Ahogy én készítem. Már nagyon régóta kelkáposzta levélbe tekerem a tölteléket. Nagyon finom ízű lesz tőle. :)
A hozzávalók pontos megadásával bajban vagyok, mert mindig "csak úgy" készítem.
Hozzávalók:
- 1 kg. savanyú káposzta
- 80-90 dkg. darált sertéshús
- kb. 1 kg- os kelkáposzta
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db. tojás
- 4-5 marék rizs
- kevés olaj
- víz
- só, bors, pirospaprika.
Elkészítés:
Először a kelkáposzta leveleit leszedem a fejről, és sós vízben megfőzöm, na nem nagyon, csak forrástól számítva kb. 10 percig. Leöntöm róla a vizet, és kicsit hűtöm. A vastag erezetet le szoktam róla faragni, mert amúgy kemény marad. A rizst kevés olajon megpirítom, és kevés vízzel felöntve félig főzöm csak meg. Kihűtöm.
A savanyú káposztát megkóstolom, ha nagyon savanyúnak gondolom, akkor legalább egyszer átmosom, és késsel kicsit aprítok rajta (persze nem túl apróra).
A hagymát, fokhagymát apróra vágom, de mostanában inkább összevágom aprítóval, belekeverem a darálthúshoz, hozzáadom a rizst, sózom, borsozom, pirospaprikát teszek hozzá, beleütöm a tojásokat, és összekeverem.
Mikor jól összeállt, megtöltöm a káposztaleveleket.
Nagyobb lábos aljára teszek savanyú káposztát, rárakosgatom a megtöltött leveleket, és befedem a savanyú káposzta másik felével.
Annyi vízzel öntöm fel, hogy kb. háromnegyedig legyen, és puhára főzöm.
Tejföllel tálalom.
A kelkáposzta közepét, fel szoktam vágni, torzsát kivágom, és vagy teszek belőle a káposztához, vagy lefagyasztom, és húsleveshez elhasználom.
Jó étvágyat! :)
Annyira szeretem-szeretjük, hogy nincs olyan levél, amiben nem tekertem volna! valóban ezzel is nagyon finom, máris megenném :)
VálaszTörlésMárti!
VálaszTörlésUgye??, isteni, minél tovább áll(na) annál finomabb. :)))
Nálunk is nagy kedvenc a töltött káposzta. Én még kelkáposztába nem töltöttem, de a lényegen nem változtatna: a tölteléken, mert a gyerkőcök csak azt eszik meg, sok tejföllel.
VálaszTörlésNálunk is kedvenc étel, igaz mi csak hagyományosan káposztalapiba csomagoljuk, és a töltelékbe nem teszünk tojást.
VálaszTörlésAz egyik kedvencem!!!! Most azonnal be tudnék falni legalább 2 adagot. Isteni lehet a kelkáposztával, ki fogom próbálni mindenképpen, ha egyszer véget ér a diétám:)
VálaszTörlésVégre igazi kaját nézhetek, már egy-két süteménynél amit eddig néztem csúrgott a nyálam, de ez a csúcs látványra! Imádom a töltött káposztát. Nem túl gyakran szoktam főzni, kelkáposztába már én is töltöttem nagyon finom!
VálaszTörlésJajj ide vele!!! Mind megenném ami a tányéron van olyan guszta és én olyan éhes vagyok! :P
VálaszTörlésÜgyes vagy nagyon, valamiért 20 év körülinek tippeltelek már az elejétől fogva, de most már gyanús vagy mert olyan sokmindent készítesz és olyan rutinnal, hogy az egy érett háziasszonyra vall! :) Bocs, hogy a korodat firtattam! ;D
Gerdi!
VálaszTörlésNa igen, a gyerekek..., lényeg, hogy a tölteléket megeszik! :)))
Kati!
Mindenki egy kicsit másképpen csinálja, és ettől olyan klassz ez az egész. :) Én már nagyon régen csak így készítem. A tojást pl. nem merném kihagyni belőle, de ezek szerint az is kihagyható. :)))
Trollanyu!
Hogy bírod megállni, hogy ne egyél a finomságokból, amiket készítesz?, én gyenge vagyok ehhez. :)
Éva!
Köszi!
Én se túl gyakran készítem, de már olyan régóta ettem volna, csak arra vártam, hogy kicsit végre hűvösebb legyen, és nem utolsó sorban legalább két napra letudom a főzést vele. :))
Barbi!
Kedves vagy, hogy ennyire fiatalnak gondoltál, jót mosolyogtam rajta, fel is olvastam a férjemnek is. :)))
Mondjuk úgy, hogy fiatalosan gondolkodom..., Na bevallom: 41 múltam, inkább már túlérett háziasszony vagyok. :)))
Aztaaa! Most meglepődtem nagyon, ugyanakkor tökre örülök, hogy közel egyidősek vagyunk! Én 39 éves vagyok, ennyivel tartozom, hogy kihúztam belőled a korod. :))) Így már érthető ez a rutin! :D
VálaszTörlésÉn tudtam, hogy közel egyidősek vagyunk! :D
VálaszTörlésHa jól emlékszem TücsökBogárral beszéltetek erről?, vele vagy egykorú. :)
Valóban, egy ideje már főzök, valami ragadt rám. :)))