2012. december 31., hétfő

B. Ú. É. K. 2013 !!




Egészségben,
sikerekben gazdag, boldog új évet
kívánok!!


 Kép

2012. december 30., vasárnap

Sajtos pogácsa




Hozzávalók:
  • 60 dkg. liszt
  • 25 dkg. margarin
  • 1 csapott ek. só
  • 2 db. tojás
  • 15 dkg. reszelt sajt
  • 5 dkg. élesztő
  • kevés tej kb. 60- 70 ml. + 1 tk. cukor

A lekenéshez:
  • 1 db. tojás 
  • reszelt sajt.


Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben a teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd az összes hozzávalóval tésztát gyúrunk.
Pihentetjük 1-2 órát.
Előmelegítjük a sütőt 200 C fokra, két tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsire rakosgatjuk.
Lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és kb. 15-18 perc alatt megsütjük.




Jó étvágyat! :)

2012. december 28., péntek

Mákos- mandulás torta




A karácsonyi menünk desszertje volt ez a nagyon finom torta. Egy nappal előbb készítettem el, hogy jól összeérjen. A recept az egyik karácsonyi újságból van. Kicsit átalakítottam, a már átalakított receptet írom ide. Csészével van mérve. A csésze: 200 ml.




 

Hozzávalók:


A tésztához:
  • 1 csésze (200 ml) kristálycukor
  • 3 db. tojássárgája
  • 5 db. tojásfehérje
  • 3 ek. hideg víz
  • 1 csésze darálatlan mák
  • 1 csésze rétesliszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1 csipetnyi só


A krémhez:
  • 1,5 cs. vaníliás pudingpor
  • 500 ml. tej
  • 25 dkg. margarin
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 10 dkg. porcukor


A tetejére:
  • 15 dkg. szeletelt mandula
  • 5 dkg. margarin
  • 10 dkg. kristálycukor.



 

Elkészítés:

A fehérjét habosra kevertem a csipet sóval és a cukor negyedével.
A tojások sárgáját habosra kevertem a maradék cukorral és a vízzel.
Beleszórtam a mákot, lisztet, sütőport, összekevertem, majd a a habnak először negyedét kevertem bele, és ezután a fennmaradó habot óvatosan forgattam a tésztához.
A formát kibéleltem papírral.
Előmelegített 180 C fokos sütőben egy 23 cm-es tortaformában sütöttem készre.
Kihűtöttem.
Amíg sült a torta a krémhez a pudingot megfőztem a  tejben és kihűtöttem. A margarint habosra kevertem a porcukorral, vaníliás cukorral. Hozzáadtam a kihűlt pudingot, sima krémmé kevertem.
A mandulát a margarinon megpirítottam. Hozzáadtam a cukrot, és addig kevertem, míg a cukor karamellizálódott, és darabos grillázsmasszává vált.
A tortát három lapra vágtam, megtöltöttem a krémmel.
Díszítettem.
Hűtöttem. 


       


2012. december 26., szerda

Wellington sertésszűz




Gordon Ramsay után szabadon. Mivel olyan leveles tésztám volt, ami három darabban volt már eleve, ezért adott volt, hogy három felé osztom a hozzávalókat. A háttérben nem mellékesen az idei adventi koszorúnk. Kislányommal készítettük. :)


Hozzávalók:
  • 70-80 dkg. szűzpecsenye
  • 40 dkg. leveles tészta
  • 50 dkg. gomba
  • 1 db. közepes fej hagyma
  • 15 dkg. füstölt (igen vékonyra szeletelt, nálam feketeerdei) sonka
  • só, bors
  • kevés olaj
  • 1 db tojás a kenéshez.






