Az alapötlet Palócprovence, és Szepyke oldaláról való.
Vanília kivonat hozzávalói:
- 2 dl. vodka
- 2-3 db. vaníliarúd.
A vaníliarudakat hosszában kettévágjuk, és beletesszük a vodkás üvegbe. Minél tovább áll, annál sötétebb színű, intenzívebb ízű lesz. Az elhasznált mennyiség folyamatosan pótolható, de a vanília mindig álljon a vodkában. Azt a vaníliarudat se dobjuk ki, aminek elhasználtuk a belsejét, tegyük bele az üvegbe.
Mivel nem tartalmaz cukrot, így sós ételekhez is használható.
Vaníliás cukor:
- cukor
- 2 db.vaníliarúd
Bármilyen cukorral elkészíthető, akár a cukrok keverésével is.
A cukor kivétele után, egyszerűen csak utána kell tölteni.
A kifőzött vanília rudakat, megszárítás után is beletehetjük.
Szavatossági ideje végtelen. :)
Ezeket a módszereket ismerem. Nekem is nagyon beváltak! Jó ötlet volt felrakni, mert a bolti esszencia aránytalanul drága. :)
VálaszTörlésEzt a jó kis ötletet megvalósítom! Bárcsak előbb tettem volna!
VálaszTörlésÖrülök, ha tetszik Tücsi! Köszi! :)
Törlés