2012. március 31., szombat

Diós- csokis muffin



Mint a muffinok általában, gyors, könnyű és nagyon finom. Kriszdom oldalán találtam, kisebb- nagyobb kihagyásokkal már két éve sütöm. 



Hozzávalók:
  • 10 dkg. margarin
  • 25 dkg. (por)cukor
  • 2 tojás
  • 2 dl. tej
  • 10 dkg. darált dió (nálam dejó)
  • 20 dkg. liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 3 kicsi Sport szelet.

Elkészítés:

A margarint habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal.
Hozzáadjuk a tejet, darált diót, majd a lisztet és a sütőport.
Kivajazott, vagy muffin papírral bélelt muffinformába teszünk 1-1 evőkanállal
A Sport szeleteket felvágjuk 4-4 darabra és minden tésztára teszünk 1 darabkát, majd befedjük tésztával.
Előmelegített sütőben 180 C fokon, 20-25 percig sütjük.





2012. március 29., csütörtök

Húsvéti receptajánló

Három meghívást is kaptam erre a játékra. Katától, Tortafüggő Marisztól, ás Barbitól. Köszönöm, hogy gondoltatok rám. :)

A játék feltételei:
  1. Írj egy bejegyzést "Húsvéti ajánlat" címmel.
  2. Ajánlj 5-10 húsvétra elkészíthető ételt, süteményt, stb.
  3. Invitálj meg 10 bloggert a játékra.

Húsvéti ajánlatom:

Sajtos burgonyakrémleves



Tárkonyos csirkeragu leves


























Citromtorta sütés nélkül















Akiket szívesen meginvitálnék:



2012. március 28., szerda

Villámgyors kakaós csiga



Kedves Barbi, mert hogy ez is Tőled van! Köszi! :D Egyszerű, de nagyszerű!


Hozzávalók:
  • 25 dkg. túró 
  • 25 dkg. liszt 
  • 50 ml. tej 
  • 5 ek. olaj 
  • 10 dkg. porcukor 
  • csipet só 
  • 1/2 cs. sütőpor 

Töltelékhez:
  • olaj a tészta kenéséhez a töltelék alá 
  • 4 ek. porcukor 
  • 2 csapott ek. kakaópor.

Elkészítés:


Robotgéppel a túrót és a porcukrot összekeverjük, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, majd az olajat.

Ezután már kézzel dolgozzuk bele a sütőporral elkevert lisztet.
Lisztezett felületen, kinyújtjuk és olajjal átkenjük.
A kakaós porcukor keverékkel egyenletesen megszórjuk, majd feltekerjük, és kb. 2 cm-es csigákat vágunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőbe 180 C fokon pirosra sütjük.
Tálaláskor porcukorral hintjük.






Új Gasztroblog gyűjtőoldal

Az egyik megszűnt gyűjtőoldal helyett Szepyke készített egyet, ahol a legfrissebb receptek,bejegyzések folyamatosan megtalálhatók. Gyertek, jelentkezzetek! :)

Gasztroblogok
 
Köszönjük szépen! :)

2012. március 25., vasárnap

Citromos túrós szelet- Barbitól :)




Régóta várt már ez a süti a sorára.  
Barbitól hoztam, próbáljátok ki bátran, valami isteni finom, habos, túrós...


Hozzávalók:

A tésztához:
  • 40 dkg. liszt
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg. margarin
  • 15 dkg. porcukor (nálam 13 dkg. fruktóz)
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 kis pohár tejföl (175 g)
  • vaj, liszt a tepsihez


Krém:
  • 50 dkg. tehéntúró
  • 4 tojásfehérje
  • 20 dkg. cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 ek. búzadara FONTOS!


  • Szóráshoz porcukor.