Elkészítés:

A leveles tésztát kiolvasztottam.
A húst a hártyáitól megtisztítottam, megmostam, megtörölgettem, majd sóztam- borsoztam. Három darabba osztottam.
Kevés, forró olajban hirtelen minden oldalát megpirítottam. Félretettem, kihűtöttem.
A gombát megpucoltam, késes aprítóban gyakorlatilag turmixoltam, majd a maradék pici olajon megpirítottam az apróra vágott hagymát, majd a gombát is. Sóztam, borsoztam. Kihűtöttem.
Frissen tartó fóliát kiterítettem, rátettem kb. 4-4 szelet sonkát középtájt megkentem őket a gombapéppel, majd a közepére helyeztem a húst. A fólia segítségével feltekertem őket egyenként és hűtőbe tettem kb. 1 órára.
Ezután a tésztát egyenként lisztezett felületen kinyújtottam. Közepére helyeztem a sonkás tekercset. 
A tészta széleit lekentem, és becsomagoltam (feltekertem).
Miután elkészültem mindhárommal lekentem őket tojással, és az előmelegített 190- 200 C fokos sütőben, sütőpapíros tepsiben, úgy kb. 30-35 percig sütöttem.
Szeletelés előtt legalább 15 percet pihentettem.




Egy kis videós segítség: :)




Jó étvágyat! :)

2012. december 23., vasárnap

Diós- mákos- szilvalekváros kuglóf- Boldog Karácsonyt minden kedves olvasómnak!!




Nagyon finom kuglóf, bár kissé időigényes. :) Karácsonykor is megállja a helyét az asztalon. A diótölteléket nyugodtan lehet duplázni elfér benne.  Forrás: Vidék íze.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. liszt
  • 1,2 dkg. élesztő
  • 3 ek. fruktóz (eredetileg 4 ek. cukor)
  •  2 dl. langyos víz
  • csipetnyi só
  • 1 dl. langyos tej
  • 4 dkg. margarin

A máktöltelékhez:
  • 20 dkg. darált mák
  • 10 dkg. xilit
  • 1 dl. tej

A diótöltelékhez:
  • 10 dkg. darált dió
  • 5 dkg. xilit
  • 0,4 dl. tej

Lekváros töltelékhez:
  • 20 dkg. sűrű szilvalekvár

  •  + zsír a forma kikenéséhez, porcukor a tetejére.





Elkészítés:

A dagasztótálban  összekeverünk 15 dkg. lisztet az élesztővel, egy evőkanál cukorral és 2 dl. langyos vízzel.
Letakarjuk, és  szobahőmérsékleten hagyjuk állni 1-2 órát.
Hozzáadjuk a langyos tejet, a maradék lisztet, fruktózt (cukrot) csipet sót, és bedagasztjuk. A dagasztás vége felé hozzáadjuk a langyos margarint is. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A máktöltelékhez lábasban alaposan összemelegítjük a hozzávalókat, aztán teljesen kihűtjük.
A dióshoz ugyanígy járunk el, illetve a diót a ledarálás előtt száraz serpenyőben megpörkölhetjük halványan. Kihűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, könnyedén átgyúrjuk, majd három cipóra osztjuk. Két nagyjából egyformára, és egy kisebbre.
A cipókat vékony téglalappá nyújtjuk.
A legkisebbet megkenjük a lekvárral, és lazán feltekerjük, mint a bejglit. 
Alaposan kizsírozzuk a kuglóf formát, az aljába körben belefektetjük a lekváros tekercset.
A következő cipót is kinyújtjuk, megkenjük a kihűlt diótöltelékkel, feltekerjük, karikában ezt is szépen ráfektetjük a lekváros tésztára.
Utolsó réteg a mákos.
Letakarva hagyjuk megkelni.
Előmelegítjük a sütőt 220 C fokra, így kezdjük el sütni, majd 5-10 perc múlva
csökkentjük a  hőmérsékletet 200 C fokra, aztán még tovább 170 C fokra. Át kell sülnie, ha esetleg nagyon pirulna a teteje, takarjuk le sütőpapírral, vagy alufóliával.
Ha kész, kivesszük a sütőből. Hagyjuk annyira kihűlni, hogy még forró legyen a forma, de már meg tudjuk kézzel fogni.
Rácsra borítjuk, és teljesen kihűtjük.
Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.


 
  


Békés, Boldog Karácsonyt Kívánok!! :) 

2012. december 22., szombat

Céklás- diós muffin




Beléptem végre én is azok közé, akik céklát tettek a sütijükbe. Kicsit bevallom félve, hogy mégis milyen ízű lesz, de bátran állítom: isteni finom. :) A receptet itt találtam, nálam így készült.



