Imádom a szőlőt. Múlt szombaton nagyon finomat sikerült vennem a piacon. Még sosem raktam el télire, de emlékeztem, hogy van egy olyan szakácskönyv letöltésem, amiben csupa befőzések, savanyítások vannak. Megnéztem, és találtam benne egy receptet. Két üveggel készítettem, egyenlőre, de olyan jól mutatnak az üvegben, lehet holnap is veszek a piacon.
Tartósítószert viszont nem írt bele, remélem azért kibírja télen. :)
Hozzávalók:
- szőlő
- 1 ek cukor üvegenként
- 2-3 db. szegfűszeg üvegenként
- víz.
Elkészítés:
Piros és fehér nagy szemű szőlőt vegyesen rakjunk kisebb üvegekbe.
A szárakat ne tépjük ki a szemekből, hanem ollóval vágjuk rövidre.
Mindegyik üvegbe egy púpozott evőkanál cukrot és 2-3 szem szegfűszeget rakunk.
Ezután az üvegeket feltöltjük forró vízzel, gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözés kezdetétől még 5 percig gőzöljük.
Az edényben hagyjuk kihűlni.
Csak fehér szőlőt tettem bele, mert amikor megvettem, még nem tudtam, hogy befőzök belőle. :))) Az edénybe amibe "főztem" az üvegek alá konyharuhát tettem, nem tudom, más szokott-e, én így láttam a nagyimtól.
Kisebb üveg- hát ez kinek, melyik?- én lekváros üvegbe tettem, kicsit kevesebb cukrot szórtam rá. természetesen csak a szép, egészséges szemeket használtam fel, és alaposan megmostam előtte.
Minden más stimmel. :)
Biztos nagyon finom lesz! Számomra is újdonság, életemben nem készítettem, de nem is láttam ilyet. :))))
VálaszTörlésNagyon guszta ! Nem akarom elvenni a kedvedet lehet hogy nem jól csináltam én , de egyszer mikor eltettem felforrt mint a murci! Légyszíves nézzél már be hozzám szeretnék egy díjat adni!
VálaszTörlésPetra!
VálaszTörlésRemélem, hogy finom lesz, már úgy felbontanám! :)))
Éva!
Nem vetted el a kedvem. :)) ezért készítettem próbából csak, mert nagyon kíváncsi lettem rá. Imádom a szőlőt. Ha sikerül, boldog leszek, ha nem nem baj.
Jövök hozzád! :)))
Biztos sikerült ;-)
VálaszTörlésAnyu is készített vagy 2-3 éve és finom volt, kicsit pöttyedt lesz, de nekem magában is ízlett, meg gyümisaliba került. Mint a rendes befőttet úgy csinálta, annak semmi baja nem lett. Nekem még nem megy a befőzés, a lekvár főzés igen :-)
Csipike!
VálaszTörlésKöszi! Majd kiderül, ha felbontom! :)))
Tulajdonképpen ez is úgy készült, csak nem lett főzve annyi ideig. :)
A befőzés is menni fog, nem bonyolultabb, mint a lekvárkészítés, majd belejössz. :)
Kedves Csilla! Már eltelt egy év, biztos tudsz már tapasztalatot mondani, hogy sikerült a befőtt. Én is megpróbálkoznék vele. Előre is köszönöm a válaszod. Üdv: Ivett
VálaszTörlésénis rakok el mindig télére szőlőt üvegbe de nagyon szeretjük különleges ize van! csak én ugy csinálom hogy a leszemezett szőlőt belerakom a 1 l üvegbe és ahoz 3 evőkanál cukrot teszek,.s hideg vizet öntök rá,.,s igy dunsztolom (párologtatom ) mig a szőlőszemek nem kezdenek feljönni a viz tetejére s nekem ez évek óta bevált s nagyon finom,
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Törlés