Elkészítés: 

A lisztet a sütőporral cukorral összekeverjük, a vajjal elmorzsoljuk, majd a tojássárgákkal és tejföllel összegyúrjuk.
Kettévesszük a tésztát és folpackba csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük.
A fehérjéket fele cukorral kemény habbá verjük és félretesszük.
A túrót a maradék cukorral és a citromlével összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert habot.
A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.
Az egyik tésztát kinyújtjuk és a lisztezett tepsibe terítjük és MEGSZÓRJUK A BÚZADARÁVAL (Fontos, hogy ne ázzon el a tészta!), majd rásimítjuk a túrótölteléket.
A tetejére rányújtjuk a másik tésztát és villával megszurkáljuk.
A sütőben addig sütjük míg a teteje, középen is szépen megpirul, kb. 30 perc.
Várjuk meg míg teljesen kihűl és csak utána szeleteljük.
Gazdagon szórjuk porcukorral!

Nálam egy órát pihent a tészta, most látom, hogy félreolvastam. :) 25 perc alatt megsült.






Köszi Barbi! :)

2012. március 23., péntek

Linzer csiga




Régóta terveztem már megsütni, nagyon sok helyen láttam többféle receptet, viszont sok helyen olvastam, hogy száraz... aztán szembejöttek Gabriella csigácskái, és nem volt más hátra nekiálltam. :) 
Remek, puha, finom kis csigák lettek. Nekünk maradt másnapra is dobozban tárolva ugyanolyan finom maradt. Köszi a receptet! :)


Hozzávalók:
  • 10 dkg. porcukor
  • 25 dkg. margarin
  • 30 dkg. liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 dkg. kakaópor.

Elkészítés: 

A lisztet elkeverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a tojást, összemorzsoljuk a margarinnal és összegyúrjuk a tésztát.
Két részre osztjuk, az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. 
Mindkét tésztát egyforma nagyságúra és vékonyságúra kinyújtjuk, majd a lapokat egymásra helyezzük, úgy, hogy jól illeszkedjenek egymásra.
Henger alakúra feltekerjük (úgy mint ahogy a bejglit szoktuk) és 1-1-5 órára hűtőbe tesszük, hogy könnyebb legyen szeletelni. 
Ha kellőképpen megkeményedett a tészta, akkor 1 cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapíros tepsire tesszük egymástól 2-3 cm-re.
200 fokos sütőben kb. 10-12 percig sütjük.
Úgy vegyük ki a sütőből, hogy még kicsit puha legyen a tésztája.



2012. március 18., vasárnap

Kakaós fonott kalács




Hoztam még egy kalács receptet, ma délelőtt találtam rá a NoSaltyn. Egyszerű és könnyű elkészíteni.
Eredeti elkészítés a linken nézhető meg, nálam hagyományos módon készült, csak a dagasztás után vettem ketté a tésztát, és adtam hozzá a kakaót.


Hozzávalók:
  • 3 dl. tej
  • 4 dkg. élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 4 ek. cukor
  • 1 mk. só
  • 1 dl. olaj
  • 2 ek. kakaó 
  • + 1 tojás a lekenéshez.

Elkészítés:
 
1 dl. tejben 1 tk. cukorral felfuttattam az élesztőt.
Dagasztógépbe tettem a többi hozzávalót, a kakaó kivételével, hozzáöntöttem az élesztőt, és hólyagos tésztát dagasztottam.
Ekkor vettem ketté a tésztát, és a felébe belekevertem a kakaót, majd letakarva, 1 órát kelesztettem.
Három rudat sodortam belőle (2 fehér, 1 kakaós, az vastagabb lesz), és összefontam.
Megkentem a felvert egész tojással.
Még egy fél órát így is kelesztettem, majd ismét lekentem a tojással.
Előmelegített 190 C fokos sütőben sütöttem készre (tűpróba).
 
 
 
 
 
 
 
 

Sajttal- sonkával töltött pulykamell



Hozzávalók:
  • 4 nagy szelet pulykamell
  • 4 szelet sonka
  • 4 szelet sajt
  • só, bors
  • panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa.

Elkészítés:
A pulykamelleket fólia, vagy nejlonzacskó között vékonyra kiklopfoljuk. Ha a  hússzeletek vastagabbak, akkor hosszában bevágjuk, annyira, hogy "könyvként" ki tudjuk nyitni, majd klopfoljuk.
Sózzuk, borsozzuk, és pihentetjük kb. 1 órát.
Ezután a húsra ráteszünk egy szelet sonkát, és egy szelet sajtot, és a hús nagyságától függően vagy félbehajtjuk, vagy feltekerjük. A szélét megpróbáljuk alaposan lezárni, összeklopfoljuk, vagy összenyomkodjuk.
A szokásos módon panírozzuk: lisztbe, tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk.
Forró olajban, közepes tűzön mindkét oldalán megsütjük.



Jó étvágyat! :)


2012. március 17., szombat

Mekis forró almástáska



Bevallom őszintén, fogalmam sincs, hogy az eredeti milyen, de ezt érdemes volt kipróbálni, mert nagyon finom. :) 
A receptet Csiperke blogjáról hoztam. Köszönöm! :)


Hozzávalók:
  • 25 dkg. liszt
  • 5 ek. olvasztott margarin
  • 12 ek. víz
  • fél kk. só

A töltelékhez:
  • 2 nagyobb alma
  • 1 ek. citromlé
  • kevés citromhéj
  • 1 dl. víz
  • 4 ek. cukor (nálam 3,5 ek. fruktóz)
  • 1 ek. főzős vaníliás pudingpor
  • 1/2 kk. fahéj
  •  olaj a sütéshez.

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, és folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük egy órára.
Az almát apró kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, megszórjuk a fruktózzal, a fahéjjal, és egy kevés citromhéjat is reszelünk rá. 
Összekeverjük, ráöntjük a vizet, és feltesszük főni.
Forrás után egy percig főzzük. 
Egy evőkanál pudingport kikeverünk kevés vízzel, és hozzákeverjük az almához.
Még egy fél percig főzzük ezután, majd kihűtjük. 
A tésztát kivesszük a hűtőből, és 8 egyenlő részre vágjuk.
Egészen vékony téglalap alakra nyújtjuk őket, majd egy evőkanál tölteléket halmozunk az egyik felére, a másik felét ráhajtjuk, és a széleket egy kicsit felsodorjuk.
Forró olajban néhány perc alatt mindkét felüket aranybarnára sütjük.
Érdemes sütés közben forgatni, hogy egyenletesen süljön.






Jó étvágyat! :)

2012. március 16., péntek

Pizzás csiga + Ismét díjat kaptam, kettőt is! :)




Hozzávalók:
  • 50 dkg. liszt
  • 3 dkg. élesztő
  • 1 púpozott ek. tejföl
  • 1 ek. olaj
  • 2,4 dl. víz
  • 1 tk. só
  • 1 kk. cukor.

A töltelékhez:
  • pizzakrém
  • sonka kb. 15 dkg
  • 15 dkg. reszelt sajt.

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk.
Duplájára kelesztjük.
Ha megkelt téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a pizzakrémmel, rátesszük a sonkát, és megszórjuk a sajt háromnegyedével.
Feltekerjük, mint a bejglit, és kb. két ujjnyi vastagra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, és mindegyiket megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegítjük a sütőt 200 C fokra és kb. 20 perc alatt készre sütjük.





Jó étvágyat! :) 


A díjak:


Ismét megkaptam ezt a díjat Mágitól! Köszönöm szépen mégegyszer, kedves vagy, hogy gondoltál rám!  :)  

A másik díjat Anikótól kaptam. Köszönöm! :)


Szabályok:

1./  Linkeld be annak blogját akitől kaptad a díjat.

2./  Tedd ki a blogodban.
3./  Add tovább olyan négy blognak, akiknél szívesen és többször is kommentelsz.
4./  Add még tovább kettő olyan blognak, ahol még nem vagy rendszeres olvasó, vagy csak nagyon ritkán fordulsz ott elő.
5./  Értesítsd a díjazottakat, hogy tudjanak róla.

Kicsit a szabályokkal ellentétben csak a két olyan blogot választanám, ahol nem túl gyakran fordulok elő:

Fogadjátok szeretettel.

