

Most kaprosan! :)
Régóta sütöm, nagyon gyors, egyszerű sütemény. Szeretjük! :)

Hozzávalók:
  • 4 dl. liszt
  • 3 dl. cukor
  • 10 dkg. vaj
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 citrom héja
  • 10 dkg. mazsola
  • 2 tojás
  • 5 dl. tej
  • 50 dkg. túró.

Elkészítés:

A vaj felével kikenem a tepsit. 
A cukrot, lisztet, sütőport összekeverem, felét beleszórom a tepsibe. 
Rászórom a  mazsolás, citromhéjas, vaníliás cukros túrót. 
Erre kerül a maradék lisztes keverék.
A tojást a tejjel elkeverem, és ráöntöm, hogy mindenhová jusson. 
A vaj másik felét ráreszelem. 
Kb. 20 percet pihentetem.
Előmelegített 190- 200 C fokos sütőben sütöm készre, 30-35 perc alatt.









Újabb díj, és egy játékra hívás! :)

Ismét díjat kaptam Krisztől, köszönöm szépen!!  :)


Már, kétszer megkaptam, akkor továbbadtam, őket, így most név szerint senkit sem emelnék ki, mindenkinek ajánlanám a díjat szeretettel, aki erre jár. : )



Trollanyu hívott játékra!
Mit teszel az egészségedért és a környezetedért? 
Aki már egyszer válaszolt  az ezt a képet tegye ki  az oldalsávba, így mindenki látni fogja hogy már válaszoltál ! 
Add tovább annak a  4  blogtársadnak  akinek  kíváncsi vagy a válaszára!
Amit a családom, és a magam egészségéért teszek:
- Próbálom a lehető legtöbb zöldséget, és gyümölcsöt az asztalra tenni, remélve, hogy meg is eszik. :))
- Igyekszem minél kevesebb zsiradékot használni, olajjal főzök.
- Nem iszunk alkoholt, nem vásárolok üdítőket, chipset.
- Főleg sovány húst használok(nem is esznek meg nagyon mást : )) .
- Próbálok olyan élelmiszert vásárolni, amiben a lehető legkevesebb  "E" betű van, ha lehet magam állítok elő dolgokat(kefir, joghurt).
Amit a környezetemért teszek:
- Vásárláskor nem kérek zacskót, vászon szatyor van a táskámban 1-2 mindig. :)
- Energiatakarékos izzókat használunk.
- Vízzel zuhanyzáskor úgy takarékoskodunk, hogy zuhany stoppot szerelt fel a férjem. :)
- Utántöltőket használok többnyire. 
- Szelektív nem tudok sajnos gyűjteni szemetet, nálunk nem megoldott, de az elemeket, mindig elviszem egy gyűjtőbe, ja, és az esetlegesen lejárt gyógyszereket is.
- Esővízzel locsolunk(felfogjuk), illetve kútból. 
Ennyi jut így most eszembe hirtelen. :)

Akiknek továbbítani szeretném:

2011. július 23., szombat

Red Velvet Cupcakes

Vörös bársonyos muffin- megcsináltam. :D 
Valamikor pár hónappal ezelőtt találtam erre az oldalra.
Már akkor elhatároztam, hogy egyszer, én is, valamikor, biztosan..., most elkészítettem.
Nagyon finom, gyönyörű, szóval nem bántam meg, hogy a délelőttöt a konyhában töltöttem. :)


Hozzávalók:
  • 1 és 1/4 csésze liszt
  • 1/4 tk. sütőpor
  • 1/4 tk. só
  • 1 ek. kakaó
  • 1/4 csésze szobahőmérsékletű vaj
  • 3/4 csésze cukor
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat 
  • 1/2 csésze író
  • 1 ek. folyékony piros ételfesték
  • 1/2 tk. ecet
  • 1/2 tk. szódabikarbóna.

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. 
Előkészítjük a muffinsütő formát.
Összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, kakaóport.
Robotgéppel a  vajat kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, és fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is. Végül adjuk hozzá a vaníliát.
Egy mérőpohárban keverjük el az írót az ételfestékkel.
Lassan adjuk hozzá a vajas masszához felváltva, az írót- és a lisztes keveréket.
Egy kis csészében összekeverjük az ecetet a szódabikarbónával. keverjük bele a tésztába.
Adagoljuk a sütőformába, és süssük készre.

Krém:
  • 23 dkg. szobahőmérsékletű krémsajt
  • 1/2 tk. vaníliakivonat
  • 1/2 csésze porcukor
  • 2/3 csésze zsíros tejszín.

A krémsajtot habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot, tovább keverjük. Mikor már habos beleöntjük a tejszínt, és kemény habbá keverjük ki a masszát.
Díszítjük a  muffint.


Én egyből dupla adaggal kezdtem. Lett belőle 12db. nagy, és 8 kicsi muffin. 
A mérőcsészém: 250 ml.
A tésztát fagyikanállal adagoltam, ez nagyon remek találmány. :))
Az író helyett kefirt használtam. Nem bántam meg. :)
A krémsajtot házilag készítettem.
Az ecet 10%- os volt.
180 C fokon sütöttem, kb. 25- 30 percig Tűpróba!
A krém sok lett maradt belőle. 