 

Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. cékla
  • 20 dkg. liszt
  • 15 dkg. barna cukor
  • 15 dkg. xilit
  • 2 egész tojás
  • 1 dl. olaj
  • vaníliakivonat
  • 1 cs. sütőpor
  • 10 dkg. durvára vágott dió

A tetejére:
  • 3 ek. baracklekvár
  • 3 ek. víz
  • 2 ek. darált dió
  • 2 ek. xilit
  • néhány szem dió.



Elkészítés:

Megpucoltam a céklát, és egy robotgéppel összeaprítottam, a diót szintén durvára aprítottam.
A tojást elkevertem a cukorral (csak éppen hogy, nem habosra), majd hozzáadtam az olajat, a céklát, és a többi hozzávalót is.
Szilikonos muffinformába fagyiskanállal belekanalaztam a tésztát úgy, hogy csak a forma háromnegyedéig érjen.
Közben előmelegítettem a sütőt 190 C fokra, és  kb. 25-30 perc alatt készre sütöttem a muffinokat.
Akkor jó, ha kicsit megpirul a tetejük, illetve az oldaluk, de tűpróbával is ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e: szúrjunk egy fogpiszkálót a közepébe, ha tiszta marad, kész, ha ragacsos, süssük még.
Mikor megsült rácsra szedegettem, majd amikor már csak langyos volt, belemártogattam őket a lekvárba, amit előzőleg a vízzel mikróban felmelegítettem.
Ráhelyeztem egy negyed gerezd diót, és megszórtam a cukrozott dióval.






2012. november 13., kedd

Kókusz szelet




A receptet az Nlc-ről mentettem évekkel ezelőtt. Azóta láttam mát több helyen, hol ez a neve, hol az, a lényeg, hogy nagyon finom.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 30 dkg. liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 2 ek. kakaópor
  • 15 dkg. porcukor
  • 1 tojás
  • 15 dkg. margarin

A töltelékhez:
  • 6 db. tojásfehérje
  • 20 dkg. porcukor
  • 20 dkg. kókuszreszelék

A krémhez:
  • 3 ek. liszt
  • 6 tojás sárgája
  • 3 dl. tej
  • 4 cs. vaníliás cukor
  • 25 dkg. margarin
  • 20 dkg. porcukor
  • csokireszelék, kakaópor, kókuszreszelék a szóráshoz.


Elkészítés: 

A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben összekeverjük, majd 2 db. félkeménységű cipót formálunk belőle (ha a tészta nem akar összeállni, akkor tegyünk bele 2-3 evőkanál tejet).
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beleöntjük a porcukrot, és jól elkeverjük. Ezután fakanál segítségével elkeverjük benne a kókuszreszeléket.
A két cipót vékonyra kinyújtjuk, a tepsit vékonyan kikenjük margarinnal és az egyik lapot beleterítjük.
Erre rákenjük a tölteléket, és a tetejére tesszük a másik kinyújtott lapot, amit villával megszurkálunk.
Közepes lángnál 20 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítése: a tejet elkeverjük a tojás sárgákkal, vaníliás cukorral, liszttel, és sűrű krémet főzünk belőle, kihűtjük.
A margarint a porcukorral elverjük, a kihűlt krémet hozzáadjuk, és csomómentesen eldolgozzuk.
Ezt a krémet rákenjük a tészta tetejére, majd csokireszelékkel vagy kakaóporral, vagy kókuszreszelékkel díszítjük.






2012. november 11., vasárnap

Kukoricapelyhes- csokis keksz





Miközben állítottam össze a tésztát, már akkor- némi kóstolgatás után- kiderült számomra, hogy nagyon fincsi lesz. Véleményem nem változott, nagyon- nagyon finom. A receptet a KataKonyha blogról hoztam. Köszi Kata! :) Eredeti recept a linken, nálam így készült:


Hozzávalók:
  • 25 dkg. finomliszt
  • 10 dkg. Graham liszt
  • 1/4 tk. sütőpor
  • 1 nagyobb csipet szódabikarbóna
  • 2 tk. só
  • 22 dkg. margarin
  • 30 dkg. xilit
  • 7 dkg. méz
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg. étcsoki apró darabokra törve
  • 7,5 dkg. natúr kukoricapehely.


