Beléptem végre én is azok közé, akik céklát tettek a sütijükbe. Kicsit bevallom félve, hogy mégis milyen ízű lesz, de bátran állítom: isteni finom. :) A receptet itt találtam, nálam így készült.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg. cékla
- 20 dkg. liszt
- 15 dkg. barna cukor
- 15 dkg. xilit
- 2 egész tojás
- 1 dl. olaj
- vaníliakivonat
- 1 cs. sütőpor
- 10 dkg. durvára vágott dió
A tetejére:
- 3 ek. baracklekvár
- 3 ek. víz
- 2 ek. darált dió
- 2 ek. xilit
- néhány szem dió.
Elkészítés:
Megpucoltam a céklát, és egy robotgéppel összeaprítottam, a diót szintén durvára aprítottam.
A tojást elkevertem a cukorral (csak éppen hogy, nem habosra), majd hozzáadtam az olajat, a céklát, és a többi hozzávalót is.
Szilikonos muffinformába fagyiskanállal belekanalaztam a tésztát úgy, hogy csak a forma háromnegyedéig érjen.
Közben előmelegítettem a sütőt 190 C fokra, és kb. 25-30 perc alatt készre sütöttem a muffinokat.
Akkor jó, ha kicsit megpirul a tetejük, illetve az oldaluk, de tűpróbával is ellenőrizhetjük, hogy megsültek-e: szúrjunk egy fogpiszkálót a közepébe, ha tiszta marad, kész, ha ragacsos, süssük még.
Mikor megsült rácsra szedegettem, majd amikor már csak langyos volt, belemártogattam őket a lekvárba, amit előzőleg a vízzel mikróban felmelegítettem.
Ráhelyeztem egy negyed gerezd diót, és megszórtam a cukrozott dióval.
Bár nem vagyok céklarajongó, szívesen megkóstolnám, mert a recept alapján szerintem nem dominál benne erősen a cékla, inkább csak pikánsabbá teszi az ízét, igaz?
VálaszTörlésÖrülök, hogy hallottam rólad, biztos nem volt időd mostanában. (Bár mostanában én sem sűrűn tevékenykedtem a blogom, máshol nézelődni pedig semmi időm nem volt sajnos.)
Áldott, békés Karácsonyt kívánok Nektek!
Kedves Gabriella!
TörlésKöszönöm szépen! :) Jól gondolod, valóban inkább csak pikánsabb tőle. Kevesebbet is tettem belőle direkt, mint az eredeti receptben van. :)
Tetszik ez a párosítás!
VálaszTörlésKöszönöm! :) Kicsit féltem tőle, de a gyerekeknek is nagyon ízlett. :)
TörlésÉn még hiányzom a "klubból", de lehet, hogy jövőre pótolom! ;-)
VálaszTörlésHa időd engedi próbáld ki. Egy próbát igazán megér. :)
TörlésIgazán finom lehet! Kellemes Ünnepeket!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés