Gyermekkoromban nagy sátras lagzik voltak. A templomi esküvő után visszament a násznép a lagzis házhoz, a falu apraja- nagyja kísérte őket végig a templomtól. Mikor betáncolták magukat a kapun, hoztak ki kóstolókat a sütikből, és a kalácsból a bámészkodóknak. Imádtam azt a kalácsot, és nyaranta majdnem minden hétvégén volt esküvő. :)))
Aztán történt, hogy az egyik idei itteni újságban leközölték a kalács receptjét.
Ezt sütöttem meg ma, igaz nem kemencében, és nem közel két kiló lisztből, ahogy a recept szól, ja, és nem fateknőben dagasztottam, de elkészült. :)
Az állagon még van mit csiszolnom, az nem ütötte meg emlékeim mércéjét, de az íz már megvan. :)))
Hozzávalók:
- 85 dkg. liszt
- 1/2 l. tej
- 17,5 dkg. cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tojás sárgája
- 1 fehérje felverve habnak
- 1,5 dkg. mazsola
- 1 dkg. vaníliás cukor
- 6 dkg. olvasztott margarin
- 1/2 citrom héja
- csipetnyi só
- kakaó
- kevés olaj.
Elkészítés:
A lisztből, és az élesztő feléből előző este kovászt készítettem. Másnap reggel a kovászt, a meleg cukros tejet, és az élesztő másik felét összedagasztottam, közben folyamatosan adtam hozzá a tojássárgáját,a habbá vert fehérjét, és a többi hozzávalót.
Negyedrészét elvettem és beledolgoztam a kakaóport.
Kelesztettem 2,5 órát, majd kisodortam, és megfontam.
Zsírozott tepsibe tettem, ismét hagytam kelni, sütés előtt megkentem tojássárgájával, és sötétre sütöttem.
Végül a kisült kalács tetejét még cukros vízzel kentem meg.
Az eredeti recept ennek a duplája. 2-3 óra pihentetést ír, és másfél óra sütést. Hogy hány fokon azt nem írták, és olvasztott zsírral kikent teknőben kell dagasztani.
Én 200, majd 180 C fokon sütöttem készre.
Legközelebb kisebb tepsibe teszem, igazából forma lenne jó hozzá, hogy felfelé nőjön, de nekem olyanom (még) nincs. :)
A kovász hozzávalóit az alapanyagokból vettem el: 1 dl. meleg tejben felfuttattam 1 dkg. élesztőt, majd néhány perc múlva belekevertem a 10 dkg. lisztet. Letakartam reggelig.
Kakaó 1,5 ek. van benne, és került bele mazsola, bár gyerekeim berzenkedtek, de ebbe kell. :)