Elkészítés:

A lisztet, a sót, a szódabikarbónát és a sütőport egy tálban összekeverjük.
A vajat, a mézet és a cukrot robotgéppel alaposan felhabosítjuk, beletesszük a tojást, azzal még egy kicsit keverjük.
Hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a végén a kukoricapehely és a csokit.
Minimum fél órára hűtőbe tesszük.
Sütőpapíros tepsibe púposabb evőkanálnyi tésztából golyóvá formált darabokat teszünk, kicsit lelapogatjuk őket.
Előmelegített sütőben, 190 C fokon, kb. 15 perc alatt megsütjük. Kicsit barnás színűeknek kell lenniük, de sütőből kivéve szilárdulnak meg teljesen.





2012. november 4., vasárnap

Mézes- joghurtos zsemle




A receptet Citromhab blogjáról hoztam. Puha, finom, gyönyörű szép zsemle sikeredett a recept alapján.


Hozzávalók:
  • 60 dkg. liszt 
  • 3 dkg. élesztő 
  • 5 dkg. olvasztott méz 
  • 1 dkg. só 
  • 6 dkg. vaj 
  • 12 dkg. joghurt 
  • 2-2,2 dl. tej (nekem elég volt a 2 dl.).


Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalót kelesztőtálba mérjük, hozzáadjuk a megkelt élesztőt és a tejjel nem túl kemény tésztát dagasztunk.
Langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát gyúródeszkára borítjuk és 12 egyenlő részre osztjuk.
Zsömléket formázunk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
A tepsiben még 30 percet kelesztjük és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
(Egy üres tepsit tegyünk a sütő aljába, hogy a méz miatt ne égjen meg az alja).
Ha megsültek, még forrón megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal.








Jó étvágyat! :)

2012. október 28., vasárnap

Eszterházy- torta, házassági évfordulóra :)




A férjem imádja ezt a tortát. Már régebben egyszer megsütöttem. Ma ismét elkészítettem, a házassági évfordulónkra.
Nagyon- nagyon finom lett. :)






Hozzávalók:

A tésztához:
  • 8 tojásfehérje
  • 18 dkg. cukor
  • 20 dkg. darált dió
  • 4 dkg. liszt
  • csipetnyi só

A krémhez:
  • 4 dkg. liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 3,5 dl. tej
  • 25 dkg. margarin
  • 10 dkg. cukor

A mázhoz:
  • 12 dkg. fehér csokoládé
  • 2 ek. olaj
  • 5 dkg. étcsokoládé.






Elkészítés:

A tojásfehérjét  a sóval félig felvertem, majd két adagban hozzákevertem a cukrot, így vertem tovább kemény habbá.
A tészta többi hozzávalóit óvatosan belekevertem a habba.
Sütőpapírra kirajzoltam 5 db. 23 cm. átmérőjű kört, és a papírokra kentem a tésztát, majd előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütöttem őket egyenként.
A sütőből kivéve picit vártam, és lehúztam róluk a papírt. A tésztákat kihűtöttem.
Közben elkészítettem a krémet.
A tojássárgákat a liszttel és kevés tejjel elkevertem csomómentesre, majd hozzáadva a cukrot és a maradék tejet is állandóan kevergetve sűrűre főztem. Kihűtöttem.
A margarint habosra kevertem, és két részletben hozzákevertem a kihűlt krémet is.
A tésztalapokat a krémmel megkentem, majd kevés krémet hagyva az oldalára is kentem belőle, és beszórtam darált dióval.
A tetejére a fehércsokit az olajjal mikróban megolvasztottam. Az étcsokit pici olajjal szintén a mikróban megolvasztottam, és zacskó segítségével köröket rajzoltam a fehér csokira. Fogpiszkálóval középről kifelé haladva megmintáztam.
Érdemes néhány órát állni hagyni, mielőtt felszeleteljük.