2012. március 11., vasárnap

Foszlós kalács




A recept Limarától. Már többször megsütöttem. Nagyon finom, puha, foszlós kalács. Rég lementettem már a receptet, de most, hogy belinkeltem látom, hogy nem az eredeti szerint készült nálam, valószínűleg amikor kinyomtattam elírtam, tehát az eredeti a fenti linken, nálam pedig így készül. :)


Hozzávalók:
  • 2,5 dl. tejszín
  • 2 egész tojás
  • 1 tojásfehérje
  • csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 50 dkg. liszt
  • 2 dkg. élesztő 

A lekenéshez:
  • 1 tojás sárgája + egy kis tej.

Elkészítés: 

Dagasztógépben szép hólyagos tésztát készítünk. 
Duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületre borítjuk.
Kétharmad részéből kb. 40 cm hosszú rudat sodrunk, amit félbehajtunk és megcsavarunk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a közepébe egy nyújtófával mélyedést készítünk.
A tojássárgáját kevés tejjel elkeverjük és a mélyedést kikenjük vele.
A maradék tésztából három vékony hurkát sodrunk, megfonjuk és a mélyedésbe tesszük.
Ismét hagyjuk duplájára kelni.
Lekenjük az egészet a maradék tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 30 percig.
Ha szükséges félidőben letakarjuk a tetejét, hogy ne égjen meg.







2012. március 10., szombat

Joghurtos zsemle




A receptet Aledától hoztam, nagyon finom. Köszönöm! :)

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl. tej
  • 0.5 dl. joghurt
  • 5 dkg. olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 1 tk. méz
  • 1 tk. só
  • 2 dkg. élesztő

Kenéshez: 
  • 1 tojás fehérje
  • kevés tej
  • magok.

Elkészítés: 

A hozzávalókat megdagasztjuk, duplájára kelesztjük és 8 részre osztjuk.
Zsömléket formázunk, tepsire téve ismét kelesztjük fél órát, majd lekenjük és magokkal megszórjuk.
Előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 20 perc alatt- pirosodásig sütjük.

Egész tojással kentem le.









2012. március 3., szombat

Lusta asszony hamis túrós rétese




Szerintünk nagyon finom. :)  
Barátnőm hozott kóstolót, és hívta fel a figyelmemet erre a gyors és finom édességre.
Tökéletesen felhasználhatók a szikkadt zsemlék hozzá, és akár diabetikusnak is elkészíthetjük. 
Kiszámoltam egy adag: 15 gramm CH-t tartalmaz.
Az eredeti recept itt található, én egy zsemlével többel készítettem.


Hozzávalók:
  • 4 zsemle
  • 4 tojás
  • 4 ek. édesítő
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 pohár kefir (nálam 150 grammos)
  • kevés olaj.

Elkészítés:

A zsemléket apróbb kockákra vágunk (nem baj, ha nem friss, hanem félszáraz), és kikent, lisztezett kisebb méretű tepsibe tesszük.
A tojásokat felverjük az édesítővel és a vaníliás cukorral, hozzákeverjük a kefireket, és ráöntjük a zsemlére. 
A tetejét kicsit még meglocsoljuk olajjal, és 10-15 perc alatt megsütjük. 
Szeletelés után porcukrozzuk, illetve édesítővel megszórjuk.


Hagymás csirkemáj




Tulajdonképpen a resztelt máj csirkemájas változata. Nagyon gyors, nagyon finom.

Hozzávalók:
  • 50 dkg. csirkemáj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 ek. olaj
  • majoránna, só, bors.

Elkészítés:

A hagymát csíkokra vágjuk. Az olajon megdinszteljük (én teszek hozzá egy csipet sót).
A megtisztított legalább négyfelé vágott májat hozzáadjuk a hagymához, rászórjuk a majoránnát, borsozzuk.
Néhány perc alatt elkészül. 
Utólag sózzuk.

Úgy ellenőrzöm, hogy ne főzzem túl, hogy egy nagyobb májdarabkát ketté vágok, ha nem piros a leve, illetve ha nem véres (piros) a belseje, akkor elkészült.
Főtt krumpli, tört krumpli, krumplipüré, rizs adható mellé.



Jó étvágyat! :)