Tejfölös, citromos csirkemell

A minap Petránál láttam meg ezt a receptet. Ma elkészítettem. Nagyon ízlett mindenkinek, hamar elkészült!! 
Köszi a receptet!! :)

Hozzávalók:
  •  50 dkg csirkemell 
  •  1 citrom leve 
  • 5 púpozott evőkanál tejföl 
  • olívaolaj 
  •  1 evőkanál liszt 
  •  1 dl húsleves
  • ízlés szerint só.

Elkészítése:


A csirkemelleket csíkokra vágjuk, kevés olívaolajon lepirítjuk.
Felöntjük a citromlével, húslevessel és felforraljuk. 
A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel és a húshoz adjuk. 
10 percig főzzük. 
Currys rizzsel tálaljuk.



Tárkonyos csirkeragu leves


Hozzávalók:

  • 2 egész csirkemell filé
  • 2 ek. olaj
  • 3 db. sárgarépa
  • 2 db. fehérrépa
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • kb. 3 maréknyi zöldborsó
  • 1 teáskanál tárkony
  • 3 dl. főzőtejszín
  • fél citrom leve 
  • 2- 2,5 l. víz
  • 1 db.húsleveskocka, só.


Elkészítés:  

A hagymát kockára vágjuk, és az olajon megpirítjuk. 
A csirkemell filét megmossuk, apró kockákra vágjuk, majd rátesszük a hagymára, és fehéredésig pirítjuk. 
Rátesszük a tárkonyt, húsleveskockát, sózzuk, és beletesszük az előzőleg megtisztított, és
felaprított zöldségeket. 
Felöntjük a vízzel. Fedő alatt puhára főzzük.
Ha elkészült, besűrítjük. A tejszínhez hozzámerünk 1-2 ek. levest, elkeverjük, és beleöntjük a levesbe.
Jól elkeverjük, belecsavarjuk a citromlevet, rottyantunk egyet még rajta, és tálalhatjuk.
(Ha szeretnénk beletenni valamilyen levesbetétet, a sűrítés előtt tegyük bele.) 




Jó étvágyat! 

2011. július 22., péntek

Vanília kivonat, és vaníliás cukor házilag

Valamikor még tavasszal ahogy a neten nézelődtem a blogokon, ezt a nagyon praktikus remek dolgot találtam. Nem csak saját részre, de akár ajándéknak is kitűnő. :)
Az alapötlet Palócprovence, és Szepyke oldaláról való.

Vanília kivonat hozzávalói:
  • 2 dl. vodka
  • 2-3 db. vaníliarúd.

A vaníliarudakat hosszában kettévágjuk, és beletesszük a vodkás üvegbe. Minél tovább áll, annál sötétebb színű, intenzívebb ízű lesz. Az elhasznált mennyiség folyamatosan pótolható, de a vanília mindig álljon a vodkában. Azt a vaníliarudat se dobjuk ki, aminek elhasználtuk a belsejét, tegyük bele az üvegbe.
Mivel nem tartalmaz cukrot, így sós ételekhez is használható.


Vaníliás cukor:
  • cukor
  • 2 db.vaníliarúd

Bármilyen cukorral elkészíthető, akár a cukrok keverésével is.
A cukor kivétele után, egyszerűen csak utána kell tölteni.
A kifőzött vanília rudakat, megszárítás után is beletehetjük.
Szavatossági ideje végtelen. :)



















Gesztenye kocka

Keksz ide vagy oda, azért ami nálunk igazán nyerő az, a krémes- habos süti, kevés tésztával. :D
Mint például ez. 
A receptet Böbsi honlapján találtam, sokszor sütöttem már, nagyon finom. 


Hozzávalók: 

A tésztához:
  • 6 tojás
  • 6 ek. porcukor
  • 1 dl. étolaj
  • 6 ek. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaót.
A tojás sárgáját a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az étolajat, a lisztet, a sütőport, a kakaót, és a tojás felvert habját.
Vajazott- lisztezett, vagy sütőpapíros tepsiben megsütjük a  tésztát.


Krém:
  • 2 cs. gesztenyemassza
  • 20 dkg. margarin
  • 15 dkg. cukor
  • rum aroma.

A cukrot a margarinnal, az aromával és végül a gesztenyemasszával jól összekeverjük.
  • 1 cs. vanília puding
  • 3 dl. tej.

A tejben megfőzzük a pudingot, ha kihűlt összekeverjük a gesztenyekrémmel.
A kész krémet a kihűlt tésztára kenjük.

Tetejére:
  • 2 cs. tejszínhabpor
  • 3 dl. tej.
A habport előírás szerint elkészítjük, és a gesztenyekrémre kenjük.
Megszórhatjuk gesztenyedarával, vagy kakaóporral.








2011. július 21., csütörtök

Nesquick keksz

Nagy szeretettel köszöntöm, újabb rendszeres olvasóimat, örülök, hogy itt vagytok!! )
NASH
ROZA
LATOSROZALIA


Kekszet sütöttem délután, a  receptet Katakonyha oldalán találtam. 
Nagyon gyorsan megvan, kívül ropogós, belül puha omlós, nagyon finom! :)  


Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • 2 púpozott evőkanál instant cukrozott kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 100 g kristálycukor
  • 150 g hideg vaj
  • 1 tojás.


Elkészítés:

A  lisztet,  kakaót, a sót, a cukrot és a sütőport beletettem a késes robotgépembe, kicsit átkevertem, majd a kis kockára vágott vajat, és a tojást is hozzá tettem, és összegyúrattam a  géppel. 
3 felé vágtam. 
Enyhén lisztes deszkán vékony (kb. 1,5-2 cm-es átmérőjű) hengerré formáztam egyenként, majd 3-4 cm- es darabokra vágtam, és egy pohár segítségével lelapítottam , kb. 4-5 mm vastagra. 
Sütőpapíros tepsire tettem. 
190 fokon 12 perc alatt sültek készre. 
Nekem 35 db keksz lett belőle.





Tojásos nokedli

természetesen salátával. :D 
Ahogy én készítem:

Hozzávalók a nokedlihez:

  • 50 dkg. liszt
  • 4-5 dl. víz
  • 2 db. tojás
  • ízlés szerint só.

A tészta hozzávalóit robotgéppel összekeverem. 
Sűrű, de nem túl kemény tésztát keverek ki.
Egy fazékban enyhén sós vizet forralok, beleszaggatom a nokedlit. 
Megkeverem fakanállal, hogy ne ragadjon össze. 
Ha már felúsztak a felszínre, tésztaszűrővel kiszedem.
Közben  7-8 db. tojást kicsit felverek sóval, és 1-2 ek. olajon megsütök rántottának.
A lecsepegtetett nokedlit összekeverem a  tojással. 

Jó étvágyat! :)


Ismét díj! :)

Ismét díjat kaptam Anikótól!
Nagyon szépen köszönöm, hogy gondoltál rám!
Jó érzés, hogy még csak szinte most kezdtem el írni a blogot, és már ilyen sokan itt vannak, és díjakat kapok! :)





A díj szabálya a következő: 10 olyan embernek kell továbbadni, akiknek a blogját nemrég óta olvasom, azaz mostanában fedeztem fel.
Mivel egy nappal ezelőtt már továbbadtam  tíz embernek, most még a következő blogtársaimnak szeretném továbbadni:

2011. július 20., szerda

Gyors rétes

Nagy szeretettel köszöntöm, a 11. rendszeres olvasómat, örülök, hogy itt vagy Judit60!!
Nagy szeretettel köszöntöm, a 12. rendszeres olvasómat, örülök, hogy itt vagy Aleda!!

Ennek a receptnek a különlegessége, hogy nem kell húzni. :)

Hozzávalók:
  • 25 dkg. liszt
  • 1 tojás
  • 1 tejföl
  • 10 dkg. zsír
  • 10 dkg. liszt.

Elkészítés:

Összegyúrjuk a lisztet, tojást, tejfölt.
A 10 dkg. zsírral, és 10 dkg. liszttel világos rántást készítünk. Kihűtjük.
Kinyújtjuk a tésztát, és rákenjük a  kihűlt rántást, majd feltekerjük, mint a bejglit, és 5 részre osztjuk.
Kész is a tésztánk, innentől egyenként nyújthatjuk, és tölthetjük. 
Lekenjük a tetejét olajjal, vagy tejföllel.
Előmelegített, 190 C fokos sütőben sütjük aranybarnára.

Tölteléknek szoktam, túróst, meggyest, túrós- meggyest, mákost, készítettem már almást, káposztást, és krumplist. :)

Túrós:
  • 50 dkg. túró
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 2 tojás
  • ízlés szerint mazsola
  • ízlés szerint cukor
  • 1-2 ek. búzadara.
A tojásfehérjét habbá verem, a sárgáját elkeverem a cukorral, hozzávegyítem a túróhoz, majd a habot is. 
Grízzel még a tészta is megszórható, ha esetleg nagyon lágy lett a túró.


Mákos:
  • 25 dkg. mák
  • 10 dkg. meggy (kihagyható)
  • 20 dkg. cukor
  • 1,5 dl. tej.
A tejben felfőzzük  a mákot, és a cukrot, majd hozzákeverjük a meggyet.
Szoktam egyszerűen csak kikeverni a mákot, és a cukrot tejjel főzés nélkül is. :)


Meggyes:
  • 50 dkg. meggy
  • ízlés szerint cukor
  • 2-3 ek. dió
  • kevés zsemlemorzsa. 
 A cukor felét, és a diót a kimagozott meggyhez adom, a tésztát megszórom pici zsemlemorzsával, a cukor felével, majd ráteszem a  meggyet, és feltekerem.