A fehércsoki nagyon hamar megkötött, ezért nem igazán sikerült szépre a mintázat.
:)








2012. október 22., hétfő

Turbó csokis kifli




A recept Limarától származik. Nagyon finom! Eredeti recept nála, nálam így készült.


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 60 dkg. liszt
  • 1 tk. só
  • 5 dkg. fruktóz
  • 1 nagy tojás
  • 3 dl. langyos tej
  • 7 dkg. olvasztott margarin
  • 3,5 dkg élesztő

A töltelékhez:
  • 12 dkg. étcsokoládé
  • 2 ek. cukrozott kakaópor
  • 5 dkg. fruktóz
  • 3 ek. sárgabarack lekvár
  
A lekenéshez:
  •  1 tojás.





Elkészítés:

Az élesztőt kevés tejben egy tk. cukorral felfuttattam.
A többi hozzávalóval lágyabb tésztát dagasztottam, majd kelni hagytam 15 percet.
Közben elkészítettem a tölteléket.
Késes aprítóba tettem a lekvár kivételével a hozzávalókat és megőröltem. Végül hozzáadtam a lekvárt, így kenhető masszát kaptam.
A közben a kissé megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és négy egyforma darabba vágtam.
Az egyik tésztát vékony, kör alakú lappá nyújtottam és megkentem a csokis töltelékkel. Rátettem egy másik vékonyra nyújtott tésztalapot.
Pizzavágóval tizenhat cikkre vágtam, feltekertem és sütőpapíros tepsire tettem.
A másik két lapból is elkészítettem ugyanezt.
A kifliket egy felvert tojással lekentem.

200 C fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sültek meg.



Jó étvágyat! :) 

2012. október 21., vasárnap

Tejlepény




Nagyon gyors, nagyon finom. Kicsit nekem tovább kellett volna még sütni, de így is elfogyott. TücsökBogár konyhájából hoztam a receptet. :)


Hozzávalók:
  • 1 l. tej
  • 20 dkg. liszt
  • 10 dkg. cukor
  • 3 db. tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipetnyi só.

Elkészítés:

Az összes hozzávalóból sima, csomómentes palacsintatésztát keverünk.
Kivajazott 25x25 centis tepsibe öntjük.
Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Akkor jó, ha a teteje aranybarnává válik. 
A tészta sütés közben felhólyagosodik, de miután kivesszük a sütőből visszaáll és simává válik a teteje.
Langyosan tálalható.







2012. október 19., péntek

Nutellás csiga




 Hozzávalók:

A tésztához:
  • 5 dkg. élesztő
  • 0,75 dl. tej
  • 10 dkg. margarin
  • 30 dkg. liszt
  • 2 ek. porcukor
  • 2 db. tojás
  • csipetnyi só
  • + 1 db. tojás a lekenéshez

Töltelék:
  • 10-15 dkg. mogyorókrém.


 

Elkészítés:

A tejet megmelegítjük. majd kevés cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.
A margarint a liszttel összemorzsoljuk és az összes hozzávalóval tésztát dagasztunk.
Lisztezett deszkán kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a mogyorókrémmel, és feltekerjük.
A tekercset 20 szeletre vágjuk.
Muffinpapírba ültetjük őket, és egy konyharuhával letakarva kb. 1 órát kelesztjük meleg helyen.
A sütőt 220 C fokra előmelegítjük.
A csigákat a felvert tojással lekenjük és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Rácsra szedve kihűtjük.






Jó étvágyat! :)


2012. október 14., vasárnap

Mákos- citromos sütemény




Edónál bukkantam erre a sütire. Kicsit kétkedve fogadtam, hogy a mák nincs ledarálva, de Ő megnyugtatott, és én hittem neki. Működik a dolog! Azt nem mondom, hogy itt- ott nem ropogott  a fogunk alatt, de a sütemény állaga, íze, ezt simán feledtette velünk. Köszi a receptet, nagyon- nagyon finom!! :)
A cukor helyett fruktózt használtam, mázat nem tettem a tetejére. Nekünk nem hiányzott róla. :)


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. liszt
  • 16 dkg. margarin
  • 16 dkg. porcukor
  • 5 tojássárgája
  • fél cs. sütőpor
  • kevés tej
A mákos töltelékhez:
  • 20 dkg. mák (őröletlen)
  • 20 dkg. porcukor
  • 1 citrom
  • 5 tojásfehérje
A mázhoz:
  • 10 dkg. porcukor
  • 2 ek. kakaó
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. forró víz
  • savanykás lekvár (nálam sárgabarack).


Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk, a tejet szükség szerint adagolva.
3 részre osztjuk, majd kevés ideig hideg helyen pihentetjük.
Egy részt közepes méretű tepsibe nyújtunk, villával megszurkáljuk és megkenjük a lekvárral.
A második részből rudakat sodrunk, sorba rakjuk a tésztalapon.
A tojásfehérjéket habbá verjük, lassan adagolva hozzá a porcukrot. Beletesszük a mákot, a citrom levét és reszelt héját (ha túl nagy a citrom, nem kell az egész lé).
A mákos masszát elsimítjuk a rudak tetején, majd befedjük a maradék tésztalappal.
180 fokos sütőben pirosra sütjük, kb. 30 perc.
A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, majd megkenjük vele a kihűlt süteményt.








2012. október 13., szombat

Fűszeres csirke




Némi változtatással a kedvenc csirkecombos kajánk. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. Most egész csirkét daraboltam, csontjából fincsi leves készült.


Hozzávalók:
  • 1 egész csirke feldarabolva vagy csirkecombok
  • 3 púpozott ek. liszt
  • őrölt feketebors, pirospaprika, só
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg. reszelt sajt
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 dl. tejföl
  • 4 ek. olaj
  • margarin a tepsi kikenéséhez.


Elkészítés:

A csirkét feldaraboljuk.
A lisztbe belekeverjük a fűszereket. A fokhagymát apróra vágjuk, a liszthez keverjük.
A húst meghempergetjük a fűszeres lisztben, majd a kikent tepsibe egymás mellé rakjuk.
Hagymakarikákat teszünk a húsok tetejére, megszórjuk reszelt sajttal.
A tejfölt összekeverjük az olajjal, és a maradék lisztet is beleszórjuk.
Ráöntjük a sajtos húsra.
Alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 50 percig sütjük, majd a fóliát levéve még pirítjuk, hogy szép színe legyen.




Jó étvágyat! :)

2012. október 12., péntek

Mákos tekercs Barbitól :)




Ezt a finomságot már egy hete elkészítettem, de csak most értem rá a közzétételére.
Barbinál leltem rá, azonnal megtetszett. Köszi a receptet Barbi!! Imádjuk! :)))
Nálam kis só is került a tésztába.


Hozzávalók:

A tésztához, 4 kis rúdhoz:

  • 50 dkg. liszt
  • 25 dkg. puha margarin
  • 17,5 dkg. tejföl
  • csipet só

A töltelékhez:
  • 25 dkg. darált mák
  • 3 evőkanál lekvár (lehet szilva, barack, eper stb.)
  • 1 ek. méz
  • 3 ek. xilit
  • annyi tej, hogy sűrű kenhető masszát kapjunk, fontos hogy ne folyjon (nálam 3 ek.)

A lekenéshez:
  • 1 tojássárgája. 







Elkészítés:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a tejföllel összegyúrjuk.
Fél órára tegyük hűtőbe, de nem muszáj.
A töltelékhez valókat a tej kivételével összekeverjük és, ha úgy érezzük, hogy száraz akkor tehetünk bele pici tejet, hogy kenhető legyen. Arra vigyázzunk, hogy kis adagonként adjuk hozzá a tejet. Ha mégis túl hígra sikerül, akkor darált háztartási keksszel korrigálhatjuk a hibát.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát 4 részre osztjuk, a darabokat egyesével kinyújtjuk és megtöltjük a mákkal majd feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire tesszük a rudakat, és lekenjük tojássárgával.
Kb. 30 perc alatt megsül, ne várjuk, hogy nagyon piros legyen a teteje, mert igazán nem pirul meg, viszont könnyen kiszáríthatjuk.
Bőven szórjuk meg porcukorral.